„Pirmosios knygos“ konkursas: komisija išrinko prozos laureatę, bet atmetė 53 poezijos rankraščius

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla paskelbė šių metų „Pirmosios knygos“ konkurso naujienas. Šiemet konkursui buvo pateikta daugiau kaip 100 poezijos ir prozos rankraščių, kuriuos, kaip ir pastarųjų keletą metų, komisijos vertino anonimiškai. Nors įprastai paskelbiami tiek prozos, tiek poezijos kategorijų nugalėtojai, šiemet situacija susiklostė ne visai tradiciška. Leidykla pranešė apie „Pirmosios“ knygos prozos kategorijos laimėtoją ir poezijos rankraščių priėmimo pratęsimą. 

Prozos rankraščių komisijos nariai nugalėtoju vienbalsiai išrinko VDU Kūrybinių industrijų ir Vaidybos studijų absolventės Gretos Dirmauskaitės kūrinį „pažeme“.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Prozos rankraščių komisijos nariai nugalėtoju vienbalsiai išrinko VDU Kūrybinių industrijų ir Vaidybos studijų absolventės Gretos Dirmauskaitės kūrinį „pažeme“.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 12:19 PM

Prozos rankraščių komisijos nariai nugalėtoju vienbalsiai išrinko VDU Kūrybinių industrijų ir Vaidybos studijų absolventės Gretos Dirmauskaitės kūrinį „pažeme“. G. Dirmauskaitė trumpai apie save sako: „Mane galima rasti kažkur tarp teatro ir kino. Vaidinu, režisuoju, rašau scenarijus ir pjeses. Kuriu. Paauglystėje sakiau, kad noriu gyvenime nors kartą suvaidinti spektaklyje (padaryta), parašyti knygą (na, gal jau ir galima užskaityti) bei laimėti Oskarą. Tai kaip ir įpusėjau. Ir, tiesą sakant, labai nemažai savęs palikau knygoje. Tad knyga bus visai neblogas būdas susipažinti. Ją parašyti bandžiau keletą kartų. Visada sustodavau ties trisdešimtu puslapiu. Todėl čia jo nėra.“ Tad pirmoji Gretos prozos knyga be trisdešimtojo puslapio bus išleista šiemet.

Trumpai pristatydama būsimąją savo knygą „pažeme“ jaunoji autorė pasakoja: „Knyga yra skirta stebėtojams. Tai galimybė virsti balandžiu ir narstant tarp pastatų stebėti susikertančius gyvenimus. Ir dar apie tai, kad viskas yra vientisa linija, siūlų kamuolys, kuris vis persineria ir vėl išsiskiria. Man visada įdomu tie mūsų susikirtimo taškai – nekalti susitrenkimai pečiais gatvėje, susižvalgymai, leptelėtas nesvarbus žodis. Kaip visa tai veikia tolimesnes mūsų trajektorijas. Jei Anuška nebūtų išpylusi to aliejaus...“

Poezijos rankraščių komisija įvertinusi „Pirmosios knygos“ konkurso poezijos žanro rankraščius, nusprendė, kad tinkamo knygai rankraščio tarp pateiktųjų nėra. Todėl poezijos rankraščių komisijos ir leidyklos sprendimu poezijos rankraščių priėmimas yra pratęsiamas iki š.m. birželio 20 dienos. 

Komisijos komentaras po priimto sprendimo pratęsti poezijos rankraščių priėmimą: „Komisija perskaičiusi visus 53 gautus rankraščius vieningai priėjo prie išvados, kad nė vienas rankraštis nėra vertas knygos. Turbūt seniai taip būta, bet nė vienas jų nesiekia bent minimalių kūrybiškumo, kokybės kriterijų. Ją nuleisti, daryti kompromisus –  būtų tiesiog nesąžininga nei savo pačių, nei literatūros atžvilgiu. Atsainus požiūris į tekstą, į kalbą, kaip instrumentą, jos nevaldymas... Apskritai, daugelis rankraščių be aiškios struktūros, vizijos, požiūrio.“ 

Norintieji dalyvauti „Pirmosios knygos“ konkurso pratęsime ir išleisti savo pirmąją poezijos knygą, kviečiami siųsti savo rankraščius Word formatu el. paštu adresu: pkkonkursas@rsleidykla.lt iki 2021 metų birželio 20 d. Kartu su kūriniu atskiru papildomu Word dokumentu pateikiami šie duomenys: vardas, pavardė, kūrinio pavadinimas, elektroninis paštas, telefono numeris, trumpas autoriaus prisistatymas. Šios informacijos į patį pateikiamą kūrinį įtraukti nereikia. 

„Pirmosios knygos“ konkurse (gali dalyvauti asmenys, kurie dar nėra išleidę savo autorinių knygų jokiu formatu. Konkursui teikiamo kūrinio apimtis turi būti nuo 2 iki 7 autorinių lankų (autorinis poezijos lankas – 700 eilučių). Prieš teikiant kūrinį „Pirmosios knygos“ konkursui, leidykla rekomenduoja susipažinti su konkurso nuostatais. Juos galima rasti www.rsleidykla.lt/pk-konkursas/.

„Pirmosios knygos“ konkurso knygų leidybą iš dalies finansuoja Kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.