Mirė amerikiečių rašytojas Noah Gordonas, kurio knygas galime skaityti ir lietuviškai

JAV rašytojas Noah Gordonas, parašęs tokius bestselerius kaip „Gydytojas. Avicenos mokinys“, „Šamanas“, „Jeruzalės deimantas“, mirė praėjusį pirmadienį. Jam buvo 95 metai. 

Šviesaus atminimo N.Gordonas. <br>WIKIPEDIOS nuotr. 
Šviesaus atminimo N.Gordonas. <br>WIKIPEDIOS nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-25 12:58

„Su giliu liūdesiu pranešame, kad Noah mirė 2021 metų lapkričio 21 d. savo namuose. Visai neseniai jis šventė 95 metų sukaktį ir džiaugėsi, kad nugyveno ilgą ir vaisingą gyvenimą“, – pažymėjo N.Gordono artimieji. 

N.Gordonas gimė žydų šeimoje 1926 m. lapkričio 11 d. Vusteryje, Masačusetso valstijoje. Jam mokantis paskutinėse klasėse vyko Antrasis pasaulinis karas, bet jis buvo tikras, kad viskas baigsis iki jam sulaukiant tarnybai tinkamo amžiaus. Tačiau jam baigus mokyklą karas nebuvo pasibaigęs, ir jis nusprendė tapti jūrų pėstininku. 

N.Gordonas buvo daltonikas ir nešiojo akinius, tad buvo beveik tikras, kad jam nepasiseks. Tačiau jis buvo priimtas ir tapo JAV karinių pajėgų pėstininku. Kaip juokaudavo pats, jis niekada nematė tikrojo karo siaubo, nes kol jo dalinys ruošėsi įsiveržimui į Japoniją, viską užbaigė atominės bombos. „Savo karinę karjerą baigiau kaip kariuomenės klerkas nuobodžiame darbe San Franciske, džiaugdamasis, kad išgyvenau, ir dėkingas, kad man taip ir neteko nužudyti kito žmogaus“, – pasakojo N.Gordonas.

Po karo tėvai norėjo, jog būsimasis rašytojas siektų mediko karjeros – šeimai, kuri niekada neuždirbo pakankamai, kad sudurtų galą su galu, prestižinė profesija reiškė finansinį stabilumą ir gerovę. Tačiau N.Gordonas nusprendė tapti žurnalistu ir apie tai nepranešęs tėvams pakeitė savo studijas. Praleidęs keletą metų Niujorke, jis grįžo į savo gimtąjį Masačusetsą, kur dirbo įvairiose žiniasklaidos priemonėse ir prisidėjo prie keleto medicinos ir mokslo žurnalų leidybos. Kai jo rankraštį teigiamai įvertino jo leidėja ir pasiūlė pagalbą publikuojant jį, N.Gordon apsisprendė tapti rašytoju.

Debiutinis N.Gordono romanas „Rabinas“ pasirodė 1965 m. Jame rašytojas pavaizdavo savo, kaip Amerikos žydo, brendimo patirtį. Po ketverių metų buvo išleistas antrasis N.Gordono romanas „Mirties komitetas“.

Didžiausios sėkmės sulaukė N.Gordono romanas „Gydytojas. Avicenos mokinys“, pasirodęs 1986 m. Tai buvo pirmoji vadinamosios Koulo trilogijos dalis. Kitos dvi dalys – „Šamanas“ (1992) ir „Savi keliai“ (1995). Savo paskutinįjį romaną „Vyndarys“ N.Gordonas išleido 2012 m. Jame pasakojama istorija apie XIX amžiaus Ispanijos vynuogyno savininko sūnų, kurio planus prasimušti gyvenime negailestingai sugriauna klastingas sąmokslas. 

N.Gordon rašytojo karjerai iliustruoti tinka posakis „savame krašte pranašu nebūsi“. Jo istorija „Gydytojas. Avicenos mokinys“, pasakojanti apie XI a. anglų vaikino kelionę į Artimuosius rytus siekiant savo svajonės tapti gydytoju, gimtojoje šalyje didelio pasisekimo nesulaukė. Tačiau kai ją išleido viena iš Vokietijos leidyklų, N.Gordono kūriniai netruko užkariauti Italijos, Ispanijos, o vėliau ir likusios Europos skaitytojų širdžių. Kita vertus, ir jo debiutinis kūrinys „Rabinas“ net 26 savaites puikavosi „The New York Times“ bestselerių sąraše.

„Noah gyvenimas ir kūryba sujaudino milijonus skaitytojų visame pasaulyje. Jo kūriniai tebegyvuoja“, – priminė N.Gordono artimieji. 

Lietuviškai galime skaityti šiuos N.Gordono romanus: „Gydytojas. Avicenos mokinys“, „Šamanas“, „Savi keliai“, „Gydytojas iš Saragosos“, „Mirties komitetas“, „Jeruzalės deimantas“, „Vyndarys“. Visus juos išleido „Alma littera“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.