Klaipėdos jubiliejui – oratorija apie miestą ir jo žmones

760-ąjį jubiliejų mininti Klaipėda tikrąją gimtadienio dieną, rugpjūčio 1-ąją, kviečia į išskirtinę premjerą – specialiai šiai progai kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus sukurtą oratoriją „Miestas ir žmonės“. Teatralizuotame renginyje, kurį režisavo Gytis Padegimas, žinomų klaipėdiečių lūpomis netradiciškai, šmaikščiai, improvizuotai bus papasakota aštuntąjį amžių įpusėjusi miesto istorija – nuo ištakų iki šių dienų. Spektaklis Klaipėdos Piliavietėje vainikuos šiųmetės Jūros šventės pirmosios dienos renginius.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 30, 2012, 5:38 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:45 PM

Miestas – tai žmonės, kurie čia gyvena, dirba, kuria. Taip teigia oratorijos autoriai, siekę pagerbti Klaipėdos kūrėjus, visus tuos, kurių rankomis ir gerais norais miestas buvo pastatytas ir iki šiol gyvuoja. Režisierius G. Padegimas sakė, jog jam norėjosi ne eilinio estradinio šou, o kūrinio, kuris gaivintų istorinę atmintį, skatintų pagarbą ir norą čia sugrįžti. „Ši oratorija - tarsi nuoroda į gilesnį pažinimą, norisi, kad patriotizmas gimtų ne iš skambių lozungų, bet iš meninio audinio, kad šį kūrinį išgirdę visi panorėtų miestu rūpintis, jį gražinti“, - kalbėjo G. Padegimas.

Gavęs Klaipėdos miesto jubiliejaus renginių organizatorių kvietimą režisuoti bene svarbiausią šventinį renginį, G. Padegimas pasiūlė specialiai šiai progai skirtą kūrinį, kurį sukurti pakvietė vieną garsiausių šiuolaikinių lietuvių kompozitorių G. Kuprevičių. Režisieriui norėjosi kūrinio, kuris turėtų išliekamąją vertę. Oratorija „Miestas ir žmonės“ – kaip tik toks.

Paskutinė kūrinio daina skirta Klaipėdai ir sukurta pagal klaipėdiečių vaikų tekstus. Spektaklyje iš viso pasirodys apie trisdešimt atlikėjų, tarp kurių aktoriai Vytautas Paukštė, Virginija Kochanskytė, Rimantas Pelakauskas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras, taip pat choras „Aukuras“, menininkų grupė „Žuvies akis“, vieną pagrindinių partijų atliks operos solistas Liudas Mikalauskas. Režisierius nevengė į teatralizuotą pasirodymą įtraukti ir daugiau žinomų klaipėdiečių – scenoje publika išvys ir dabartinį miesto merą Vytautas Grubliauską, žurnalistę ir knygų autorę Gražiną Juodytę.

Scenoje taip pat pasirodys tryliktojo amžiaus kalavijuočių arkliai, karieta, prieškarinis automobilis, net sovietinis sunkvežimis, kurį, kaip pripažino G. Padegimas, surasti buvo sunkiausia. „Skambant muzikai, prieš mūsų akis praeis visa Klaipėdos miesto istorija – nuo pat pirmojo jo vardo paminėjimo iki šių dienų. Pamatysime kai kuriuos miestą valdžiusius ir valdančius asmenis ir jų epochas, pabandysime suderinti pramoginę ir pažintinę funkcijas, kad visi, kurie nelabai žino miesto istoriją, galėtų sužinoti daugiau“, - uždangą kiek praskleidė režisierius. Oratorijos premjera – rugpjūčio 1-ąją, 21 val. 30 min. Klaipėdos Piliavietėje. Vakarą vainikuos pačių klaipėdiečių lėšomis surengtas šventinis fejerverkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.