Kompozitorius ir dirigentas G. Gelgotas naują kūrybos etapą sutinka originalia knyga

„Kova už būvį baigėsi – neriame į tarptautinius vandenis“, - kalbėjo apie save ir ansamblį „NI&Co“ jo vadovas, kompozitorius ir dirigentas Gediminas Gelgotas. Senąjį kūrybos etapą 26 metų G. Gelgotas nutarė palydėti knyga, labai neįprasta akademinės muzikos pasaulio atstovams.

G. Gelgotas savo knyga skatina žmones nebijoti klausyti širdies ir neišsižadėti svajonių.<br>R. Neverbickas
G. Gelgotas savo knyga skatina žmones nebijoti klausyti širdies ir neišsižadėti svajonių.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Aug 5, 2012, 8:37 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 3:44 AM

Neseniai išleista „Gettin‘ Closer“ – originalaus maketo leidinys anglų kalba, sudarytas iš muziko dienoraščio fragmentų, minčių apie kūrybą, darbą su jo vadovaujamu kolektyvu, kūrinių eskizų, komentarų ir puošnių iliustracijų.

Sunkumai – praeityje

„Būdamas Niujorke atkreipiau dėmesį į kultinių popatlikėjų Minoque, Beyonce bei kitų gražius didžiulius leidinius su dainų tekstais, kūrėjų mintimis, nuotraukomis. Jie mane sužavėjo ir paskatino išleisti savo autobiografinę knygą, - aiškino Gediminas. – Aš visada norėjau atpratinti žmones bijoti žodžių „šiuolaikinė muzika“, paskleisti savo kūrybą kuo plačiau.

Tikiuosi, „Gettin‘ Closer“ padės žmonėms geriau suprasti klasikinio muzikanto kūrybos virtuvę, sutvirtins „NI&Co“ ir jo gerbėjų draugystę. Bet gal dar svarbiau man buvo įkvėpti šia knyga jaunimą drąsiai siekti savo svajonių, klausyti širdies balso, nebijoti reikšti savo jausmų“.

Būtent šiuo keliu eidamas Gediminas su „NI&Co“ pasiekė daug žadantį karjeros etapą. Pasitikdamas jį G. Gelgotas tarsi apibendrino savo knygoje ligšiolinę patirtį, padėkojo tiems, kurie buvo drauge.

„Su „NI&Co“ mes išgyvenome šešerius neramius, kupinus pokyčių ir klausimų metus. Manau, didžiausi sunkumai liko praeityje. Kolektyvas suformavo savo veidą – šiandien visi žino, kas yra „NI&Co“, ir mums patiems vis lengviau realizuoti savo idėjas. Veriasi naujos galimybės“, - džiaugėsi Gediminas.

Svarbiausioji premjera

Iš pradžių G. Gelgoto kolektyvas vadinosi Naujų idėjų kameriniu orkestru, jį sudarė keliskart daugiau muzikantų.

Pirmus dvejus metus orkestras negavo nė cento savo veiklai – niekas netikėjo rimtais jo ketinimais. Gediminas uždarbiavo daugybėje vietų, kad sukauptų pinigų orkestro projektams. Tačiau jis nė akimirkos neabejojo savo idėjomis.

Šiandien „NI&Co“ – tai aštuonių bendraminčių komanda, reziduojanti sostinės Rotušėje ir globojama Vilniaus savivaldybės. Ansamblis nuolat koncertuoja užsienyje ir svarbiuose šalies kultūros renginiuose. G. Gelgotas jam parašytus kūrinius vis dažniau aranžuoja dideliems kolektyvams.

Pavyzdžiui, netrukus kompozitorius Kopenhagoje repetuos savo „Never Ignore the Cosmic Ocean“ versiją smuikui ir simfoniniam orkestrui su Baltijos jaunimo filharmonijos orkestru. Rugpjūčio 11 dieną šis kūrinys, diriguojamas orkestro vadovo Kristjano Jaervi, skambės Berlyno “Konzerthaus“ salėje.

Ne tik kūrinio solistė - „NI&Co“ smuikininkė Dalia Simaškaitė, bet ir visas didžiulis muzikantų kolektyvas scenoje dainuos, kalbės, judės.

„Tai turbūt svarbiausias mano gyvenime projektas, - pripažino G. Gelgotas. – Dauguma orkestrų paprasčiausiai atsisakytų tokio kūrinio. Tačiau K. Jaervi pats panoro įtraukti jį į programą, išgirdęs, kaip jį atlieka „NI&Co“.

Atkakliai siekia tikslo

Tiesą sakant, ansamblis kone privertė žymios estų dirigentų dinastijos atstovą K. Jaervi jo pasiklausyti. „NI&Co“ primygtinai įsiprašė į kelių minučių perklausą, kai maestro pernai repetavo Kaune su Baltijos jaunimo filharmonijos orkestru.

Sugužėję į Filharmonijos fojė su koncertiniais rūbais ir makiažu „NI&Co“ artistai taip sužavėjo K. Jaervi, kad šis pamiršo savo skirtą laiko limitą.

„Gyvas kontaktas yra nepaprastai svarbus“, - įsitikinęs Gediminas. K. Jaervi netgi pasirūpino, kad lietuvių ansamblį šį rudenį išgirstų solidaus Uzedomo festivalio Baltijos jūros saloje klausytojai.

Netrukus ir pats „NI&Co“ turėtų tapti panašaus festivalio lietuviškoje Baltijos jūros pakrantėje siela. Šie artistai neseniai surengė muzikos savaitę Kintuose, kurios koncertai vyko perpildytose Kintų bažnyčiose. Viena vietos mecenatė užsimojo išplėtoti ansamblio iniciatyvą iki patrauklaus tarptautinio renginio. „NI&Co“ jame dalyvautų nuolat, o G. Gelgotas būtų šio festivalio meno vadovas.

Sukūrė savo įvaizdį

Šiemet „NI&Co“ pradės repetuoti didelį projektą su Berlyno šiuolaikinio šokio trupe. Be to, po pasirodymo Pasaulio lietuvių jaunimo suvažiavime ansambliui nušvito viltis prisistatyti Niujorke. Mat išvydusi stilingą ir judrų kolektyvą madų dizainerė Aura Taylor panoro jį pasikviesti į savo madų ir muzikos šou.

Dar šį mėnesį scena suves G. Gelgoto ansamblį su tikra madų pasaulio žvaigžde – olandų modeliu transseksuale Valentijn de Hingh. Muzikantai yra pakviesti dalyvauti austrės Ursulos Mayer performance su šia įžymybe Baltijos tarptautinėje meno trienalėje Vilniaus šiuolaikinio meno centre.

„Kai kam gal atrodo, kad „NI&Co“ kūryboje yra perdaug vaidybos. Bet mes viską darome labai nuoširdžiai, - tvirtino G. Gelgotas. – Mano tikslas – perteikti menu kuo daugiau grožio, padaryti muzikavimą visapusiškai patrauklų nenuolaidžiaujant sau. Tai neturi nieko bendro su popsu“.

Ieško neakademiškų muzikavimo formų

2005-2009 m. G. Gelgotas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje kompoziciją pas V. Barkauską ir simfoninį dirigavimą pas G. Rinkevičių, vėliau gilino žinias Hamburgo muzikos ir teatro akademijoje (Vokietija) pas kompozitorių P.M.Hamelį.

2006 m. muzikas įkūrė Naujų idėjų kamerinį orkestrą (NIKO), kuris atliko jo muziką Lietuvos ir Vokietijos miestuose, Londone, Sankt Peterburge, Maskvoje, Rygoje.

2012-ųjų pradžioje Nacionalinėje filharmonijoje debiutavo NIKO pagrindu suburtas ansamblis “NI&Co”. Jo repertuarą sudaro šiuolaikiniai minimalistiniai kūriniai, tarp jų – G. Gelgoto muzika. Šis kolektyvas tęsia NIKO pradėtas neakademiškų muzikavimo formų paieškas.

G. Gelgotas yra kelių tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas. Jo kūriniai skambėjo festivaliuose Lietuvoje, Latvijoje, Rusijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, JAV, Argentinoje.

Nuo 2010-ųjų menininko interesams atstovauja Vokietijos ir JAV muzikos leidybos kompanija „Peermusic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.