Naujas Kauno teatralų sezonas – derlingas

Naują sezoną pradedantys Kauno teatralai žada, kad publikos teismui pristatys po keletą premjerų. Teatro aistruoliams šį sezoną beveik visi miesto teatrai ketina pažerti intriguojančių premjerų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Sep 23, 2012, 3:59 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:23 PM

Ne vienas kolektyvas švęs jubiliejinius metus. Paminėdami sukaktis kai kurie teatrai pakvies ir į šventinius koncertus.

Kauno valstybinio lėlių teatro vadovas Sigitas Klibavičius prasitarė, kad šis sezonas – šventinis ,tarsi laukiamos Kalėdos.

Duris atvers didžioji salė

Kauno valstybinis dramos teatras sezoną pradėjo rugsėjo 5-ąją, publiką pakviesdamas į jau pamėgtus spektaklius.

Teatro vadovas Egidijus Stancikas sakė, kad šis sezonas – ypatingas, nes po rekonstrukcijos pagaliau bus atidaryta didžioji salė. Dėl to teatralai jaučia didelį kūrybinį pakilimą.

Didžiosios salės atidarymo proga spalio 12-ąją bus pristatyta pirmoji šio sezono premjera „Balta drobulė“. Ją pagal garsų Antano Škėmos kūrinį pirmą kartą šalies istorijoje stato režisierius Jonas Jurašas.

Spalio 19-ąją teatras pakvies į antrąją premjerą – komediją „Žemės ar moteries“. Lietuvišką charakterį atskleidžiantį šmaikštų vaidinimą pagal Juozo Tumo-Vaižganto kūrinį stato režisierius Tomas Erdbrėderis.

Šį sezoną laukia ir dar trys nauji spektakliai. Režisierius Agnius Jankevičius kuria išgyvenimo dramą „Akmeninių šunų bučiniai“. Bus parodyta ir anglų dramaturgo Jezo Butterwortho pjesė „Jeruzalė“. Spektaklį režisuos Rolandas Atkočiūnas. O miuziklą vaikams „Astrida“ kurs Inesa Paliulytė.

Sezoną pradės operete

Kauniečių mėgstamas Kauno valstybinis muzikinis teatras sezoną pradės rugsėjo 28-ąją spektaklio premjera. Publika galės pasilepinti Johanno Strausso operete „Čigonų baronas“. Ją režisuoja Kęstutis Jakštas ir Gediminas Šeduikis, dirigentas – Virgilijus Vosylius. Kostiumus ir grimą kuria Juozas Statkevičius.

Po dviejų mėnesių repertuarą papildys neįprasto žanro spektaklis – muzikinis reviu „Zygfrydo Vernerio kabaretas“. Po Naujųjų metų šokio gerbėjai išvys choreografo Aleksandro Jankausko spektaklį „Notrdamo legenda“. Jo premjera planuojama šv. Valentino dieną – vasario 14-ąją.

Pavasarį naujo spektaklio sulauks ir vaikai. Bus pristatyta Eduardo Chagagortiano opera „Auksinė kepurė“.

Teatro kolektyvas ketina rengti ir koncertines programas, choreografijos vakarus.

Vyrauja kalėdinė dvasia

Jaunieji žiūrovai į Kauno valstybinį lėlių teatrą buvo pakviesti pirmieji. Dar rugpjūčio 26-ąją įvyko jubiliejinio 55-ojo sezono atidarymo šventė „Į pasakų šalį – su fotoaparatu“. Teatro direktorius S. Klibavičius sakė, kad paminėdami ypatingą sezoną teatralai pakvies į keturias premjeras.

„Sezonas šventinis, tarsi ištisos Kalėdos. Atsitiktinai sutapo, kad visų naujų spektaklių temos susijusios su šia švente, su viltimi, šviesa, stebuklo laukimu“, – pasakojo S. Klibavičius.

Artėjant Kalėdoms teatre įvyks spektaklių „Naujametė pasaka“ ir „Balta sniego žmogeliukų kelionė“ premjeros.

„Naujametę pasaką“ pagal savo scenarijų statys J. Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos pedagogė Vitalija Vyšniauskaitė. Scenografiją bei muziką taip pat kuria jos kolegės. Spektaklyje greta profesionalių artistų pasirodys ir šios mokyklos mokiniai.

„Baltą sniego žmogeliukų kelionę“ rumunų liaudies pasakų motyvais kurs režisierius Olegas Žiugžda.

Teatro vadovas tikisi, kad kalėdiniu laikotarpiu pavyks suvaidinti 80 spektaklių, kuriuos pamatys 10 tūkstančių žiūrovų.

Kitais metais įvyks dar dvi premjeros. Režisierius Arvydas Lebeliūnas pakvies į „Angelų Kalėdas“. Pjesę sukūrė dramaturgė Daiva Čepauskaitė. Balandžio mėnesį klasikinę pasaką „Snieguolė ir septyni nykštukai“ pastatys O. Žiugžda.

Gegužę 55-ąjį gimtadienį minintis teatras sezoną baigs tradicine švente „Šypsos lėlės ir vaikai“ ir koncertu.

Virs prancūziškos aistros

Kauno kamerinis teatras sezoną pradėjo rugsėjo 20-ąją publikos pamėgtu spektakliu – E. Jonesko absurdo komedija „Plikagalvė dainininkė“. Artimiausiu metu teatras pakvies į dvi premjeras.

Kuriamas spektaklis pagal garsaus britų rašytojo Roaldo Dahlo kūrinį „Raganos“. Knyga skirta vaikams, bet teatralai vaidinimą skirs visai šeimai. Kūrėjai įsitikinę, kad suaugusieji ne visada teisūs, o vaikai gali daug ko išmokyti savo tėvus ir auklėtojus.

Kitas naujas spektaklis – iki šiol Lietuvoje nerežisuota šiuolaikinio prancūzų dramaturgo Florinano Zellerio pjesė „Tiesa“. Šmaikščioje komedijoje dvi poros bandys išpainioti jausmų ir santykių kamuolį.

Jubiliejų švęs Mažasis teatras

Kauno mažasis teatras savo jubiliejinį 20-ąjį sezoną pradėjo rugsėjo 9-ąją anksčiau sukurtais spektakliais bei šio teatro meno vadovo režisierius Vytauto Balsio premjeriniu vaidinimu „Silvija“ pagal Edwardo Albee kūrinį.

Spektaklyje nagrinėjama žurnalisto paleisto žodžio, arba anties, galinčios sugriauti daugybės žmonių gyvenimus, tema. Premjerinį spektaklį kauniečiai galės pamatyti ir spalį.

V. Balsys sakė, kad iki Naujųjų metų bus sukurtas ir vaidinimas vaikams bei ieškoma kviestinio režisieriaus. Naują spektaklį, kurio premjera įvyks pavasarį, ketina kurti ir pats V. Balsys.

„Aura“ sukvies veteranus

Ypatingi šie metai ir Kauno šokio teatrui „Aura“. Kolektyvas ne tik rengia jau 22-ąjį tarptautinį šokio festivalį, kuris vyks rugsėjo 27 – 30 dienomis.

Šiemet „Aurai“ sukanka ir 30 metų. Teatro vadovė Birutė Letukaitė sakė, kad gimtadienis bus švenčiamas visą lapkritį, o publikos laukia staigmenos.

Galerijoje „Meno parkas“ veiks „Auros“ gyvenimą atspindėsianti paroda ir pasirodys šokėjai. B. Letukaitė rengs atviras šokių pamokas bei paskaitas ne tik profesionalams, bet visiems norintiems kauniečiams. Dar kuriami planai, kada ir kur surengti nemokamus spektaklius.

Pagrindinis šventės akcentas bus koncertas „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmuose. B. Letukaitė sumanė prikelti prieš 15 metų britės choreografės Tamaros McLork pastatytą spektaklį „Dainos, kurias dainavau“.

„Anuomet jį atliko geriausi „Auros“ istorijoje šokėjai. Dabar tai mokyklų vadovai, medikai, choreografai, išsibarstę po visą pasaulį. Tačiau jie sutiko trumpam susiburti ir prikelti spektaklį bei praturtinti jį ilgamete patirtimi“, – pasakojo B. Letukaitė.

Antroje koncerto dalyje publika pamatys šokio spektaklį, kuriame skambės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfonija „Jūra“.

„Noriu, kad šokėjai į klasika tapusį kūrinį pažvelgtų šiuolaikinio žmogaus akimis ir išreikštų savo jausmus modernia kūno ir judesio kalba“, – pasakojo „Auros“ vadovė.

Kauno pantomimos ir plastikos teatras savo kūrybinius planus dar dėlioja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.