Išmatomis drabstomas Kristaus veidas sujaudino dešiniuosius

Pasirodžius informacijai, kad tarptautiniame teatrų festivalyje „Sirenos“ bus parodytas Romeo Castellucci spektaklis „On The Concept Of The Face, Regarding The Son Of God“, kuriame išmatomis drabstomas Kristaus veidas, Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė kreipėsi į kultūros ministrą Arūną Gelūną, prašydama atsakyti, ar tikrai toks spektaklis bus rodomas minėtame festivalyje ir jei taip, ar Kultūros ministerija nesiima jokių priemonių, kad jį įvertintų ir galbūt netgi sustabdytų jo rodymą.

Režisierius Romeo Castellucci mėgsta provokuoti.<br>Youtube.com
Režisierius Romeo Castellucci mėgsta provokuoti.<br>Youtube.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2012, 2:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:21 PM

„Suprantama, kad menas gali būti realizuojamas įvairiomis išraiškos priemonėmis, tačiau ar galima tokį siužetą toleruoti katalikiškos kultūros krašte?

Ar Kultūros ministerija mano, kad toks spektaklio siužetas yra etiškas ir ar nesiruošia apginti Lietuvos piliečių teisės, kad nebūtų išniekinamas daugumos tikėjimas ir tradicinė religija“, – sako Seimo narė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Kultūros ministras šiuo metu išvykęs darbo vizito į Skuodą, todėl susiklosčiusios situacijos nekomentuoja.

Atgal į sovietmetį?

Festivalio „Sirenos“ meno vadovė Audra Žukaitytė, formavusi programą ir atrinkusi skandalingą R. Castellucci spektalį Lietuvos publikai, portalui lrytas.lt sakė esanti šokiruota politikų noro cenzūruoti meno kūrinius.

„Negaliu patikėti, kad XXI a. įmanomos tokios diskusijos, kurias kelia spektaklio net nematę žmonės. Primena sovietinę praeitį, kada B. Pasternako „Daktarą Živago“ prašė uždrausti knygos net neskaitę žmonės“, – komentavo A. Žukaitytė.

„Sirenų“ meno vadovė tikino net nesiruošianti ginti R. Castellucci idėjų. „Meno laisvė yra nekvestionuojama. Tikėjimas Dievu nereiškia, kad į religiją negalima pažvelgti nedogmatiškai“, – sakė ji.

A. Žukaitytei antrino ir festivalio atstovė spaudai Kristina Savickienė: „Tai, kad spektaklyje drabstomasi išmatomis, nereiškia paviršutiniško noro šokiruoti. R. Castellucci daugiasluoksnis, mokėkime skaityti tarp eilučių“.

Pats R. Castellucci britų dienraščiui „The Guardian“ yra sakęs, kad drabstydamas Kristaus veidą išmatomis, o vėliau jas valydamas, nesiekia šokiruoti. „Išmatos ant Jėzaus veidą vaizduojančio Renesanso menininko Antonello da Messinos paveikslo reprodukcijos man reiškia meilę, švelnumą, maldą“, – teigė religijos dogmas griaunantis režisierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.