Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras publiką panardino į apmąstymus

Vilniaus Kongresų rūmai po vasaros atostogų vėl svetingai atvėrė duris

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas G. Rinkevičiaus, pradėjo XXIV sezoną.<br>V. Balkūnas
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas G. Rinkevičiaus, pradėjo XXIV sezoną.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2012, 8:41 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:01 PM

Muzikantai publikai parengė viliojančią programą - bene dainingiausio visų laikų kompozitoriaus Franzo Schuberto Simfonija Nr. 8 „Nebaigtąją“ ir Gustavo Mahlerio „Daina apie žemę“, kurią su orkestru atliko solistai Jovita Vaškevičiūtė (mecosopranas) ir Vaidas Vyšniauskas (tenoras).

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras groja labai daug G. Mahlerio - iš esmės visus jo kūrinius, bet „Daina apie žemę“, kaip koncerto išvakarėse teigė maestro G. Rinkevičius, išskirtinis: prie jo visada verta grįžti, nes tai vienas įspūdingiausių pasaulio muzikos pavyzdžių, kurį atlikti kiekvieno solisto svajonė, rodanti aukštą meistriškumą ir brandą; tai ir simfonija, ir kantata, ir oratorija, ir dainų ciklas, ten skamba nuostabi poezija ir nuostabi muzika, kuri nėra pompastiška, bet aprėpia viską.

„Manau, kad tai turbūt asmeniškiausias kūrinys, kurį esu sukūręs“, - teigė G. Mahleris, sukūręs kantatą-simfoniją „Daina apie žemę“ po didelių asmeninių išgyvenimų: vyriausios dukters mirties, diagnozuotos įgimtos širdies ydos ir priverstinio atleidimo iš Vienos operos direktoriaus pareigų.

Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui šis kūrinys ne naujiena - dar 2002-aisiais „Dainą apie žemę“ jis atliko su pasaulinio lygio solistais Violeta Urmanavičiūte-Urmana ir Sergejumi Larinu. Dabar melomanai galėjo įvertinti V. Vyšniausko ir J. Vaškevičiūtės talentą.

Nors abu jie šio kūrinio ėmėsi pirmą kartą, klausytojai išgirdo brandžią interpretaciją, panardinusią į egzistencinius filosofinius apmąstymus apie būtį, pasaulio grožį bei jo šešėlinę pusę, apie žmogaus dvasinio gyvenimo kolizijas, nepaliaujamą tikrumo ir prasmės siekį. Visai muzikų komandai pavyko atverti plačią išgyvenimų skalę nuo džiaugsmo ir jaunystės lengvumo iki senatvės vienatvės ir mirties.

Pirmojoje koncerto dalyje skambėjusi F. Schuberto Nebaigtoji simfonija - kūrinys, kurį, kaip atrodo, visi esame girdėję, bet išties jis ne taip dažnai atliekamas, nors irgi yra iš plejados nemirtingų kūrinių.

Emocijomis alsuojantis vienas gražiausių simfoninių kūrinių, kuriame susipina dramatizmas ir svajingumas, lyrika ir melodingumas, skaidrumas ir grakštumas, nepaliko nė vieno abejingo sezono pradžios koncerto klausytojo.

Iki Naujųjų metų jie sostinės Kongresų rūmuose galės apsilankyti dar beveik dviejose dešimtyse koncertų - simfoninių, kamerinių, skirtų vaikams, pramoginių, išvysti su „bohemiečiais“ sukurtas operas „Manon Lesko“ ir „Oneginas“.

Spalio 9 dieną Vilniuje po labai ilgo laiko viešės Novosibirsko akademinis simfoninis orkestras, kurio vyriausiuoju dirigentu jau šeštą sezoną dirba G. Rinkevičius. „Tai yra labai aukštos kvalifikacijos ir meistriškumo akademinis orkestras, manau, vienas geriausių Rusijoje. Jo gastrolės prasidės Vokietijoje, nusidrieks per Baltijos šalis, o baigsis Sankt Peterburge ir Maskvoje. Vilniuje orkestras koncertuos su pianistu Luku Geniušu, skambės Sergejaus Rachmaninovo kūriniai“, - sakė G. Rinkevičius.

Orkestro svečiai šį pusmetį bus violončelininkas Davidas Geringas, saksofonininkas Petras Vyšniauskas, bosas Liudas Mikalauskas ir net „Tele bim bam“ dainininkai.

Koncerte „Balsų simfonija“ gruodžio 14-ąją skambės Hectoro Berliozo vokalinis ciklas „Vasaros naktys“ ir S. Rachmaninovo chorinė simfonija „Varpai“. Dainuos Asmik Grigorian, L. Mikalauskas ir Kauno valstybinis choras. Teatralizuotu „bohemiečių“ koncertu „Lakštingalos vėl sugrįžta“ prasidės kalėdinių koncertų ciklas, į kurį dar kartą įtraukta „The Queen Symphony“, roko baladės, meilės dainos, gražiausios operų arijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.