Vieneri dainininkės J. Gringytės metai - lyg žavus sapnas

- Neteko nieko aukoti, kentėti dėl savo tikslo?

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Sep 29, 2012, 8:25 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:57 AM

Debiutas Londono „Covent Garden“ teatre Placido Domingo jubiliejinėse iškilmėse greta paties Maestro; pasirodymas operos superžvaigždžių ansamblyje tarptautinei sporto grietinėlei; debiutas su vienu garsiausių jaunųjų dirigentų Gustavo Dudameliu prieš tūkstantinę publiką Venesueloje.

Tiek progų sužibėti tarp klasikinės muzikos elito per vienerius metus likimas pažėrė 26 metų mecosopranui J. Gringytei.

„Visada svajojau patekti į „Covent Garden“ sceną, bet nesitikėjau, kad tai įvyks taip greitai ir tikrai - ne tokios įvykių griūties“, - prisipažino dainininkė.

Justinos kelias į Londono sceną atrodo pasakiškai spartus. Tik prieš metus ji tapo Jette Parker jaunųjų menininkų programos „Covent Garden“ teatre dalyve. Bet jau per atranką į šią programą Londono karališkosios operos muzikos direktorius seras Antonio Pappano pasiūlė lietuvei dainuoti Madaleną P. Domingo 40-mečiui „Covent Garden“ scenoje skirtame vakare.

Dar anksčiau J. Gringytė buvo pasirašiusi kontraktą su solidžia IMG meno agentūra, mat atkreipė į save įtakingų žmonių dėmesį per prisistatymą Nacionalinėje operos studijoje Londone. Čia lietuvė tobulinosi 2010-2011 metais.

O šiuo metu Justina rengiasi pirmojo kompaktinio disko įrašams. Jos laukia rečitalis Londone ir debiutas Dulsinėjos vaidmeniu Jules'io Massenet operos „Don Kichotas“ koncertinėje versijoje „Queen Elizabeth Hall“.

- Karjeros pradžioje įveikti tiek sunkių išbandymų - narsu. Buvote jiems pasirengusi? - paklausiau dainininkės.

- Aš nuo vaikystės esu įpratusi prie konkursų. Žinoma, dabartiniai iššūkiai - kitokio mastelio, bet buvau jiems pasirengusi. Juk daugelį metų kūriau, brandinau svajones, jomis tikėjau, tad atėjus laikui, tiesiog nepasimečiau.

Apie tai, kad vyksiu į Venesuelą dainuoti Giuseppe's Verdi Requiem, sužinojau, tik likus dešimčiai dienų iki kelionės. Tada gerai net nemokėjau kūrinio, o dainuoti ten yra ką.

Skrydžio į Venesuelą išvakarėse dainavau „Odę džiaugsmui“ su P.Domingo, Renee Fleming ir Brynu Terfeliu Tarptautinio olimpinio komiteto sesijos atidaryme Londono „Covent Garden“. Po koncerto tespėjau nusivalyti makiažą, išsimaudyti, persirengti ir jau ketvirtą valandą ryto buvau oro uoste.

Viskas atrodė nerealu. Net prasidedant pirmajam koncertui Venesueloje dar buvo sunku patikėti tuo, ką mačiau ir jaučiau. Prieš mane - spinduliuojantis šilumą ir meilę kiekvienam choristui ir muzikantui G. Dudamelis, Simono Bolivaro jaunimo orkestras ir jungtinis Venesuelos choras tiesiog svaigina muzikos aistra, vidinį drebulį pamažu keičia troškimas pranokti save.

Koncertai vyko perpildytoje Teresa Carreno teatro salėje, talpinančioje apie 3000 žmonių. Jų atmosfera buvo fantastiška.

Toks nepamirštamas buvo mano pirmasis G. Verdi Requiem, pirmasis susitikimas su visų dievinamu G. Dudameliu ir pirmoji kelionė už Europos ribų.

O per Olimpinio komiteto iškilmes svarbiausia buvo gražiai atrodyti tarp scenos grandų. Apie tą pasirodymą žinojau prieš pusmetį.

Šia proga pirmą kartą pasipuošiau įspūdinga Vilijos Daugirdaitės sumodeliuota suknele - visus metus laukiau momento, kol galėsiu ją apsivilkti.

Turbūt esu stipri. Priimu viską - ir tragedijas, ir nuostabiausius dalykus nuolankiai, su dėkingumu, kaip reikalingą gyvenimo patirtį. Stengiuosi džiaugtis kiekviena akimirka.

- Neteko nieko aukoti, kentėti dėl savo tikslo?

- Ne, neteko. Kartais tik norėtųsi turėti daugiau laisvo laiko. Šito trūksta. Dar nespėjau atsigauti nuo gerų įvykių ir įspūdžių gausos - viena atostogų savaitė Portugalijoje buvo per trumpas poilsis, o mane jau neša naujų darbų banga.

Krūvis „Covent Garden“ yra milžiniškas. Mes, jaunųjų menininkų programos dalyviai, čia dainuojame daugybę koncertų ir nedidelių vaidmenų spektakliuose, esame pagrindinių solistų dubleriai.

Tuoj prasidės „Meet Young Artists Week“ renginių savaitė - koncertas vys koncertą, o spalio pabaigoje dainuosiu Richardo Wagnerio vieną„Wesendonk dainų“ su „Covent Garden“ orkestru Karališkojo baleto trupės koncerte. Tai bus svarbus įvykis - šį projektą teatras ketina pristatyti ir Brazilijoje.

Ištversiu šiuos metus - tada bus lengviau gyventi: tapsiu laisvai samdoma menininke. Jau turiu kontraktų iki pat 2014-ųjų pabaigos. Lieka tikėtis, kad teatrai nesubankrutuos.

- Iki šiol Londone netekdavo sukti galvos dėl pragyvenimo?

- Sunku buvo prieš studijas Velso muzikos ir dramos koledže Kardife, kai važinėjau pas dėstytoją į Velsą privačių pamokų.

Tuo metu mama taupydavo pinigus, kad galėtų mane paremti - spaudėmės iš paskutiniųjų. Bet žinojome, kad taip reikia, kad einame teisingu keliu.

Po to jau buvo ramūs metai - gaudavau stipendijas, o šiuo metu esu etatinė „Covent Garden“ artistė.

Mama man labai daug padėjo ir padeda visais atžvilgiais. Pasisėmiau iš tėvų, kiek galėjau. Jie man padėjo susivokti, kaip tvarkyti savo gyvenimą.

- Jūsų tėtis taip pat dainavo?

- Iš jo paveldėjau vokalinius gebėjimus. Tik Dievas man nedavė tokio įspūdingo balso, kokį turėjo jis. Puikiai prisimenu tą instrumentą. Tėtis mane rengė pirmajai mano „Dainų dainelei“ - iki šiol atsimenu kiekvieną jo pastabą.

Deja, aplinkybės tėčiui neleido atskleisti savo talentų. Galbūt ir tai mane paskatino tvirtai susitelkti į savo tikslą. Dėl to dar nesukūriau šeimos, neturiu vaikų.

Kiek save atsimenu, visada žinojau, ko noriu.

Dainavo ir monarchų rūmuose

J. Gringytė studijavo vokalą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Velso karališkajame muzikos ir dramos koledže, Nacionalinėje operos studijoje Londone, nuo 2011-ųjų yra J.Parker jaunųjų menininkų programos„Covent Garden“ teatre dalyvė.

„Covent Garden“ scenoje solistė dainavo Madaleną („Rigoletas“) P.Domingo jubiliejiniame koncerte, Florą „Traviatoje“, Nimfą „Rusalkoje“, Madaleną koncertinėje „Kelionės į Reimsą“ versijoje J.Parker programos 10-mečio proga su rinktiniais jos dalyviais. Ji taip pat parengė Dorabelos („Visos jos tokios“), Meg Peidž („Falstafas“), Flošildės („Reino auksas“ ir „Dievų sutemos“) bei daug kitų vaidmenų.

Solistė dainavo rečitalius Velso princo rūmuose, tarptautiniame„Sugrįžimų“ festivalyje Lietuvoje, pasirodė Bakingemo rūmuose, K. Flagstaff festivalyje Norvegijoje. Ji koncertavo su Velso baroko orkestru, Velso nacionalinės operos bei Škotijos operos, „Covent Garden“ orkestrais, Venesuelos S. Bolivaro jaunimo orkestru, bendradarbiavo su daugeliu žinomų dirigentų, tarp jų - A. Pappano ir G. Dudameliu.

J. Gringytė yra S. Burrows tarptautinio vokalistų konkurso finalininkė. Ji apdovanota „Worshipful Company of Musicians“ sidabro medaliu ir„Llais Llanbed Award“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.