„Smėlio laikrodžiai“ keliauja į Sidnėjaus festivalį (video)

Vienas didžiausių pasaulyje muzikos, teatro, šokio ir menų festivalių – Sidnėjaus festivalis (Sydney Festival) – šiemet į savo programą įtraukė sėkmingiausią pastarojo meto lietuvišką muzikinės scenos projektą, kompozitorės Justės Janulytės muzikos ir vaizdo spektaklį „Smėlio laikrodžiai“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2013, 2:15 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:06 PM

Šio įspūdingo festivalio istorijoje tai bus bene pirmasis muzikinis projektas iš Lietuvos. Neeilinio pripažinimo sulaukę ir daugybę festivalių įvairiose Europos šalyse aplankę „Smėlio laikrodžiai“ pirmą kartą rengiasi itin tolimai kelionei – sausio 12 dieną Sidnėjuje įvyks australiška šio kūrinio premjera.

Tarptautinėje arenoje sparčiai garsėjančios kompozitorės J. Janulytės „Smėlio laikrodžiai“ per praėjusius metus po premjeros „Gaidos“ festivalyje apkeliavo net 8 garsiausius Europos šiuolaikinės muzikos festivalius: Huddersfielde „hcmf“ (Jungtinė Karalystė), Berlyne „MaerzMusik“ (Vokietija), Amsterdame „Holland Festival“ (Olandija), Varšuvoje „Varšuvos ruduo“ (Lenkija), Strasbūre „Musica“ (Prancūzija), Romoje „RomaEuropa“ (Italija), Madride „Musicadhoy“ (Ispanija).

Praėjusį lapkritį projektas sulaukė didžiulio pasisekimo Škotijoje – Glazgo festivalyje „Sonica“ (Jungtinė Karalystė), jame kūrinio parodymai vyko du vakarus paeiliui, projektą vėl puikiai įvertino kritikai.

„Smėlio laikrodžių“ projektą ir jo tarptautinę sklaidą globoja „Vilniaus festivaliai“. Įstaigos vadovas Remigijus Merkelys džiaugiasi ilgalaike šio kūrinio sėkme, o pakvietimą į Sidnėjaus festivalį jis laiko ne tik ypatingu kūrinio įvertinimu, bet ir puikia galimybe pristatyti šį projektą itin plačiai tarptautinei auditorijai. „Šiame viename reikšmingiausių pasaulio festivalių lankosi daugybė garsių kultūros ir meno prodiuserių iš įvairių pasaulio šalių, žinomų festivalių vadovai.

„Smėlio laikrodžių“ atlikimas įvyks prestižinėje Sydney Recital Concert Hall, talpinančioje apie 1100 žiūrovų, todėl tai ne tik puiki proga tinkamai reprezentuoti Lietuvą, bet ir pristatyti šį kūrinį naujai ir itin gausiai auditorijai iš Azijos, Amerikos, Okeanijos ir kitų šalių“, – teigia R. Merkelys.

Sidnėjaus festivalis – sunkiai įsivaizduojamo masto renginys, vykstantis beveik visą sausį (5-27 d.) – vasariškiausią Australijos mėnesį. Tai ne tik gausybė muzikos koncertų, bet ir įspūdinga teatro ir šokio programa, vizualieji menai ir instaliacijos. Vien muzikos programa yra tokia didžiulė, kad jos beveik neįmanoma aprėpti – tai ne tik operos spektakliai, simfoniniai koncertai, bet ir populiarios grupės, džiazo, „worldmusic“, elektroninės ir alternatyvios muzikos projektai.

Milane (Italija) gyvenančios kompozitorės J. Janulytės audiovizualinį projektą „Smėlio laikrodžiai“ 4 violončelėms, gyvajai elektronikai, vaizdo bei šviesos instaliacijai Sidnėjuje atliks vieni geriausių Lietuvos violončelininkų – Edmundas Kulikauskas, Povilas Jacunskas, Rūta Tamutytė, Onutė Švabauskaitė. Gyvąją elektroniką įgyvendina italai Michele Tadini ir Antonello Raggi. Scenografijos autorė – Jūratė Paulėkaitė.

Tačiau svarbiausias vizualinės dalies autorius – žymus italų menininkas Luca Scarzella, jo sukurti įspūdingi video projekcijų vaizdai valandos trukmės kūrinyje projektuojami ant keturių milžiniškų cilindrų – „smėlio laikrodžiais“ pavirstančių tiulio instaliacijų, kuriose „įkalinti“ violončelininkai griežia lydimi gyvos elektronikos.

J. Janulytės kūrinys „Smėlio laikrodžiai“ yra pirmasis lietuvių didelės apimties muzikinis projektas, įtrauktas į svarbiausių Europos šiuolaikinės muzikos festivalių tinklą „Reseau Varese“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.