Paroda ves 1863 metų sukilimo takais

Kilnojamoji paroda „1863 metų sukilimo ženklai Arturo Grottgerio kūrybos cikluose „Polonia“ ir "Lituania" pradeda 2013 M. Lietuvos muziejų kelio „1863 metų sukilimo istorinė atmintis" programą. Paroda bus atidaryta sausio 25-ąją Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje. Ją Lietuvos dailės muziejus parengė kartu su Lenkijos institutu Vilniuje lietuvių, anglų ir lenkų kalbomis.

A. Grottgerio kūrinio "Priesaika" fragmentas.<br>Parodos rengėjų archyvas
A. Grottgerio kūrinio "Priesaika" fragmentas.<br>Parodos rengėjų archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2013, 12:36 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:32 AM

Pagrindinis parodos akcentas – lenkų dailininko Arturo Grottgerio (1837–1867) unikalių spalvota kreida nupieštų kūrinių rinkinys, kurį sudaro du ciklai „Polonia“ (1863) ir „Lituania“ (1864–1866). Abiejų ciklų 15 darbų, kurie atspausdinti aukštos kokybės spauda, eksponuojami ant specialių kilnojamųjų stendų.

Ciklo „Lituania“ originalai, o ciklo „Polonia“ heliograviūros šiuo metu yra saugomos Lenkijoje, Krokuvos nacionaliniame muziejuje, kuris ir paskolino parodai Lietuvoje kokybiškus kūrinių skenuotus vaizdus. Parodą ženkliai papildo sukilimui skirtos autorinės laidos iš Lietuvos radijo ir televizijos archyvo bei 1863 metų sukilimo sukakčiai rengiamos knygos „Mūsų ir Jūsų laisvės veidai“ (sudarytojas Vilius Kavaliauskas) fragmentai. Šiame albume pateikiama unikali medžiaga iš Lietuvos valstybės istorijos archyvo fondų – apie 500 sukilimo dalyvių ir jį rėmusių asmenų nuotraukos su trumpomis jų biografijomis. Parodą lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis praturtina ir istoriniai duomenys apie sukilimą Lenkijoje ir Lietuvoje.

Parodos kuratoriaus istoriko Mindaugo Šapokos teigimu, „politinius įvykius Lenkijoje, po kurių sekė 1863 m. sukilimas Lenkijos Karalystės žemėse ir Lietuvoje, A. Grottgeris stebėjo iš Vienos. Prasidėjus ginkluotai kovai, paveiktas jį pasiekusių naujienų iš jau sukilimo apimtų, rusų užgrobtų žemių, sukūrė ciklą „Polonia“, kuriame simboliniais paveikslais parodė kovojančios tautos drąsą ir dramą. Aštuoniuose kartonuose A. Grottgeris pavaizdavo atskirus sukilimo etapus – nuo ėmimo į rekrutus, kuris pagreitino sukilimo pradžią, ruošimosi kovai, mūšių iki pralaimėjimo ir visuotinio gedulo.

Po žlugusio sukilimo dailininkas nusprendė iliustruoti Lietuvoje buvusias kovas, daugiausia vykusias tenykštėse giriose. Ciklo „Lituania“ paveikslai greitai išpopuliarėjo ir plačiai išplito. Cikle „Lituania“, kaip ir „Polonia“, nėra tiesioginių sąsajų su sukilimo didvyriais, todėl jis savo iškalba buvo universalūs. Šio ciklo paveikslai leido bet kuriai Lenkijos ir Lietuvos šeimai, įsitraukusiai į sukilimą, susitapatinti su nupieštų veikėjų likimais.“

Dailininkas A. Grottgeris gimė 1837 m. Podolėje, dailės mokėsi Lvove, dailininko Jono Maszkowskio studijoje, vėliau studijavo tapybą Krokuvos dailės mokykloje, o 1855–1858 m. studijas tęsė Vienos dailės akademijoje.

Parodoje pristatomų ciklų kūriniai buvo slaptai atspausdinti 1864–1866 m. ir išplito Lenkijoje ir Lietuvoje. Ciklo pastelių kopijos buvo labai populiarios XIX amžiuje, slapta laikytos lietuvių namuose kaip relikvijos.

Ciklą „Lietuva“ sudaro šie kūriniai: „Lietuvos tyrlaukis. Mirtis pakibusi virš Lietuvos miškų“, „Signalas. Kol vyras snaudžia, jauna jo žmona girdi sukilėlių signalą, kviečiantį ginti savo šalį“, „Priesaika. Jaunas vyras priima sukilimo priesaiką“, „Mūšis. Lietuviai eina į mūšį“, „Regėjimas. Kai žmona ramina kūdikį, jos mintys apie vyrą kare, o jo dvasia tvyro šalia“, „Vizija“.

Krokuvos nacionaliniame muziejuje saugomi originalai niekada nebuvo rodyti nei tinkamai reprodukuoti Lietuvoje.

Paroda bus eksponuojama Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilniuje) nuo sausio 25 d. iki kovo 17 d. Vėliau parodą planuojama parodyti kituose įvairių Lietuvos regionų muziejuose, dalyvaujančiuose 2013 metų muziejaus kelio programoje.

Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininko Raimundo Balzos teigimu, „2013 m., kai visoje Lietuvoje vyks 1863 metų sukilimo 150-ųjų metinių minėjimo renginiai, 2013 m. Lietuvos muziejų kelias „1863 m. sukilimo atmintis“ į nuoseklią grandinę sujungs apie pusšimtį renginių ir 30 skirtingų Lietuvos muziejų, savo rinkiniuose saugančių 1863 m. eksponatus ar kitais būdais puoselėjančių 1863 m. sukilimo istorinę atmintį. Projektu siekiama įprasminti ir visuomenei paviešinti 1863 m. sukilimą menančius eksponatus, sukauptus nacionaliniuose, valstybiniuose, savivaldybių muziejuose visoje Lietuvoje.

Muziejai yra surinkę ir vertingos informacijos apie sukilimo topografiją, jo atminimo ženklus - paminklus sukilimo vietose, jų aukų kapus, sukilimo jubiliejų paminėjimo ženklus. Todėl pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje atsirado galimybė visoje valstybėje surengti sukilimo istorinės atminties aktualinimo specialiųjų renginių ciklą, kuris sudarytų nuoseklų 2013 m. Lietuvos muziejų renginių maršrutą, padėsiantį visuomenei suprasti 1863 m. sukilimo pobūdį, mastą bei atmintį."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.