Paramos meldžiantiems teatralams ministras priminė Valdovų rūmus

Miestas be teatro – ne miestas. Tai ketvirtadienį viešėdamas Klaipėdoje pripažino naujasis kultūros ministras Šarūnas Birutis. Vien uosto trečiajam pagal dydį šalies miestui, anot jo, nepakanka, reikia, kad čia būtų gyva ir teatro dvasia. Tačiau šie garsiai išsakyti ministro pamąstymai neguodžia Klaipėdos teatralų – jie jau šeštus metus neatsikrato jiems primesto benamių vaidmens, kuris sekina kantrybę ir žudo kūrybiškumą.

Klaipėdos dramos teatro legenda Vytautas Paukštė (dešinėje) naujajam ministrui turėjo ne vieną klausimą.<br>E. Petkutė
Klaipėdos dramos teatro legenda Vytautas Paukštė (dešinėje) naujajam ministrui turėjo ne vieną klausimą.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jan 31, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:44 PM

Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcija gali įstrigti neribotam laikui, jeigu Kultūros ministerijai nepavyks rasti papildomų 3 mln. litų šiemet numatytiems darbams užbaigti. Teatrui gresia netekti europinės paramos – 7 mln. litų, jei projektas nebus baigtas laiku.

Gresia netekti paramos

Pakviesti žiūrovus į pirmąją premjerą teatro vadovai svajoja 2015-ųjų rudenį. Iki tada būtina baigti įrengti pastato vidų – didžiąją ir mažąją sales, scenos įrangą, žiūrovų dalį. Pirmasis rekonstrukcijos etapas užbaigtas sėkmingai ir laiku – praeiviai gali džiaugtis atkurtu autentišku fasadu. Tačiau kur kas daugiau lėšų prireiks vidaus darbams.

“2015-ieji yra data, kai iš mūsų pareikalaus rezultato. Mes sutinkame šiame pastate surengti 20 konferencijų per metus, kad tik turėtume geresnes sąlygas dirbti“, - apie būtinybę gauti didesnį finansavimą ministrui aiškino Klaipėdos dramos teatro Kultūros projektų vadovas Tomas Juočys. Jo teigimu, negavus iš valstybės biudžeto papildomų kelių milijonų litų, tektų grąžinti Europos struktūrinę paramą – 7 mln. litų, skirtą scenos įrangai.

ES parama projektui skirta siekiant skatinti turizmą, pritaikant tam kultūrines miesto erdves. Tad Dramos teatro pastatas jį rekonstravus būtų pritaikytas ne tik spektakliams ir repeticijoms, bet ir konferencijoms, kitiems renginiams organizuoti.

Valdovų rūmai - svarbesni

Š. Birutis didelių vilčių klaipėdiečiams nesuteikė. Valstybės finansinė situacija, anot jo yra įtempta, o lėšų poreikis dar nebaigtiems objektams finansuoti labai didelis. Užbaigti Valdovų rūmų statybą esąs svarbesnis šalies prioritetas: „Kiek galime erzinti visuomenę ir niekaip neužbaigti Valdovų rūmų? Žemaičių krikšto 600 metinių renginiams taip pat nėra pinigų“. Ministras priminė teatralams, kad didesnė parama teatrui gali sužlugdyti kitų visuomenės narių – pensininkų, pašalpų gavėjų lūkesčius.

Š. Birutis siūlė pagalvoti apie kitą variantą – rekonstruoti bent mažąją teatro salę, kad čia galėtų vykti spektakliai. Tačiau tai įgyvendinti nebus paprasta, nes pagal sutartį su ES paramą administruojančia Lietuvos verslo paramos agentūra būtina lėšas panaudoti ne daliai, bet visoms patalpoms rekonstruoti.

Aktorių kantrybė baigia išsekti

„Ar nebus taip, kad atstačius teatrą, nebebus kam jame dirbti ir vaidinti?“, - teatralų pusėn stojo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Jis priminė, jog tam, kad teatras gyvuotų, neužtenka vien gražaus pastato, jo dvasią palaiko kūrybinė komanda.

Pastaraisiais metais Klaipėdą paliko ir į sostinę dirbti išvyko Klaipėdos dramos teatrą savo talentu garsinę aktoriai Vytautas Anužis, Nelė Savičenko ir Monika Vaičiulytė. Visi jie rado vietą Nacionaliniame dramos teatre.

Kultūros ministras ketvirtadienį užsuko ir į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą, kurio darbuotojai taip pat jau kurį laiką dirba varganomis sąlygomis. Spektakliai statomi avarinės būklės pastate, tačiau apie jo rekonstrukciją arba naujojo statybas kol kas tik kalbama. Optimizmu netryško ir ministras: „Be europinės paramos teatro rekonstrukcija vargiai įmanoma“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.