Knygų mugės atradimai: paauglius traukia vampyrų saga

Nors pirmąją mugės dieną jaunuolių buvo išties daug, tačiau kai kuriuose jaunimo literatūrai skirtuose renginiuose jiems teko klausytis suaugusiųjų postringavimų, kas yra paauglių literatūra ir ką gi tie paaugliai skaito. Sutikite, situacija - komiška. Lygiai taip pat atrodytų diskusijos, kuriose vaikai svarstytų, o ką gi skaito suaugusieji. Apie save tikrai sužinotume daugybę nebūtų dalykų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius

Feb 22, 2013, 6:09 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:29 AM

Nors pirmąją mugės dieną jaunuolių buvo išties daug, tačiau kai kuriuose jaunimo literatūrai skirtuose renginiuose jiems teko klausytis suaugusiųjų postringavimų, kas yra paauglių literatūra ir ką gi tie paaugliai skaito. Sutikite, situacija - komiška. Lygiai taip pat atrodytų diskusijos, kuriose vaikai svarstytų, o ką gi skaito suaugusieji. Apie save tikrai sužinotume daugybę nebūtų dalykų.

Ką mano patys paaugliai?

Sunku suvokti, kodėl šiųmetėje mugėje tiek mažai renginių, skirtų tai literatūrai, kurią paaugliai (6-10 klasių moksleiviai) labiausiai mėgsta skaityti? Žinoma, išskyrus šeštadienį vyksiantį susitikimą su britų rašytoju Rodericku Gordonu, kurio knygų serija „Tuneliai“ itin populiari tarp jaunuolių, ir dar kelis renginius.

Tarkime, ar nebūtų įdomi jaunųjų skaitytojų diskusija „Kodėl mes skaitome nuotykinius meilės romanus apie vampyrus?“

Kuo čia dėti vampyrai? Pasak Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojos Martos Rudytės, amerikiečių rašytojos Stephenie Meyer vampyrų saga „Saulėlydis“ - vienas mėgstamiausių jaunųjų skaitytojų kūrinių.

Tiesa, tarp mergaičių. Berniukai skaito kiek kitokias knygas - detektyvus, fantastinius romanus, pažintinę literatūrą. Tačiau tiek vienų, tiek kitų skaitymo pomėgių neįmanoma suvesti į formulę, nes paauglių auditorijos interesai - labai įvairūs.

Apklausa parodė pomėgius

Neseniai M. Mažvydo bibliotekoje buvo atlikta jaunųjų skaitytojų apklausa, kuri, pasak M. Rudytės, paliudijo, kad paaugliai skaito, bet ne visai tas knygas, kurias jiems siūlo suaugusieji, mokytojai ar literatūros kritikai.

Tarp paauglių populiariausias rašytojas - prieš keletą metų Vilniaus knygų mugėje viešėjęs Melvinas Burgessas, savo romanuose aštrokai narpliojantis tokias socialines paauglių problemas kaip narkotikai ar seksas. Labai populiarūs ir tokie rašytojai, kaip J. K. Rowling, Suzanne Collins, S. Meyer.

Lietuvių autorių paaugliai nelinkę dievinti. Vytautas Račickas užėmė 3-iąją, Kristina Gudonytė - 11-ąją, Balys Sruoga - 14-ąją, Rūta Šepetys - 34-ąją, Kazys Boruta - 36-ąją vietą. Kritikų itin giriamas šviesaus atminimo rašytojas Gendrutis Morkūnas net nepateko į 50-uką.

Bibliotekininkai išsiaiškino ir mėgstamiausias paauglių knygas. Iki šiol populiariausia - J. K. Rowling knygų serija apie Harį Poterį. Toliau seka M. Burgesso „Heroinas“, S. Collins „Bado žaidynės“, S. Meyer„Saulėlydis“, R. Gordono ir Briano Williamso knygų serija „Tuneliai“. Dešimtoje vietoje atsidūrė Balio Sruogos „Dievų miškas“.

Berniukai skaito mažiau

Šiaulių bibliotekos darbuotojos Aldonos Šiaulienės teigimu, berniukų ir mergaičių skaitymo įpročiai labai skiriasi. Šią biblioteką lanko maždaug 3,5 karto mažiau berniukų nei mergaičių.

Berniukams esą labai svarbus knygos pavadinimas, viršelis, iliustracijos. Jie dažnai renkasi leidinius pagal tai, kuo domisi, arba pagal tai, ko prireikia mokykloje.

O mergaitės, pasak A. Šiaulienės, nuo ryto iki vakaro graužia knygas apie vampyrų meilę. Berniukai šios S. Meyer knygų serijos vengia. Jiems esą labiau patinka tokių pavadinimų knygos kaip „Prietrankos dienoraštis“ ar„Nevykėlio dienoraštis“.

Tiek M. Rudytė, tiek A. Šiaulienė teigė, kad paaugliai greičiausiai skaitytų daugiau, jei šalies bibliotekos gautų daugiau populiariausių knygų egzempliorių. Pasak bibliotekininkių, trūksta net užklasiniam skaitymui skirtų knygų, o prie populiariausių išsirikiuoja eilė. „Padėtis tragiška. Jei prieš dešimt metų galėdavome gauti net po aštuonis kokios nors knygos egzempliorius, dabar niekada negauname daugiau negu trijų.

Apmaudu, bet kai kurie jaunieji skaitytojai, atėję į biblioteką ir negavę norimos knygos taip supyksta, kad daigiau niekada nepasirodo“, - kalbėjo M. Rudytė.

 Mugėje yra naujovių 

Vilniaus knygų mugė vasario 22 ir 23 d. veiks nuo 10 iki 21 val., vasario 24 d. -- nuo 10.00 iki 17.00 val. Bilietai parduodami  internetu ir "Litexpo" kasose.

Vienkartinis bilietas į mugę kainuoja 14 Lt, moks leiviams, studentams ir senjorams -- 10 Lt, keturių dienų bilietas -- 32 Lt. Ikimokyklinio amžiaus vaikams įėjimas į mugę nemokamas.

Vilniečiai ir miesto svečiai į mugę gali važiuoti Vilniaus miesto savivaldybės nemokamais autobusais. Jie kursuoja nuo  stotelės "Arkikatedra" (Vrublevskio g.) iki "Litexpo" rūmų ir atgal.

Šiemet mugėje dalyvauja per 260 kompanijų iš Lietuvos ir užsienio --Baltarusijos, Italijos, Japonijos, Lenkijos, Prancūzijos,  Rusijos, Vokietijos. Pirmą kartą bus pristatytas stendas "Rusijos knygos",skaitytojų lauks susitikimai su šios šalies rašytojais  ir kritikais, poetais ir literatais.

Šiemet Vilniaus knygų mugei sukurta speciali išmanioji programėlė, leidžianti susikurti savo Knygų mugės renginių programą. Visi, parsisiuntę programėlę į savo išmanųjį telefoną, gaus visą informaciją apie Vilniaus knygų mugę bei jos renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.