G. Kremeris ir „Kremerata Baltica“ grįžta į Vilnių

Paskutinę kalendorinę žiemos dieną Vilniuje sušildys visada laukiamo smuiko maestro Gidono Kremerio ir jo vadovaujamo kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ koncertas! Vasario 28 d. 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje skambės šių garsių atlikėjų parengta reta šiuolaikinės muzikos programa. Solo smuiku grieš pats Gidonas Kremeris, o violončele – orkestro narė ir solistė Giedrė Dirvanauskaitė.

Smuikininkas G. Kremeris.<br>LNF archyvas
Smuikininkas G. Kremeris.<br>LNF archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2013, 9:29 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:51 AM

Kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ meno vadovas – 1947 m. Rygoje gimęs vokiečių kilmės smuikininkas G. Kremeris – tobulo meistriškumo atlikėjas ir originalaus kūrybingumo asmenybė, pelnęs vieno originaliausių ir įdomiausių nūdienos muzikų reputaciją. Nepaprasta jo karjera kadais prasidėjo pergalėmis elitiniuose Karalienės Elžbietos, N. Paganini ir P. Čaikovskio konkursuose. Šiandien smuikininkas ypač vertinamas už savitumą, kasdienes naujų raiškos ir interpretavimo galimybių paieškas.

Siekdamas paskatinti jaunus talentingus Baltijos šalių muzikantus, 1997 m. G. Kremeris įkūrė kamerinį orkestrą „Kremerata Baltica“. Aukštos klasės orkestro kokybę lemia rinktiniai ypač muzikalūs atlikėjai ir novatoriškas meno vadovo požiūris į repertuarą. „Kremerata Baltica“ sudaryta iš Baltijos šalių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos – jaunosios kartos muzikantų. Orkestras yra baltiškojo regiono kultūros ambasadorius ir šiandien laikomas vienu ryškiausių Europos kolektyvų.

Orkestro nariai koncertuoja ir ansambliais ar solo. Štai ir koncerte Vilniuje solo grieš violončelininkė G. Dirvanauskaitė. Pastaruoju metu violončelininkė intensyviai koncertuoja įvairiose šalyse su kameriniais ansambliais (daugiausia – fortepijoniniu trio ar kvartetu), pianistais Andriumi Žlabiu, Sa Chen, Katia Buniatišvili. Keletą metų su kitais orkestro „Kremerata Baltica“ artistais ji buvo styginių kvarteto „Kremeratini“ narė. Nuo 2009 m. violončelininkė griežia trio su G. Kremeriu ir K. Buniatišvili.

Orkestras „Kremerata Baltica“, kasmet surengiantis turiningas gastroles bei pasirodymų visame pasaulyje, tradiciškai koncertuoti grįžta ir į savo namus – Lietuvą, Latviją bei Estiją. Orkestro repertuaras aprėpia plačią ir daugiasluoksnę muzikos istorijos erdvę, pagrindinis akcentas dažnai tenka šiuolaikinei akademinei muzikai, tad ir šiam koncertui Vilniuje pasirinkta originali šiuolaikinės muzikos programa. Skambės amžininkų  kūriniai: Vytauto  Barkausko „Avanti“ styginių orkestrui, Gijos Kančelio „Ex Contrario“ smuikui, violončelei ir styginių orkestrui ir Philipo  Glasso Koncertas smuikui ir styginių orkestrui Nr. 2 „Amerikietiški metų laikai“.

Šis koncertas nebus vienintelis orkestro „Kremerata Baltica“ pasirodymas Vilniuje. Kolektyvas dalyvaus netrukus prasidėsiančiame IV tarptautiniame Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurse – kovo 3-iąją „Kremerata Baltica“ muzikuos su solistais smuikininkais konkurso finale ir baigiamajame koncerte Nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.