Jubiliejaus proga „Skalvijos“ darbuotojai persikūnijo į kino personažus

Vilniaus kino centras „Skalvija“ penktadienį nerodo filmų – visa „Skalvija“ su rinktiniais svečiais švenčia 50-metį, reikšmingą ne vien šitam mažam kino teatrui sostinės centre. Juk tai vienintelis Vilniaus kino teatras, išlikęs nuo įkūrimo 1963 metų kovą iki šios dienos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė

Mar 8, 2013, 1:58 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:39 AM

„Skalvijos“ istoriją kino teatro žiūrovai šį sezoną skaito ekrane prieš filmų seansus – čia rodomos skaidrės, kuriose užrašyti faktai, įdomios, nežinomos ar gerai užmirštos detalės. Vyresni žiūrovai ir patys nėra pamiršę, kad šis kino teatras anskčiau vadinosi „Planeta“ ir turėjo dvi sales. Nemažai istorinių žinių surašyta ir kas mėnesį leidžiamuose „Skalvijos“ lankstinukuose.

„Skalvijos“ programų koordinatorė Sonata Žalneravičiūtė šiuos faktus kruopščiai rinko rengdamasi kino teatro jubiliejui.  Išgyvenusiai įvairias laiko pervartas, patyrusiai negailestingus kapitalizmo kirčius "Skalvijai" pavyko išlikti vienintelei iš visų sostinės kino teatrų, kurių, kaip apskaičiavo Sonata, sovietmečiu veikė net 23.  „Nuo karo pabaigos iki nepriklausomybės“, – patikslina Sonata.

Tad jubiliejaus programoje – ir ekskursija po tas Vilniaus vietas, kuriose kadaise veikė kino teatrai. Kviestiniai „Skalvijos“ svečiai iš S. Žalneravičiūtės sužinos, kur buvo „Pergalė“, „Vilnius“, „Spalis“, „Maskva“, „Aidas“, „Draugystė“, „Pionierius“, „Tėvynė“, „Žvaigždė“, „Tauras“, „Vasara“, „Neris“. Kur „Lietuva“ – iki šiol nepamiršta. Tačiau mažai kas įsivaizduoja, kur karo metu veikė medinis kino teatras „Helios“, skirtas vokiečių kareiviams, ir kur – mūrinis „Helios“, skirtas vien karininkams.

Ruošdamasi šiai ekskursijai, S.Žalneravičiūtė paskaičiavo, kad ji trunka ne mažiau  kaip tris valandas, nes tenka aplankyti ne tik miesto centrą, bet ir Naująją Vilnią, Šeškinę, Lazdynus, Kalvarijų gatvę, Naujininkus, Sereikiškių parką. Jei ekskursija pavyks, jei kils susidomėjimas, S. Žalneravičiūtė neatmeta galimybės, kad tai bus ne vienkartinė nostalgiška kelionė.

Pačioje „Skalvijoje“ jubiliejinę nuotaiką turėtų sukelti penktadienį atidaroma Vikos Petrikaitės fotografijų paroda, kurioje – „Skalvijos“ darbuotojai, persirengę įvairių kino filmų personažais. V. Petrikaitė dirba „Skalvijos“ bilietų kasoje ir studijuoja fotografiją, o šiandieninė jos kūrinių paroda – jau trečioji, skirta „Skalvijos“ sukakčiai.  Pirmojoje ji užfiksavo „Skalvijos“ užkaborius – tai, ko kino žiūrovai paprastai nemato. Antrojoje įamžino „Skalvijos“ žiūrovus.

„Taigi šventės atmosferą kuriame iš prisiminimų ir jungčių su dabartimi, - sakė S. Žalneravičiūtė. - Repertuaro jubiliejui pritaikyti negalime, nes tam negavome jokių lėšų. Matyt, ilgiausiai Vilniuje veikiančio kino teatro jubiliejus yra jo darbuotojų privatus reikalas. Norėjome sudaryti specialią programą. Deja, neįgyvendinsime. Surašyti programą iš senų gerų filmų, rodytų „Skalvijoje“, nėra sudėtinga, bet kad galėtume juos parodyti, būtina įsigyti teises. Nėra iš ko. Todėl žiūrovai iš repertuaro nepajus jubiliejaus. Pats jubiliejinis vakaras skirtas žmonėms, kurie su „Skalvija“ susiję bene daugiausia: kuriantys kiną, prisidedantys prie „Skalvijos“ darbų, rašantys, buvę darbuotojai.“

Žmonių, tiesiogiai susijusių su „Skalvija“, iš tiesų nemažai. Savitą kino teatro repertuarą įvertina žiūrovai, susirenkantys dėl filmų, demonstruojamų tik čia. „Skalvija“ pripratino publiką ir prie dokumentinio kino, jau dešimtį metų rengdama unikalų Lietuvoje Vilniaus dokumentinių filmų festivalį. Metų pabaigoje susiformavo tradicija rengti pasaulio kino meistrų retrospektyvas. „Skalvija“ rodė Jimo Jarmusho, Michelangelo Antonioni filmus, šių metų pabaigoje bus Johnp Cassaveteso retrospektyva.

Efektyvi ir „Skalvijos“ edukacinė veikla, o „Skalvijos“ kino akademijai šalyje nėra lygių. Joje dėsto autoritetingi Lietuvos kino profesionalai – režisieriai Audrius Stonys, Janina Lapinskaitė, Algimantas Puipa, kino kritikė Rasa Paukštytė. Mokinukai, pradėję pažinti kino kūrybą šiame kino teatre, vėliau ryžtasi studijuoti kino profesijas. Galima sakyti, kad „Skalvija“ aprūpina šalį nauja kino kūrėjų karta.

Vyresnioji karta, lankydama „Skalvijos“ kino akademijos paskaitas, mokosi geriau suprasti kiną. 2010 m. “Skalvijos” edukacinė veikla buvo įvertinta “Sidabrine gerve”, o “Skalvijos” kino akademijos jaunieji autoriai pelnė “Sidabrinės gervės kiaušinį” už įdomiausią debiutą.

2011 m. „Skalvijos“ kolektyvas skrido į Paryžių atsiimti „Europa Cinemas“ tinklo, vienijančio per tūkstantį kino teatrų, apdovanojimo už geriausią metų kino programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.