Operos solistė L. Bendžiūnaitė: „Jaučiuosi sava visur, kur tik skamba muzika”

Kovo 28 ir 29 dienomis Vilniaus Kongresų rūmuose, "bohemiečių" koncerte „Arijos iš dušo“, publika galės išvysti net dvylika  Lietuvos operos scenos veidų. Vienas jų - išskirtinio talento jauna dainininkė Lauryna Bendžiūnaitė, šiuo metu dainuojanti Miuzetę operoje "Bohema" Švedijoje.  L. Bendžiūnaitė  jau kuris laikas gyvena Švedijoje, dirba su įvairiomis operos trupėmis ir į Lietuvą grįžta tik kelioms dienoms per  "bohemiečių" koncertus.

Švedijoje gyvenančią ir dirbančią operos solistę L. Bendžiūnaitę Lietuvoje bus galima išgirsti koncerte "Arijos iš dušo".<br>R. Darulis
Švedijoje gyvenančią ir dirbančią operos solistę L. Bendžiūnaitę Lietuvoje bus galima išgirsti koncerte "Arijos iš dušo".<br>R. Darulis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2013, 5:22 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:13 PM

Švedijos kritikai negaili liaupsių L. Bendžiūnaitei: ”NorrlandsOperan" Miuzetė - sopranas iš Lietuvos L. Bendžiūnaitė - nusipelno ne tik mylimojo Marčelo, bet ir visų aplinkinių dėmesio. Ji ne tik įlekia į sceną kaip viesulas pirmojo veiksmo pabaigoje - Miuzetė visuomet taip daro, bet ji iš tiesų perskrieja per minią sukdama ją aplink savo pirštą. Ne visiems režisieriams pavyksta turėti savo komandoje tokią scenišką ir organišką dainininkę. L. Bendžiūnaitės kvapą gniaužianti Miuzetė  sutelkia visą dėmesį į spektaklio esmę.“

 Su soliste trumpai kalbėjomės apie jos įspūdžius iš darbo ir gyvenimo Švedijoje.

- Kokia jūsų pirmoji profesinė patirtis Švedijoje?

- Mano pirmoji patirtis - kontraktas Švedijos karališkojoje operoje atlikti Miuzetės vaidmenį. Kontraktas prasidėjo 2011 metais ir baigėsi šį sausį. Dirbti šiame teatre - visomis prasmėmis aukščiausia pozicija, kokią dainininkas gali užimti šioje šalyje, ir labiausiai medžiojamas darbas. Tad nenuostabu, kad mano įspūdžiai kuo geriausi ir  labai laukiu to laiko, kai vėl grįšiu į šį teatrą.

Dar nesibaigus Švedijos karališkosios operos spektakliams Stokholme, šį sausį  pradėjau repetuoti kitoje „Bohemoje“, statomoje "NorrlandsOperan" teatre Umeo mieste. Vėlgi galiu tik žerti komplimentus draugiškiems žmonėms ir gerai darbo atmosferai. Žinoma, anksti temsta, šalta, bet kai svarbiausi komponentai yra nuostabūs kolegos, puikus orkestras, begalinis palaikymas ir energingas kūrybinis procesas, užtenka ir rampos saulės.

- Koks tai teatras, kuriame dabar dirbate?

- "NorrlandOperan" naujas teatras Švedijos operos žemėlapyje. Per sezoną jie sukuria du naujus spektaklius, kurie vėliau vežami gastrolių. "NorrlandsOperan" turi daug koncertuojantį simfoninį orkestrą, jie garsūs ir kaip moderniojo šokio teatras.

2014 m. Umeo miestas paskelbtas Europos kultūros sostine, tad bus statomos trys operos: "Eugenijus Oneginas", "Elektra" ir "Blanša ir Marija", kurios libretas sukurtas pagal garsaus rašytojo Pero Olovo Enquisto to paties pavadinimo romaną.

Umeo taip pat žinomas kaip folkloro, roko festivalių centras.“Tai labai draugiškas teatras“, - taip man pirmą dieną "NorrlandOperan" apibūdino maestro Rumonas Gamba. Šiandien labai džiaugiuosi galėdama pakartoti jo žodžius kaip savo.

Mūsų „Bohema“ buvo sutikta žiūrovų ovacijomis ir spaudos liaupsėmis. Tai mums visiems suteikė teigiamos energijos ir tikėjimo tuo, ką darome. Ilgas repeticijų laikas mus subūrė į darnų ansamblį, o bendra sėkmė suvienijo džiaugsmu. Taigi mano įspūdžiai apie šį teatrą patys geriausi, esu laiminga, kad galiu čia būti ir kurti.

- Su kokiais kolegomis tenka dirbti? Ar lengva visiems sulipti?

- Laikausi griežtos taisyklės kolegų atžvilgiu: smagu, jeigu užsimezga draugystė ir turi apie ką šnekėti. Jei taip neatsitinka, svarbiausia, kad scenoje personažus sietų tokie jausmai, kokie užfiksuoti muzikoje, tekste ir kaip sumanyta režisieriaus.

Sukurti draugišką atmosferą pirmiausia turi stengtis pats, tad jei esi atviras pokalbiui ir gražiam kolegiškam bendradarbiavimui, taip ir bus. Mano kolegos švedai puikiai kalba angliškai, vokiškai, be didesnio vargo supranta kaimyninių šalių kalbas. Susikalbame kuo puikiausiai. Švedams būdingas specifinis humoras. Jie dažnai būna tylūs, bet visada paslaugūs ir geri žmonės, o tai yra gera bet kokios kelionės pradžia.

- Kokie yra švedų žiūrovai?

- Švedai mielai lankosi operos teatruose, niekada nepamatysi tuščių vietų salėje. Stokholmo publika gyvesnė. "NorrlandOperan"  darbo dienos žiūrovas skiriasi nuo savaitgalinio. Savaitgaliais susirenka tokia ošianti publika, tarsi jų šiaurietišką būdą būtų užvirinęs Paryžiaus gyvenimas ir jų emocijos būtų pratrūkę šampanu ir salvėmis.

- Ar jau jautiesi pritapusi, gal turi atradusi mėgstamų vietų: kavinę, gatvę, parką?

- Jaučiuosi sava visur, kur tik skamba muzika. Iki premjeros Umeo žinojau tik tai, kaip nueiti nuo viešbučio iki teatro. Tik neseniai atradau kelias fantastiškas kavines, kurias mes su Rebecca Rasmussen (ji dainuoja Mimi partiją) „imame šturmu“. „Nisses Conditori Sasagallerian“ turi dievišką šokoladinį tortą, arba šokoladinę svajonę, arba šokoladinę fantaziją, arba: neik ten, jei taupai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.