Operos solistė S. Janušaitė: „Meilė muzikai skatina bet kokią kūrybą“

Tyli ir kukli operos solistė Sandra Janušaitė scenoje kas kartą sužiba ryškiausiomis ir netikėčiausiomis spalvomis. Jau šį rudenį Sandra paliks Lietuvą - ji iškeliauja pas kolegas Almą Švilpą ir Ievą Prudnikovaitę į Eseną (Vokietija). Lietuvos publika ją galės išgirsti kovo 28 ir 29 dienomis teatralizuotuose koncertuose „Arijos iš dušo“ sostinės Kongresų rūmuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė

Mar 28, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:14 AM

- Šiuo metu jūsų gyvenime ir karjeroje - pokyčiai. Kaip jaučiatės? Ar laukiate išvykos į Vokietiją? Kaip bendrausite su šeima?

- Ir laukiu, ir truputį jaudinuosi.  Bet, manau, bijoti nereikia: su nežinia ateina naujų vėjų, pokyčių. Tikiuosi, kad išmoksiu kai ko naujo. Nauji dirigentai, partneriai. Be to, būsiu ne viena.  Kai reklamuodamos "Arijas iš dušo"  su Ieva Prudnikovaite sėdėjome vonioje ir šnekėjomės, išsiaiškinome, kad turėsime daug spektaklių drauge. Mažas pasaulis. Eseno teatre dar dirba A. Švilpa. Iki pilnos lietuviškos komandos trūksta tik tenoro!

Dėl šeimos dar neapsisprendėme. Turime kelis variantus, reikia rasti geriausią.  Vaikai jau paaugliai, jiems tai sudėtingas amžius, vien palikti draugus ką reiškia...  Bet kuriuo atveju tikiuosi rasti geriausią variantą visiems.

- Esate nominuota "Auksiniam scenos kryžiui" už Tatjanos vaidmenį. Kaip jaučiatės?  Ar šis vaidmuo jums išskirtinis?

- Žinoma, kad smagu, kiekvienas nori būti pripažintas, pastebėtas už tai, ką daro. Tatjana - mano vienas mėgstamiausių vaidmenų. Ten viskas taip nuoširdu ir jautru. Gyvenime galima susidurti su tais pačiais jausmais ir išgyvenimais. Ir susidurti gali kiekvienas: jaunas, senas, vyras, moteris...

- Kaip pradėjote bendradarbiauti su "bohemiečiais"?

-  Dainuoju nuo "Bohemos" laikų, gavau daug sceninės patirties. Režisierė D. Ibelhauptaitė nieko neleidžia daryti šiaip sau -  visuomet turi būti pasiruošęs, žinoti savo personažo psichologinę būseną. Dabar, kai dirbome su "Lohengrino" režisieriumi Andreju Žagaru, pamačiau panašumą: nė sekundės, nė žingsnio negali atitrūkti nuo savo personažo. Na ir šiaip juk sako: ne tu, o žiūrovas turi verkti.

- Kuo skiriasi darbas su "bohemiečiais" ir kituose teatruose?

- Yra ir panašumų, ir skirtumų. Dalia - stipri režisierė, ji visada žino, ko nori ir kaip tai nori padaryti. Kitur galima būti statiškesniam, bet ji niekada neleis ateiti, atsistoti, sukryžiuoti rankas ir tiesiog dainuoti. (Juokiasi.)

- Kas skatina vis grįžti į šį kolektyvą?

- Mus sieja vienas tikslas - menas. Ir dirigentą, ir režisierių, ir kitus kolegas. Tiesiog yra vienas tikslas, kuriam mes tarnaujame.

Čia kaip kūdikis. Kiekvienas koncertas ar spektaklis yra naujo kūdikio gimimas. Nesvarbu, kad kartojasi programa, ji kas kartą suskambės kitaip, negali būti taip pat.  Mes nedainuojame pagal fonogramą, nesinaudojame mikrofonais, mes dainuojame gyvai, su gyvu orkestru, ir tai - fantastika!

- Esate sukūrusi ne vieną vaidmenį. Kurie  jums mieliausi?

- "Bohemiečių" repertuare tai būtų Mimi ir ypač Manon Lesko. Šiose operose jaučiuosi kaip žuvis vandenyje! Bet iš tiesų įsimyliu kiekvieną vaidmenį. Pavyzdžiui, „Lohengrinas“. Čia skamba tokia fantastiška muzika... Dar išskirčiau Tatjaną, Madam Baterflai, Ziglindą.

Maestro Gintarui Rinkevičiui esu be galo dėkinga už savo pradžią, tiesiog „tramplininį“  vaidmenį - Zentą „Skrajojančiame olande“. Po jos man atsivėrė keliai, laukė didieji vaidmenys.

- Scenoje  esate ne pirmus metus. Kaip išlaikote puikią vokalinę formą? Kas skatina kurti ir dirbti toliau?

- Taip, jau dvylikti metai. Išlaikyti formą yra darbas, darbas ir dar kartą darbas. Visi žino, ką tai reiškia. Džiaugiuosi, kad mane supa stiprūs žmonės. Ir Irena Milkevičiūtė, ir Vlada Mikštaitė sakė: viskas pasiekiama tik darbu, niekada negalima sustoti.

Meilė muzikai skatina bet kokią kūrybą. Svarbu mylėti savo darbą, tada atsiranda ir kantrybės, ištvermės, jėgų. Ne visada būsi geros formas, bet meilė darbui viską išjudins, pakeis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: apie ką tarėsi ir dėl ko susitarė koalicinė taryba?