Pretendentų į Kultūros tarybos narius reputaciją tikrina specialiosios tarnybos

Balandį Vyriausybei turėtų būti pateikti tvirtinti dešimt naujai steigiamos Kultūros tarybos narių, trečiadienį sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis. Jo teigimu, šiuo metu specialių rinkėjų atrinktų 20 kandidatų į Kultūros tarybos narius reputaciją tikrina specialiosios tarnybos. Baigus šį patikrinimą, kultūros ministras su Lietuvos kultūros ir meno taryba iš šių kandidatų atrinks dešimt ir teiks juos tvirtinti Vyriausybei.  „Tikiuosi šį mėnesį tai išspręsti“, - sakė ministras.

Poetas V. Braziūnas - vienas pretendentų į Kultūros tarybos narius.<br>V. Balkūnas
Poetas V. Braziūnas - vienas pretendentų į Kultūros tarybos narius.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-10 14:17, atnaujinta 2018-03-08 13:00

Įstatymas numato, kad kandidatai į Kultūros tarybą turi būti atrinkti vadovaujantis kultūros ir meno sričių bei teritorijų atstovavimo įvairovės principu.  Šio reikalavimo įgyvendinimas trečiadienį ir sukėlė daugiausia Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) narių abejonių.

„Vėl išeina, kad visa Lietuva - Vilnius, Kaunas ir dar Panevėžys. Regionų nėra. Įstatymas tikrai keistinas, matyti, kad yra spragų“, - teigė komiteto pirmininkė Audronė Pitrėnienė.  Ji prognozavo, kad problemos visu aštrumu iškils, kai bus pradėtos skirstyti lėšos ir regionai liks be pinigų.

Kultūros ministras ramino, kad savotišku saugikliu turėtų būti ministerijos rengiamos Kultūros rėmimo fondo gairės, į kurias naujoji Kultūros taryba turės atsižvelgti.

„Pasistengsime taip suformuoti gaires, kad niekas nebūtų nuskriaustas“, - tvirtino jis.

Liberalas Gintaras Steponavičius pasigedo ir platesnio kultūros sričių atstovavimo būsimoje taryboje. Anot jo, vyrauja muzikos, dailės atstovai, be to, tarp kandidatų yra ne vienos organizacijos vadovas.

Š. Birutis ragino ŠMKK pateikti savo rekomenduojamą dešimtuką į Kultūros tarybos narius.

Specialūs rinkėjai kovo pabaigoje iš pasiūlytų kelių dešimčių kandidatų atrinko 20. Išrinkti poetas Vladas Braziūnas, tautinių mažumų atstovas Stanislavas Vidtmanas, fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė, kompozitorius Vidmantas Bartulis, dailėtyrininkė Rūta Janonienė, teatro ir kino kritikas Vaidotas Jauniškis, architektas Kęstutis Pempė, dailininkas, grafikas Saulius Valius, Lietuvos muziejų asociacijos atsakingoji sekretorė Lolita Valužienė, Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Remigijus Vilys, dailininkas Arvydas Šaltenis, kultūros vadybininkė Daina Urbanavičienė, Lietuvos kultūros darbuotojų tobulinimosi centro vadovė Lina Banienė, šokėjas, choreografas Vytis Jankauskas, kino režisierius Arūnas Matelis, literatūrologas Kęstutis Valentinas Nastopka, skulptorius Leonas Pivoriūnas, dirigentas Robertas Šervenikas, kompozitorius Mindaugas Urbaitis.

Keli ŠMKK nariai atkreipė dėmesį, kad keturi kandidatai iš minėto sąrašo nesurinko nė vieno balso arba gavo tik vieną. Pavyzdžiui, L. Banienė ir R. Šervenikas negavo nė balso, A. Matelis ir V. Jankauskas surinko po vieną balsą.

Š. Birutis paaiškino, kad jis vis tiek gali teikti Vyriausybei jų kandidatūras. Ministras sakė dar neapsisprendęs, kurias kandidatūras pasirinksiąs, ir ragino politikus teikti savo pasiūlymus.

Taip pat jis minėjo dar neturįs kandidato į Kultūros tarybos pirmininko pareigas.

Pagal įstatymą, tarybos pirmininką kultūros ministro teikimu 4 metams priima į pareigas ir iš jų atleidžia Vyriausybė.

Nuo sausio 1 dienos įsigaliojo Kultūros tarybos įstatymas, kuriame numatyta nauja biudžetinė institucija - Lietuvos kultūros fondas. Jis administruos kultūros projektams skirtas lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.