„Sidabrinės gervės“: pašauktų daug. Kas bus išrinkti?

Vilniuje, Teatro arenoje, gegužės 11-ąją  jau šeštą kartą bus surengta Lietuvos kino apdovanojimų ceremonija  „Sidabrinė gervė 2013”. Trečiadienį jos rengėjai paskelbė nominantus į  prizą ir būsimojo renginio scenarijaus detales. Viena Lietuvos kino akademijos steigėjų, Europos kino akademijos narė Gražina Arlickaitė džiaugėsi, kad šiais metais filmų daugiau nei pernai: "Komisijai nereikėjo galvoti, kaip rasti bent tris vaidybinius filmus. Džiugu, kad lietuviški filmai sklinda po pasaulį, pelno apdovanojimus. Tačiau svarbiausia ir įdomiausia tai, kokius filmus šiais metais siūlome įvertinti ir apdovanoti "gervėmis".

"Sidabrinės gervės" apdovanojimą yra teikusi bene garsiausia lietuvių kino aktorė I. Dapkūnaitė (dešinėje), prizą gavusi - amžinatilsį aktorė E. Pleškytė.<br>T. Bauras
"Sidabrinės gervės" apdovanojimą yra teikusi bene garsiausia lietuvių kino aktorė I. Dapkūnaitė (dešinėje), prizą gavusi - amžinatilsį aktorė E. Pleškytė.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Apr 11, 2013, 7:46 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:06 PM

Apdovanojimų ceremonijos režisierius Kęstutis Jakštas džiaugėsi, kad "Sidabrinė gervė" tampa šalies prestižiniu renginiu, kad kino kūrėjai nekantriai laukia tos dienos. "O mums, rengėjams, tai visada būna iššūkis, ką nauja parodyti.  Šiais metais  renginio tema – Europos kinas, o potemė -  kino dailė. Norime, kad žiūrovai suprastų, koks tai didžiulis darbas."

O štai kine nemažai dirbęs dailininkas Galius Kličius apgailestavo: "Nugriovus Lietuvos kino studiją, daug kas subyrėjo. Seniau operatorius, dailininkas ir kompozitorius būdavo labai svarbūs kuriant filmus, o dabar ši struktūra suiro. Labai gaila. Kiek teko matyti pastaruoju metu sukurtų lietuviškų filmų ir serialų, susidarė įspūdis, kad jie kuriami be dailininkų.  Galbūt išskyrus „Gimines“. Dailė kine turi atsigauti. Linkėčiau serialų kūrėjams pasikviesti dailininką, nes jo ten labai trūksta.“

 "Sidabrinių gervių 2013" atrankos komisijos pirmininkas, režisierius ir operatorius Kornelijus Matuzevičius pranešė, kad atrankai šiais metais pateikti 57 filmai, tarp jų - pirmą kartą net 6 ilgametražiai vaidybiniai filmai.

Apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2013“ nominantai

Metų ilgametražis vaidybinis kino filmas

„Aurora“ (rež. K. Buožytė).

„Valentinas vienas“ (režisierių grupė: S. Aškelavičius, E. Kabaraitė, R. Marcinkus, D. Ulvydas).

„Laiškai Sofijai“ (rež. R. Mullanas).

Metų  trumpametražis vaidybinis kino filmas

 „Plaukikė“ (rež. G. Urbonaitė).

„Ekspermenas“ (rež. R. Marcinkus).

„Ką Dievas sau galvoja“ (rež. G. Sodaro).

Metų  ilgametražis dokumentinis filmas

 „MAAT“ (rež. R. Lileikis).

„Igruški“ (rež. L. Lužytė).

„Pokalbiai rimtomis temomis“ (rež. G. Beinoriūtė).

„Sapnuoju, kad einu“ (rež. J. V. Tūras).

Metų trumpametražis dokumentinis filmas

 „Liza, namo!“ (rež. O. Buraja).

„Rojaus beieškant“ (rež. T. Smulkis).

„Žalumose“ (rež. R. Rakauskaitė).

Metų  animacinis filmas

 „Saga“ (rež. I. Miškinytė).

„Senelės pasaka“ (rež. V. Aškinis).

„Kaltė“ (rež. R. Bartkutė).

Metų  TV filmas

„KVDT...ateinu“ (rež. T. D. Ribaitis).

„Rudens šauklių valdose“ (rež. V. Jankevičius).

„Dovydas prieš Galijotą“ (rež. J. Sabolius).

Metų aktoriaus vaidmuo

Marius Jampolskis („Aurora“).

Rokas Zubovas („Laiškai Sofijai“).

Andrius Bialobžeskis („Pamiršk mane“).

Metų  aktorės vaidmuo

Jurga Jutaitė („Aurora“).

Marija Korenkaitė („Laiškai Sofijai“).

Aldona Bendoriūtė („Pamiršk mane“).

Metų  epizodinis aktoriaus vaidmuo

Vytautas Šapranauskas („Valentinas vienas“).

Giedrius Savickas („Valentinas vienas“).

Kostas Smoriginas („Tyli naktis“).

Metų  epizodinis aktorės vaidmuo

Gabija Jaraminaitė-Ryškuvienė („Valentinas vienas“).

Dalia Storyk („Tyli naktis“).

Ramunė Skardžiūnaitė („Laiškai Sofijai“).

Metų  režisierius

Kristina Buožytė („Aurora“).

Oksana Buraja („Liza, namo!“).

Jokūbas Vilius Tūras („Sapnuoju, kad einu“).

Metų  scenarijus

 Kristina Buožytė ir Bruno Samperis („Aurora“).

Juozas Javaitis, Pranas Morkus („Česlovo Milošo amžius“).

Jokūbas Vilius Tūras („Sapnuoju, kad einu“)

Metų operatoriaus darbas

Feliksas Abrukauskas („Aurora“).

Kristina Sereikaitė („Liza, namo!“).

Viktoras Radzevičius („MAAT“).

Metų kompozitoriaus darbas

Peteris  von Poehlas („Aurora“).

Lina Lapelytė („Rojaus beieškant“).

Kipras Mašanauskas („MAAT“).

Metų  profesinės meistrystės darbas

Agnė Rimkutė už kino kostiumų kūrimą.

Ieva Norvilienė už filmo „Aurora“ prodiusavimą.

Kristina Buožytė, Bruno Samperis/UAB „Okta“, Alchemy 24, La Planete Rouge, Cyberpunk už filmo „Aurora“ vaizdo estetiką ir efektus.

 Metų  studento darbas

 „Graži diena“ (rež. N. Kanišauskas).

„Užribis“ (rež. G. Stančiauskaitė).

„Auka“ (rež. J. Matulevičius).

„Normalūs žmonės nesisprogdina“ (rež. M. Kavtaradzė).

Už  šių metų apdovanojimų nominantus dabar balsuos visi 64 LiKA nariai. Jie ir nuspręs,  kam gegužės 11 d. bus atiduotos „Sidabrinės gervės“ statulėlės.

Per apdovanojimų ceremoniją tradiciškai bus įteikta „Auksinė gervė“ už viso gyvenimo nuopelnus, geriausias studento darbas bus įvertintas „Sidabrinės gervės kiaušiniu“.    

Išskirtinis šių metų  Lietuvos  kino apdovanojimų bruožų  tas, kad  dėl "Sidabrinių gervių" kovėsi net šeši ilgametražiai vaidybiniai filmai. Atrankos vertinimo komisija rinkosi iš Roberto Mullano „Laiškų Sofijai“, Kristinos Buožytės „Auroros“, Mario Martinsono „Tylios nakties“, Simono Aškelavičiaus, Editos Kabaraitės, Ričardo Marcinkaus ir Donato Ulvydo „Valentino vieno“, Ruslano Korostneckio „Moters saulės“ ir Justino Krisiūno „Emigrantų“.

Per "Sidabrinės gervės" apdovanojimų ceremoniją specialiu prizu - „Sidabrinės gervės kiaušiniu“ - tradiciškai įvertinamo geriausio jaunojo, dar studijuojančio kino kino kūrėjo atrankos komisija taip pat džiaugėsi paraiškų gausa.

"Šiemet sulaukėme kaip niekada daug - dvylikos - studentų paraiškų. Labai džiugina, kad studentai, turėdami minimalių lėšų, sugeba kurti ir siekti pripažinimo. O kas raškys pergalės vaisius Metų geriausio studentų darbo nominacijoje, paaiškės per apdovanojimų ceremoniją",- sakė renginį organizuojančios Lietuvių kino akademijos direktorė Lina Buzelytė.

Ceremonijos režisierius K. Jakštas atskleidė, kad šiais metais renginio tema - Europos kinas, kurį pažinti padės mobilios dekoracijos ir kitos kino gudrybės.

„Bandome išanalizuoti, kokios ne tik geopolitinės, bet ir meninės mūsų sąsajos su Europa. Tikrai turime kuo didžiuotis – nemažai Lietuvos menininkų yra pasiekę pripažinimą Europoje. Tai ir dailininkai, ir teatro režisieriai, simfoniniai orkestrai. Taip pat įdomu, kaip mūsų kinas atrodo Europos kontekste. Todėl šių metų renginyje stebėsime „Sidabrinės gervės” skrydį per Europą. Jis prasidės pietuose, vėliau keliausime iš valstybės į valstybę, scenoje kurdami vis kitokį koloritą, o kelionę pabaigsime žemėj Lietuvos“, - sakė K. Jakštas.

Vis dėlto jis pripažino, kad po nepriklausomybės atkūrimo lietuvių kinas dar nėra lengvai identifikuojamas Europoje, nors ir turi stiprius pamatus, o ir šiandieninė kino bazė pakankamai gera, pigi.

"Pusė pasaulio važiuoja pas mus statyti kino. Į tai ceremonijoje irgi atkreipsime dėmesį“, - pabrėžė režisierius.

Be to, renginyje bus pagerbti kino dailininkai.

„Visuomet turime potemę – kino muziką, montažą. Šįkart norime pagerbti pragarišką dailininko darbą, - pasakojo K. Jakštas. - Lietuvos meistrų sukurti eksterjerai ir interjerai jau nuo Herkaus Manto laikų buvo įtikinantys ir niekuo nenusileido, tarkime, italams. Pastaraisiais metais mūsų šalyje dirbantys užsienio kinematografai taip pat mielai samdo mūsų dailininkus. Todėl apdovanojimuose „Sidabrinė gervė 2013” norime pabrėžti dekoracijos svarbą, nes ji sukuria nuotaiką, perkelia į bet kokią geografinę platumą ar laiką. Tai kine labai svarbu. Režisierius gali suklysti ir vėliau montuodamas filmą ištaisyti savo klaidas, o dailininkas turi būti itin tikslus.“

K. Jakštas nebijo laužyti įprastų formų ir tai darys nuo pirmųjų Teatro arenos laiptelių iki pat parterio ložės bei garbės tako, vedančio į kintančią, judrią sceną, kurioje bus paslėpta nemažai techninių gudrybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.