Kultūra ir vėl liko prie suskilusios geldos

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sunerimęs po 2014-2020 metų Europos Sąjungos struktūrinės paramos komisijos posėdžio, kuriame pasiūlytas neadekvačiai mažas Nacionalinės pažangos programos finansavimas kultūrai, nors kultūros lauko lūkesčiai labai dideli.

Ministras Š. Birutis: "Premjeras turi aiškiai pasakyti, kokia dalis ES paramos atiteks kultūrai."<br>R. Danisevičius
Ministras Š. Birutis: "Premjeras turi aiškiai pasakyti, kokia dalis ES paramos atiteks kultūrai."<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 12, 2013, 1:24 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:58 AM

Kultūros ministerija pranešė, kad minėtoji komisija atmetė Kultūros ministerijos siūlymą dėl  kultūros srities poreikio ir neketina persvarsyti nustatytos 4 proc. ribos kultūrai. Ministras teigia, kad ši komisijos nustatyta procentinė dalis netenkina net minimalaus kultūros investicinio poreikio.

Š. Birutis artimiausiu metu ketina tai aptarti su premjeru ir sako sieksiąs, kad būtų užtikrintas adekvatus kultūros srities finansavimas 2014-2020 m. ES paramos laikotarpiu.

„Šiandien kultūros lauko lūkesčiai yra labai dideli, todėl sieksiu, kad kultūra 2014-2020 metų ES paramos laikotarpiu patenkintų bent jau minimalų kultūros poreikį - 2,5 mlrd. litų. Todėl būtina, kad šiandien išsisklaidytų visos manipuliacijos ir premjeras aiškiai pasakytų, kiek šiai Vyriausybei svarbi mūsų kultūra ir jos išsaugojimas ateities kartoms“, - sako Š. Birutis.

Pasak ministro, atlikus skaičiavimus kultūros poreikis būtų apie 4,6 mlrd. litų, tačiau pasirinkdama struktūrinių fondų investavimo prioritetus ministerija poreikį sumažino iki 2,5 mlrd. litų.

„Kultūros ministerijos specialistai dalyvauja derybose su Europos Komisija, kuri palaiko mūsų specialistų siūlymus, tačiau kažkodėl vis dažniau manipuliuojama Europos Komisija, kuri neva prieštarauja ES lėšų skyrimui kultūrai. Tai netiesa. Mūsų kaimynai jau praėjusiu ES finansavimo laikotarpiu susitvarkė kultūros paveldą ir padidino kultūros prieinamumą, o mūsų biurokratams neparanku keisti praėjusios Vyriausybės dokumentą ir perskirstyti proporcijas pagal naujos Vyriausybės prioritetus“, - teigia kultūros ministras.

Pasak Š. Biručio, šiandien tiek politikai, tiek biurokratai turi suprasti, kad tai paskutinė Lietuvos galimybė pasinaudoti ES parama ir diegti bei plėtoti kūrybines industrijas, sutvarkyti Lietuvos muziejus, bibliotekas, paveldą bei paversti juos traukos centrais, kuriuose būtų užtikrintas kultūros prieinamumas ir dalyvavimas kiekvienam Lietuvos piliečiui. „Eurostat“ duomenimis, Lietuvos visuomenės dalyvavimas kultūroje yra vienas žemiausių ES.

ELTA primena, kad neseniai pristatęs 16-osios Vyriausybės šimto dienų darbo rezultatus Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius apie kultūrą neužsiminė, tačiau vėliau įvardijo kultūrą kaip prioritetinę sritį ir patikino, jog, Kultūros ministerijai tapus asignavimų valdytoja, įvyks kultūrinio gyvenimo lūžis ne tik žodžiais, bet ir darbais.

„Asignavimai, lėšos bus skirti pirmiausia tiems kultūrinės srities objektams, kurie pradėti statyti, bet šiuo metu nėra užbaigti. Dabar vyksta diskusija dėl naujos finansinės perspektyvos peržiūros, ir manau, kad Kultūros ministerijai bus priskirti ir paveldo subjektai, ji taps rimtu asignavimų valdytoju, planuotoju, atsakingu už tam tikrus pokyčius dirbant šitai Vyriausybei ir pačiam kultūros ministrui“, - sakė A. Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.