Jaunųjų aktorių valia F. Dostojevskio „Idiotas“ virto „Ipolitu“

Vienas garsiausių XIX amžiaus rusų rašytojų Fiodoras Dostojevskis mėgo teatrą, tačiau specialiai jam niekada nerašė. Kai kurie jo romanai netgi vadinami nepastatomais scenoje – galbūt tik dėl to, kad niekas dar nebandė jų statyti. Jaunimo teatro trupė “Teatronas” pasirinko ne kartą statytą ir brandžiausiu vadinamą F.  Dostojevskio kūrinį - romaną "Idiotas", tačiau į pirmą planą iškėlė scenas ir personažus, kuriuos Lietuvos kūrėjai scenoje linkę praleisti. Būtent todėl “Idioto” motyvais paremtas spektaklis gavo “Ipolito” pavadinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2013, 3:45 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:48 AM

Atšventę Nastasjos Filipovnos gimtadienį, visi susirenka į pratęsimą teatre, kur Ipolitas Terentjevas ketina surengti spektaklį. Po baliaus patekus į teatrą tikėtis intymaus pokalbio beviltiška, tad įsijautę žmonės ir toliau elgiasi tarsi užstalėje – ginčijasi, filosofuoja, aiškinasi santykius, neklauso, ką šneka kiti. Paradoksaliausia tai, kad nesiklausoma teatre – vietoje, kurioje paprastai ir susirenkama klausytis.

Spektaklio veikėjams tai greičiau tampa erdve, kurioje galima nesigėdijant išrėkti tiesą apie save ir savo požiūrį į aplinkinius – juk kiekvienas yra vertas pasmerkimo, kiekvienas pasirodo esąs blogesnis už kitus. Taip teatras drauge tampa vienintele vieta, kurioje įmanomas bet koks atviresnis bendravimas.

“Jei negalime kurti teatro, kurkimediskusiją”, - sako spektaklio režisierius Gildas Aleksa. Ipolitas negali parodyti savo spektaklio būtent dėl įsiplieskusių diskusijų, o "teatronistai" sąmoningai siekia diskusijos su žiūrovais, kurie Lietuvoje vis dar pratę būti pasyvūs stebėtojai. “Ipolite” ketvirtoji siena neįmanoma – personažų padėtis čia tokia pati kaip publikos – visi susirinko į tą patį teatrą stebėti toje pačioje scenoje vykstančio spektaklio.

Jaunimo teatro trupė “Teatronas” skaičiuoja ketvirtuosius kūrybos metus. Per tą laiką keitėsi kūrėjai, kurie rinkdavosi šiuolaikinę, dar dažniau – savo pačių kūrybos dramaturgiją. “Ipolitas” – vienas pirmųjų bandymų dirbti su klasika, ieškoti joje to, kas svarbu kuriantiems žmonėms, ir to, kas gali gydyti visuomenę išvengiant pliko moralizavimo.

Spektaklio premjera balandžio 20 d. 16 val. Kauno kameriniame teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.