Ieškantiems muzikos šviesos – M. Rubackytės ir Vilniaus kvarteto programa

Balandžio 24 d., trečiadienį, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje  Vilniuje išskirtinė šventė laukia kamerinės muzikos gurmanų. Viena ryškiausių Lietuvos pianisčių, Vilniuje, Paryžiuje ir Ženevoje gyvenanti Mūza Rubackytė ir Lietuvių muzikos ambasadoriumi svečiose šalyse vadinamas Valstybinis Vilniaus kvartetas kviečia į muzikinę kelionę, dovanojančią naujų įspūdžių.

Pianistė M. Rubackytė.<br>D. Matvejevas
Pianistė M. Rubackytė.<br>D. Matvejevas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-22 07:00, atnaujinta 2018-03-07 22:47

Skambės programa „Nuo solo preliudų iki kvinteto“, aprėpsianti įvairios formos kūrinius fortepijonui solo ir kone simfoniniam orkestrui pagal sąskambių turtingumą prilygstančią kompoziciją fortepijonui ir styginių kvartetui. Koncerte skambėsianti Karolio Szymanowskio (1882–1937), Aleksandro Skriabino (1872–1915) ir Sergejaus Tanejevo (1856–1915) muzika klausytojus nukeldins į XIX ir XX amžių sandūrą. Čia atsivers pošopeninio romantizmo epocha ir naujų, kontroversiškų XX a. dalykų paieškos, per muziką skleisis garsių amžių sandūros kompozitorių savito braižo siekiai. Prognozuojamą vakaro emocinę įtampą ir dinamiką galima apibūdinti fortepijono poeto ir virtuozo Aleksandro Skriabino žodžiais: „...atradau muzikoje šviesą. Pirmąkart patyriau ekstazę, aš sklendžiau dusdamas iš džiaugsmo!“

Pirmojoje koncerto dalyje skambės fortepijono mini rečitalis. M. Rubackytė atliks „pirmuoju po Chopino“ dažnai vadinamo ir lenkų muzikos istorijoje vienu iškiliausių kompozitorių laikomo K. Szymanowskio Devynis preliudus fortepijonui, op. 1 (1899–1900) Tai kompozitoriaus ankstyvąjį – romantinį, su šopeniškąja tradicija susijusį braižą atspindinti muzika.

Po jos seks A. Skriabinas ir keli jo kūriniai: Valsas fortepijonui As-dur, Trys etiudai fortepijonui Nr. 9, 11, 12 iš Dvylikos etiudų ciklo bei Sonata fortepijonui Nr. 5. Įvairiu laiku parašytos kompozicijos leis pajausti to meto lūžį iš romantizmo į naujumą ir kitoniškumą, A. Skriabino atveju – į jam būdingą „liepsningą“ muzikos kalbą. Valsas As-dur, parašytas 1903 metais – itin produktyviu laikotarpiu, žyminčiu takoskyrą tarp A. Skriabino romantiko ir A. Skriabino – kontroversiško XX a. pradžios mąstytojo. O 12 etiudų ciklas, sukurtas 1894-aisiais, dar sklidinas romantikos, jaučiami  F. Chopino ir F. Liszto stilistikos atgarsiai.

Pirmoms keturioms sonatoms būdingas romantinis stilius, F. Chopino muzikos kalbos reminiscencijos, tačiau pro jas jau skverbėsi originalus A. Skriabino braižas ir štai Penktoji sonata yra pirma tarp jo sonatų, sumanyta kaip vienadalė kompozicija. Rašydamas Penktąją sonatą, jis darbavosi prie vieno reikšmingiausių savo kūrinių „Ekstazės poemos“, tad abu kūriniai buvo persmelkti ekstazės – 1906 m. Sonatos pradžioje kompozitorius buvo įrašęs epigrafą (ištrauką iš savo esė „Ekstazės poema“ / Le Poème de l’Extase), bylojantį apie autoriaus tuometines nuostatas.

Antrojoje vakaro dalyje kūrybinių sumanymų nestokojąs ir klausytojams visada naujų įspūdžių pasirengęs dovanoti Valstybinis Vilniaus kvartetas su M. Rubackyte atliks palyginti mažai žinomą garsaus rusų kompozitoriaus kūrinį. Skambės S. Tanejevo Kvintetas fortepijonui ir styginių kvartetui g-moll, retai atliekamas svetur, matyt, dėl specifinės formos ir apimties. Tai yra ne kamerinė kompozicija fortepijonui ir styginių kvartetui, bet veikiau simfonija šiai instrumentų sudėčiai, trunkanti apie 45 minutes. Kūrinio ne tik apimtis įspūdinga, jis pasižymi meistriška muzikinės minties plėtote, rusų liaudies intonacijomis skambančių melodijų grožiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.