Italų muzikantai kvies Lietuvos publiką švęsti „Baroko Kalėdų“

Dviejų Lietuvos didmiesčių muzikos mėgėjams kartu pajusti Kalėdų nuotaiką šių metų gruodį padės šimtmečių patikrintą muziką atliekantys muzikantai iš Italijos. Gruodžio 14 dieną Klaipėdos koncertų salėje ir gruodžio 15 dieną Vilniaus Kongresų rūmuose šventinius koncertus surengs Italijos kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento Fabrizio Ficiuro.

Italijos kamerinis orkestras koncertuos Lietuvoje.<br>Rengėjų archyvas
Italijos kamerinis orkestras koncertuos Lietuvoje.<br>Rengėjų archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2013, 2:10 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:01 PM

2012-ųjų gruodį pasisekimo Vilniuje sulaukė Vienos Johanno Strausso festivalio orkestras, diriguojamas Peterio Gutho. Publikos susidomėjimas buvo toks didelis, kad Vilniaus Kongresų rūmuose teko skelbti papildomą koncertą.

Šįmet garsių užsienio orkestrų žiemos vizitų Lietuvoje tradiciją tęsia Italijos kamerinis orkestras iš Triesto, šioms gastrolėms parengęs specialią programą „Baroque Christmas“ („Baroko Kalėdos“).

Rusijos, Slovėnijos, Kroatijos, Vengrijos, Ispanijos, Serbijos ir kitų valstybių publikos palankumą jau pelnęs orkestras žavi ne tik muzikantų profesionalumu ir atlikimo kultūra, bet ir itin plačiu repertuaru.

Vos susibūrusio kolektyvo viena kūrybinės veiklos krypčių buvo atspindėti repertuarą, kurį XIX ir XX amžių sandūroje atlikdavo geriausi Italijos orkestrai. Dabar orkestro repertuare – šimtai kūrinių, tarp kurių yra ir ankstesnių amžių didžiųjų klasikos meistrų G. Verdi, Johanno Sebastiano Bacho, Antonio Vivaldi, ir XX amžiaus legendų Sergejaus Prokofjevo ar Dmitrijaus Šostakovičiaus kūryba. Kūriniai atliekami su didžiule pagarba jų autoriams, tačiau į pasirodymus įliejama su niekuo nesupainiojamos aistringos itališkos dvasios.

Su geriausiais savo šalies ir užsienio solistais nuolat bendradarbiaujančiam orkestrui nuo 1991 metų vadovauja ryški Italijos akademinės muzikos scenos figūra – dirigentas F. Ficiuras.

Trieste gimęs F. Ficiuras vietos konservatorijoje baigė smuiko ir perkusinių instrumentų mokslus. Vėliau dirigavimo meną studijavo pas bulgarų maestro Ludmilą Descevą, sugebėjimus tobulino Sankt Peterburgo Nikolajaus Rimskio–Korsakovo konservatorijoje, vadovaujamas garsaus dirigento Michailo Kukuškino. Čia F. Ficiurui įteiktas operos ir simfoninės muzikos dirigento diplomas su pagyrimu.

Italijos kamerinis orkestras – pagrindinis F. Ficiuro muzikinis darbas ir aistra, šio kolektyvo vardą dirigentas išgarsino Italijoje ir už jos ribų, dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose. Ypač daug komplimentų sulaukė pasirodymas tarptautiniame menų ir muzikos festivalyje Maljorkoje.

Kolektyvas yra parengęs ne vieną programą, tarp jų – Vidurio Europos kompozitorių kūrybą šlovinančią „Nuo Dunojaus iki Adrijos jūros“. Orkestro grojimas įamžintas kompaktinėse plokštelėse, kurios įrašyta ir išleistos Prancūzijos ir Slovėnijos muzikos leidyklų užsakymu.

Kalbos apie muzikantų ir dirigento talentą pasiekė JAV - F.  Ficiuras dirigavo San Francisko ir Feifildo kameriniams orkestrams. Italų maestro kaip svečias dažnai diriguoja Vienos orkestrui „Wiener Sinfonietta“, nuo 2002-ųjų nuolat bendradarbiauja su  Milano ansambliu „Solisti della Scala“. Jis ir Italijos kamerinis orkestras visada laukiami svečiai Venecijoje rengiamose A. Vivaldi muzikos dienose.

Be to, orkestro lyderis daugybėje mokyklų rengia meistriškumo pamokas, o jo kolektyvas noriai dalyvauja neįprastose akcijose – pavyzdžiui, surengė koncertų seriją kareivinėse, Italijoje organizavo nemokamus koncertus sekmadienio rytais, kad kuo daugiau žmonių patirtų klasikinės muzikos žavesį.

Prieš Kalėdas ir Naujuosius metus orkestras vyks į žiemos gastroles. Keliolikos Europos miestų publika galės mėgautis programa, kurioje skambės melodijos, atspindinčios jaukią žiemos švenčių nuotaiką.

„Skambės skirtingų autorių sukurta muziką, bet visus kūrinius sieja ta nenupasakojama Kalėdų dvasia, kai norisi pamiršti visas problemas, džiaugtis meile, gerumu ir tikėti stebuklais. Tikimės šiuo jausmu pasidalyti su jumis“, - sakė Italijos kamerinio orkestro lyderis F.  Ficiuras.

Pirmą sykį Lietuvoje viešinčio orkestro vieninteliai pasirodymai gruodžio 14 dieną Klaipėdos koncertų salėje, gruodžio 15 dieną – Vilniaus Kongresų rūmuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.