V. Landsbergiui ir E. Nekrošiui - Garbės daktaro vardai

Balandžio 25 dieną Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyksiančiose Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) 80-mečio iškilmėse bus inauguruoti du Garbės dktarai - muzikologas profesorius Vytautas Landsbergis ir teatro režisierius Eimuntas Nekrošius.

Lietuvos muzikos ir teatro akademija mini 80-metį.
Lietuvos muzikos ir teatro akademija mini 80-metį.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2013, 1:38 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:52 PM

E. Nekrošius – pirmasis lietuvių teatro menininkas, kuriam suteikiamas akademinis Garbės daktaro (Doctorem Honoris Causa) vardas. Taip LMTA įvertina išskirtinį šio režisieriaus talentą, neeilinius nuopelnus Lietuvos teatro raidai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje

Profesoriui habilituotam daktarui Vytautui Landsbergiui LMTA Garbės daktaro vardą teikia už itin platų, aktualumo neprarandantį, originalų lietuvių kultūros tyrimų diskursą, nacionalinių vertybių iškėlimą ir propagavimą tarptautiniu lygiu, įtaigią meninę, mokslinę, kultūrinę, visuomeninę ir švietėjišką raišką, neeilinius nuopelnus Akademijai, valstybei ir pasauliui.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos istorijos ištakos siejamos su 1919 m. kompozitoriaus Juozo Naujalio Kaune įsteigta muzikos mokykla. Aneksuotame Vilniuje iki 1940 m. veikė Mieczyslawo Karlowicziaus konservatorija ir Žydų muzikos institutas, o Klaipėdoje – kompozitoriaus Stasio Šimkaus įsteigta Klaipėdos muzikos mokykla. Tačiau visos šios institucijos neturėjo aukštosios mokyklos statuso, kurios poreikis Lietuvoje tolydžio didėjo.

Todėl 1933 m. vasario 7 d. Kauno muzikos mokykla buvo perorganizuota į aukštąją mokyklą – Kauno konservatoriją (direktorius – kompozitorius Juozas Gruodis). Būtent nuo šios datos 2013-aisiais skaičiuojami Lietuvos muzikos ir teatro akademijos aštuoniasdešimtieji gyvavimo metai.

Dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje rengiami muzikos, teatro, kino, šokio profesionalai – muzikos atlikėjai, kompozitoriai, dirigentai, muzikos pedagogai, aktoriai, šokėjai, choreografai, teatro režisieriai, kino režisieriai, operatoriai, dramaturgai, vaizdo ir garso režisieriai, muzikologai, etnomuzikologai, teatrologai, kinotyrininkai, meno vadybininkai.

Kiekvienais metais LMTA studentai ir dėstytojai tampa prestižinių tarptautinių konkursų ar tarptautinių muzikos, teatro, kino festivalių laureatais ir yra gerbiami meno pasaulyje kaip koncertuojantys muzikos atlikėjai, novatoriški teatro ir kino menininkai. Akademijos absolventai laukiami visose Lietuvos profesionaliose meno įstaigose ir organizacijose. Dalis studentų, dar mokydamiesi LMTA, suburia savo muzikos kolektyvus, nepriklausomus teatrus, kurie reikšmingai įsilieja į šalies ir užsienio kultūros ir meno erdves. Kasmet akademijos salėse įvyksta apie du šimtus koncertų, atvirų Lietuvos visuomenei.

X

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.