Pažaislio muzikos festivalį nušvies operos žvaigždės

Vienuolyne ant Taikos kalno prie Kauno marių birželį prasidedančio tradicinio tarptautinio Pažaislio muzikos festivalio afišoje jau įrašytos ryškiausių pasaulio operos žvaigždžių pavardės. Jų pasirodymas festivalyje - išskirtinė dovana muzikos gurmanams, kurią rengia koncertinė agentūra „Medusa Concert“ ir XVIII Pažaislio muzikos festivalis.

Baritonas D. Chvorostovskis.
Baritonas D. Chvorostovskis.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 25, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:50 PM

Anot šio projekto iniciatoriaus Kauno miesto simfoninio orkestro vadovo Algimanto Treikausko, Pažaislyje rugpjūčio 11-ąją koncertuos vienas garsiausių pasaulyje baritonų  Dmitrijus Chvorostovskis bei jo draugai, kuriuos sieja pasirodymai Niujorko „Metropolitan Opera" scenoje.

Vienuolyno ansamblyje vasarą vyksiantį D. Chvorostovskio ir jo draugų koncertą, pasak rengėjų, pelnytai galima laikyti vienu didžiausių klasikinės muzikos renginių, kada nors buvusių Lietuvoje. Kartu su scenos grandu pasirodys pasaulyje gerai žinomos operos žvaigždės  Barbara Frittoli (sopranas), Stefano Secco (tenoras) ir Ildaras Abdrazakovas. Koncerte dalyvaus Kauno miesto simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras, diriguos Konstantinas Orbelianas.

„D. Chvorostovskis, kaip ir dirigentas K. Orbelianas, jau pažįstami Lietuvos publikai iš koncertų su Kauno miesto simfoniniu orkestru. Drauge mes koncertavome ir užsienyje.

Gegužę solistas atvyks kokiai savaitei į Kauną, kartu su mūsų orkestru įrašinės ištraukų iš rusų kompozitorių operų plokštelę. Be to, sutarėm su viena amerikiečių kompanija, kad vasarą Kaune orkestras įrašinės Giuseppe Verdi operą „Simonas Bokanegra“ su tais atlikėjais, kurie paskui dalyvaus Pažaislio festivalio didžiajame koncerte“, - naujienų agentūrai ELTA apie artimiausius kūrybinius planus pasakojo Kauno simfoninio orkestro vadovas A. Treikauskas.

Baritono D. Chorostovskio kalendorius planuojamas trejiems metams į priekį, o gastrolių geografija itin plati. Jis pavergė klausytojų širdis Londone, Barselonoje, Edinburge, Niujorke, Milane, Maskvoje, Honkonge, Seule, Osle, Stambule, Jeruzalėje, taip pat - Australijoje. Solistas dažnai koncertuoja akompanuojant aukščiausio lygio orkestrams, bendradarbiauja su garsiais dirigentais, operos grandais. įdomu ir tai, kad 49 metų aukštas, charizma spinduliuojantis žilaplaukis dainininkas yra patekęs į žurnalo „People“ patraukliausių žmonių 50-uką, o tai itin reta tarp klasikinės muzikos atstovų.

Sankt Peterburgo Marijos teatro solistas bosas, daugelio tarptautinių operos konkursų laureatas I. Abdrazakovas, vos 25 metų debiutavęs Milano „La Scala” scenoje, netrukus buvo kviečiamas į Niujorko „Metropolitan Opera“, Londono „Covent Garden“, Paryžiaus „Opera Bastille“ ir kitas svarbiausias operos scenas. Impozantiško ir galingo balso dainininkas kasmet rengia solinius koncertus prestižinėse pasaulio salėse, akompanuojant geriausiems orkestrams, nuolat bendradarbiauja su  tokiais dirigentais kaip Riccardo Muti, Valerijus Gergijevas, Jamesas Levine'as. I. Abdrazakovas - dviejų „Grammy“ apdovanojimų laureatas (2011 m. - už albumą „Requiem“) ir tarptautinio operos konkurso „Oscar della lirica“ nugalėtojas, pelnęs Geriausio pasaulio boso titulą (2012 m.).

Italė dainininkė B. Frittoli  šiandien laikoma vienu geriausių savo kartos lyrinių sopranų pasaulyje. Baigusi studijas Milano konservatorijoje, daugelio tarptautinių operos konkursų laureatė karjeros olimpą pasiekė 1990-aisiais. Tarp įsimintiniausių B. Frittoli vaidmenų - Grafienė Almaviva „Figaro vedybose“ Feraroje, Dezdemona „Otele“ Zalcburgo festivalyje ir „Teatro Regio“ Turine,  brandūs vaidmenys Vienos operoje ir Ravenos festivalyje bei „Covent Garden“ operoje. Šilkiniu sopranu muzikos pasaulyje tituluojama dainininkė pelnytai laikoma elegancijos etalonu ir unikalaus krištolinio balso tembro dainininke.

Tenoras S. Secco dainininko karjerą pradėjo gastroliuodamas po Italiją ir už jos ribų, tačiau pirmas rimtas atlikėjo debiutas įvyko G. Verdi operoje „Falstafas”. Po šio pasirodymo solistas buvo pakviestas į „Teatro dell'Opera” Romoje, kur dainavo tenoro partijas Giacomo Puccini „Messa di Gloria“ ir Hectoro Berliozo „Te Deum“. Tame pačiame teatre didžiulės sėkmės sulaukė ir dainininko sukurtas poeto Rodolfo vaidmuo G. Puccini operoje „Bohema“.  Pastaruoju metu solistas pasirodė prestižinėse scenose Monte Karle, Turine, Frankfurte ir Maskvos Didžiajame teatre. Šie pasirodymai bei gastrolės Sankt Peterburge su Parmos „Teatro Regio“ sulaukė itin gerų recenzijų, o išties išskirtinį publikos dėmesį dainininkas pelnė operoje „Simonas Bokanegra”, kurioje scena dalijosi su garsiuoju Placido Domingo.

Dirigentas K. Orbelianas puikiai žinomas akademinės muzikos pasaulyje. Gimęs 1956 m. San Franciske, armėnų emigrantų šeimoje, vos sulaukęs ketverių pradėjo lankyti fortepijono pamokas. Įgimtas talentas, atkaklumas ir užsispyrimas davė vaisių - šešiametis Konstantinas laimėjo Johanno Sebastiano  Bacho fortepijono konkursą, o devynerių jau sugrojo savo pirmąjį solinį koncertą, 11-os debiutavo garsiame San Francisko operos teatre kartu su simfoniniu orkestru. Baigęs prestižinę Juilliardo mokyklą Niujorke, 1980-1990 m. surengė daugiau kaip 750 koncertų su Bostono, Detroito, San Francisko, Sankt Peterburgo, Maskvos filharmonijos simfoniniais orkestrais, „Maskvos virtuozais“ ir kitiais. K. Orbeliano atliekamas Aramo Chačaturiano koncertas fortepijonui pelnė „Geriausio metų įrašo“ apdovanojimą Didžiojoje Britanijoje.

Išskirtiniame Pažaislio muzikos festivalio koncerte dalyvausiantis Kauno miesto simfoninis orkestras išaugo iš 1988 metais įkurto Kauno kamerinio orkestro. Nuo 2000-ųjų orkestrui vadovauja A. Treikauskas, orkestro vyriausiojo dirigento pareigas ėjo Pavelas Bermanas, Modestas Pitrėnas, šiuo metu - Imantas Resnis.

Dar vienas Pažaislio festivalio koncerto, kuriame dainuos „Metropolitan“ operos žvaigždės, dalyvių - 1969 m. suburtas Kauno valstybinis choras. Profesoriaus Petro Bingelio vadovaujamų kauniečių choristų pasirodymai buvo gerai įvertinti Vengrijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Norvegijoje. Choras daugybę kartų koncertavo su žymiais pasaulio orkestrais. Devintajame dešimtmetyje užsimezgė itin vaisinga Kauno valstybinio choro ir legendinės asmenybės - lordo Jehudy Menuhino kūrybinė draugystė: jo diriguojamas choras gastroliavo daugelyje pasaulio šalių, įrašinėjo kompaktines plokšteles.

XXVIII Pažaislio muzikos festivalis vyks birželio 2-rugpjūčio 25 dienomis. Festivalyje dalyvaus muzikos atlikėjai iš įvairių pasaulio šalių - Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Italijos, JAV, Olandijos, Pietų Korėjos, Rusijos, Slovakijos, Šveicarijos, Vokietijos, taip pat - Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.