Muziejų dieną ir naktį kvies pilys ir muziejų renginiai

Europos muziejų dienos ir tradicinės Muziejų nakties proga šeštadienį pirmą kartą lankytojams vartus atvers Medininkų pilis. Daug proginių renginių savaitgalį vyks ir Vilniaus muziejuose.

Muziejų nakties proga šeštadienį lankytojams vartus atvers Medininkų pilis.<br>V. Balkūnas
Muziejų nakties proga šeštadienį lankytojams vartus atvers Medininkų pilis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 15, 2013, 1:55 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:47 PM

Sutemoms gaubiant galingus Medininkų pilies mūrus, pirmą kartą šios pilies vartai ir erdvus kiemas bus atverti lankytojams. Renginys prasidės 17 val. graviūrų parodos atidarymu ir truks iki vidurnakčio.

Pasak dailės istoriko Helmuto Šabasevičiaus, Medininkų pilyje atidaroma graviūrų paroda - galimybė pažvelgti į kultūros ir meno istoriją. „Pirmiausia - prisiminti šią reprodukcinę techniką, kuri nuo pat XV a. suteikė galimybę keistis ikonografinėmis ir stilistinėmis idėjomis. Antra, daugelio eksponuojamų graviūrų autorius Jeanas le Pautre'as Lietuvoje mažai žinomas, nors jo indėlis į Europos graviūros raidą bei XVII a. kultūros sklaidą aukštai vertinamas. Trečia, tai naujų lietuviško kolekcionavimo tradicijų atspindys, nes rodomi kūriniai yra iš fotomenininko Sauliaus Paukščio kolekcijos“, - sakė H. Šabasevičius.

Didžiuliame Medininkų pilies kieme bus rodomos senovės baltų kovos, amatai ir gyvensena. Bus galima pašaudyti iš lanko, pamiklinti ranką svaidant ietį, pramokti senovinių žaidimų ir patirti, kokios senovėje buvo pramogos. Išalkę galės pasistiprinti smuklėje, pasiklausyti muzikos. Per vakarinę ekskursiją lankytojai bus kviečiami dalyvauti žaidime „Eiliuotos mįslės“.

Lankytojai laukiami ne tik kieme, bet ir ekspozicijų salėse. Čia bus skaitoma paskaita apie gotiką ir gotikinę tapybą, bus galima pažaisti šachmatais su pilininku, pamatyti juvelyro rekonstruotus archainius papuošalus, sužinoti kaip jie kito amžiams bėgant. Vakaro kulminacija - Senovės baltų kovų brolijos „Vilkatlakai“ vakaro kova ir Lietuvos atlikėjo Aleksandro Makejevo koncertas.

Tradiciniai Muziejų nakties renginiai vyks ir Trakų istorijos muziejuje Trakų salos pilyje. Čia dalyvaus Vilniaus teatras „Lėlė“, brolija „Viduramžių pasiuntiniai“, muzikai iš Lietuvos ir Rusijos.

Lietuvos dailės muziejus proginį savaitgalį kvies net į kelias naujas parodas. Viena iš jų - Radvilų rūmų muziejuje atidaroma nuolatinė ekspozicija „Rytų Azijos, Naujosios Gvinėjos ir Australijos aborigenų menas“. Nacionalinėje dailės galerijoje šurmuliuos svetingas savaitgalis - gegužės 17-19 dienomis čia baigiamas rodyti Lietuvos XX a. dailės klasikų - Marijos Teresės Rožanskaitės ir Stanislovo Kuzmos - parodas galima aplankyti už 1 Lt.

Bažnytinio paveldo muziejus šeštadienį 18 val. laukia norinčiųjų išbandyti jėgas protų mūšyje. Komandų laukia keturi turai bažnytinio meno, religijotyros ir Bažnyčios aktualijų temomis. Nugalėtojai bus apdovanoti išskirtine ekskursija Vilniaus katedros požemiuose ir kitais muziejaus prizais.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje šeštadienį 19 val. vyks koncertas „XIX a. romantizmo epochos vokiečių kompozitorių šedevrai“. Dalyvaus Kęstučio Jakeliūno vadovaujamas Kauno vokalinis ansamblis „Acusto“.

Viename moderniausių Lietuvos banko Pinigų muziejuje šeštadienį 19 ir 21 valandomis lankytojams bus vedamos nemokamos edukacinės ekskursijos su viktorina. Šių ypatingų naktinių ekskursijų metu, artėjant lito 20-mečiui, pirmą kartą bus papasakotas įdomus ir paslaptingas savų pinigų kūrimo kelias „Lito gamybos paslaptys“.

Lietuvos aklųjų istorijos muziejuje 16 val. vyks interaktyvus susipažinimas su neregių pasauliu, vyks ekskursija užrištomis akimis, kurios dalyviai galės patirti, koks jausmas apima žmogų, kai jis negali pasikliauti savo akimis, kaip klausa ir lytėjimas gali atstoti regėjimą. Bus galima išbandyti diktoriaus profesiją ir pažinti Braille'io raštą.

Genocido aukų muziejuje ir Tuskulėnų Rimties parko memorialiniame komplekse šeštadienį vyks Atvirų durų diena. Genocido aukų muziejuje lankytojai turės galimybę apžiūrėti buvusį KGB vidaus kalėjimą ir kitas muziejaus ekspozicijas. Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso lankytojai galės apsilankyti muziejinėje ekspozicijoje „Tuskulėnų dvaro paslaptys“ ir koplyčioje-kolumbariume.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.