Kauno miesto simfoninio orkestro proveržį stabdo bepinigė

„Laimė, kad yra žmonių, kuriems dar rūpi muzika, ne vien uždarbis”, – taip apie ką tik pasibaigusį sezoną kalba Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO) vadovas Algirdas Treikauskas. Praėjęs sezonas įrašė KMSO ir Kauną į pasaulinių muzikos žvaigždžių maršrutus. Koncertinius metus pradėjo rusų baritono Dmitrijaus Chvorostovskio ir JAV dirigento Konstantino Orbeliano pasirodymas su kolektyvu Kauno „Žalgirio” arenoje, o pirmadienį baigė sparčiausiai kylančio rusų boso Ildaro Abdrazakovo pirmojo solinio albumo įrašai Kauno filharmonijoje. Balandį čia dar koncertavo ir albumą su KMSO įrašė vienas ryškiausių bel canto tenorų amerikietis Lawrence’as Brownlee.

Sparčiai kylantis rusų bosas I. Abdrazakovas savo pirmąjį solinį albumą pirmadienį baigė įrašyti Kauno filharmonijoje.<br>Asmeninis archyvas
Sparčiai kylantis rusų bosas I. Abdrazakovas savo pirmąjį solinį albumą pirmadienį baigė įrašyti Kauno filharmonijoje.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė (“Lietuvos rytas”)

May 21, 2013, 10:40 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:46 AM

Įspūdingiausias metų įvykis Kauno dar laukia: liepą čia suvažiuos repetuoti, įrašinėti operos ir koncertuoti su KMSO Pažaislio festivalyje net keturios operos pažibos – D. Chvorostovskis, I. Abdrazakovas, italų sopranas Barbara Frittoli ir tenoras Stefano Secco. Tiek įžymybių viename klasikos projekte Lietuvoje turbūt dar nebuvo.

Svajonės ėmė pildytis

„Matyt, mane myli prodiuseriai, nes moku bendrauti”, – juokavo minėtų įvykių įkvėpėjas A. Treikauskas, jau ilgą laiką tyrinėjantis tarptautinio muzikos verslo ypatumus.

Senos jo svajonės ėmė pildytis lyg mostelėjus burtų lazdele būtent po D. Chvorostovskio koncerto Kaune.

„Solistui labai patiko orkestras ir jis pasiūlė kartu dirbti toliau. Po kelių mėnesių surengėme bendrą koncertą pagrindinėje Suomijos salėje „Finlandia”.

Specialiai mūsų pasiklausyti čia atvyko prodiuseriai iš Londono ir Paryžiaus. Gandas apie gerą orkestro lygį plačiai pasklido. Gavome naujų pasiūlymų”, – KMSO populiarėjimo žingsnelius atsiminė A. Treikauskas.

Kitą sezoną orkestro tvarkaraštyje numatyti pasirodymai ir su urugvajiečiu bosu baritonu Erwinu Schrottu bei latvių mecosopranu Elina Garanča Skandinavijoje, o su D. Chvorostovskiu – Vilniaus ir Rygos arenose, Talino koncertų rūmuose, kitose Europos salėse.

Įsiamžins ne tik orkestras

„Čia nėra jokios mafijos. Pasiūlymus nulėmė orkestro profesionalumas. Daug metų jo siekėme”, – pabrėžė A. Treikauskas.

Kolektyvą ypač užgrūdino televizijos projektai, kuriems reikėdavo kas savaitę parengti vis naują didelę programą. „Anuomet į orkestrą atėjęs jaunimas padarė didžiulę pažangą, užaugo kartu su orkestru. Jame groja tik vienas kitas vilnietis”, – džiaugėsi vadovas.

Sunkūs praeities išbandymai padėjo KMSO ištverti alinamus operos žvaigždžių įrašus, mat L. Brownlee ir I. Abdrazakovo albumus reikėjo įgroti mažiau nei per savaitę.

Kaunas visada liks svarbi mano biografijos stotelė – čia pirmą kartą įrašiau pagrindinį savo repertuarą – aštuonis Giaocchino Rossini kūrinius. Tai bus mano vizitinė kortelė”, – kalbėjo po įrašų sesijos svarbiausiuose JAV ir Europos teatruose dainuojantis L. Brownlee.

Patenkintas su Kaunu atsisveikino ir „Grammy” apdovanojimų laureatas I. Abdrazakovas, pernai pelnęs geriausio pasaulio boso titulą tarptautiniame operos konkurse „Oscar della lirica”.

„Kauno orkestras – europinio lygio. Puikiai skambėjo ir choras. Tikiuosi, tai buvo ne paskutinis mūsų įrašas”, – vylėsi dainininkas.

I. Abdrazakovo albume įsiamžino ir Kauno choras (meno vadovas Petras Bingelis), o šis leidinys bus pristatomas kitą sezoną Niujorke, kai solistas kurs pagrindinį vaidmenį operos „Kunigaikštis Igoris” premjeroje „Metropolitan Opera” teatre.

Dar didesnės lietuvių pajėgos įsitrauks į vasarą numatytus Giuseppe Verdi operos „Simonas Bokanegra” įrašus Kaune. Be minėtų keturių žvaigždžių, KMSO ir Kauno choro, juose dalyvaus operos solistai Merūnas Vitulskis, Laimonas Pautienius, Eglė Šidlauskaitė.

„Svarbu, kad šalia žvaigždžių pasirodytų ir lietuviai, nors jų vaidmenys nebus dideli, – mano A. Treikauskas. – Tai bus retas leidinys, nes studijose operos šiandien beveik neįrašinėjamos.”

Reikšminga ir tai, kad įrašams vadovauja lietuvis garso režisierius Vilius Keras, o albumus leis ir platins rimta JAV kompanija „Delos Music”.

Daug garbės – mažai atlygio

Kauno muzikų nyris į tarptautinius vandenis – įdomus reiškinys.

Juk Kauno kultūrininkų gyvenimas sudėtingesnis nei Vilniaus – daugumos jų gerovė priklauso nuo miesto savivaldybės, kurios finansinės galimybės ribotos.

„Kai prašome valstybės paramos projektams, mus siunčia į savivaldybę, – guodėsi A. Treikauskas. – Turime patys užsidirbti savo veiklai rengdami įvairius popmuzikos projektus, koncertuodami arenose. Dėl to nesiskundžiame – net geriausi pasaulio orkestrai koncertuoja su populiariosios muzikos žvaigždėmis.  Reikia groti tai, kas žmonėms patinka. Blogiau, kad orkestrantai turi plėšytis per kelis darbus, nes algos orkestre – daugiau nei juokingos.”

Pasak vadovo, KMSO muzikantas uždirba 1150 litų, mat vis dar galioja kone prieš 20 metų nustatyti orkestrantų atlyginimų standartai.  Nacionaliniams kolektyvams jie netaikomi.

„Kaip tokiomis sąlygomis išlaikyti gabius žmones Lietuvoje? – stebėjosi A. Treikauskas. – Jau po menų gimnazijos jie skuba išvykti svetur. Muzikanto profesijos prestižas nusmukdytas.”

Gal bent iš bilietų Kaunas pradės užsidirbti daugiau, virtęs visos šalies melomanų traukos centru? Tarkime, Pažaislio festivalis, dar neseniai stebinęs pigiais bilietais į koncertus, šiemet kainų kartelę pakėlė iki 300 litų!  Būtent tiek kainuos brangiausias bilietas į operos žvaigždžių ir KMSO koncertą „D. Chvorostovskis ir draugai”.

Dalinosi scena su poplegendomis

KMSO įkurtas 2004 m. A. Treikausko iniciatyva. Pirmasis orkestro vyriausiasis dirigentas buvo P. Bermanas, po to – M. Pitrėnas, šiuo metu pareigos patikėtos latviui I. Resniui.

Kolektyvas nuolat dalyvauja Kaune rengiamuose tarptautiniuose festivaliuose – Jaunųjų muzikų, M. K. Čiurlionio ir E. Griego, Pažaislio, „Iš arti”, koncertuoja su Lietuvoje ir užsienyje gyvenančiais lietuvių talentais. Dvejus metus iš eilės KMSO griežė Lietuvos televizijos projekte „Triumfo arka”.

KMSO dalijosi scena su daugeliu popmuzikos žvaigždžių, tarp jų – „The Scorpions”, „Electric Light Orchestra”, „Smokie”, Bonie Tyler, Chrisu Normanu.

Orkestras gastroliavo Latvijoje, Estijoje, Norvegijoje, Italijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Šveicarijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.