Vilniuje šėlo balsingasis muzikos stebukladarys B. McFerrinas

Vilniaus „Siemens“ arenoje ketvirtadienio vakarą skambėjo visoje planetoje melomanų lengvai atpažįstamas balsas. Vilniaus festivalio koncertą  čia surengė vienas garsiausių pasaulio vokalistų amerikietis Bobby McFerrinas su grupe. Tie, kurie prieš dvejus metus matė B. McFerrino koncertą Kaune, ketvirtadienį Vilniuje buvo nustebinti.

Vilniaus festivalyje koncertavo vienas garsiausių pasaulio vokalistų amerikietis Bobby McFerrinas su grupe.<br>R. Danisevičius
Vilniaus festivalyje koncertavo vienas garsiausių pasaulio vokalistų amerikietis Bobby McFerrinas su grupe.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 13, 2013, 10:20 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:37 PM

Netylant plojimams „žmogus-orkestras“ demonstravo visai kitokį savo muzikinį veidą. Vien balsu visą grupę Kaune atstojęs atlikėjas, sugebantis pamėgdžioti įvairių muzikos instrumentų garsus, šįkart scenoje pasirodė su penkiais muzikantais ir atliko kitokią programą nei 2011-aisiais festivalyje „Kaunas Jazz“.

Dešimt „Grammy“ statulėlių savo kolekcijoje turintis dainininkas yra pagarsėjęs įvairiais projektais - nuo solinių pasirodymų, kai vienas sugeba pusantros valandos išlaikyti publikos dėmesį, iki koncertų su savo suburtu choru „Voicestra“, džiazo pianistu Chicku Corea, simfoniniais orkestrais.

Naujasis jo sumanymas - gegužę išleistas albumas „Spirityouall“, kuriame skamba ir tradiciniai spiričiuelai, ir švelniais kantri bei džiazo prieskoniais nuspalvinti originalūs kūriniai, tarp jų - Bobo Dylano „I Shall Be Released“.

Iš Miuncheno į Vilnių atvykusį muzikantą atlydėjo šioms gastrolėms jo suburta grupė - smuikininkas Davidas Mansfieldas, gitaristas Armandas Hirschas, bosininkas Scottas Colley, būgnininkas Louisas Cato ir „Grammy“ laimėtojas, pianistas Gilas Goldsteinas, sukūręs visas albumo „Spirityouall“ kūrinių aranžuotes.

„Glory“, „Joshua“, „Fix Me Jesus“ - nemažą dalį programos sudaro religinio turinio dainos, kurias 63 metų B. McFerrinas atliko itin įsijautęs.

Ypač daug plojimų sulaukė daina “Joshua“ - Bobby vėlėsi į linksmas muzikines kovas su savo grupės nariais, pamėgdžiodamas jų instrumentų garsus.

Kvailioti dainininkas pradėjo nuo pirmųjų koncerto minučių – publikai dėkojo mėgdžiodamas animacinių filmukų personažų balsus, ilgai improvizavo lietuviško žodžio „ačiū“ tema ir žiūrovus privertė choru atkartoti net juokingiausius iš jo burnos sklindančius garsus.

Nuolat besišypsantis, lyg su seniai pažįstamais bičiuliais su žiūrovais bendraujantis B. McFerrinas nauja plokštele jis pagerbė tėvo - amerikiečių operos dainininko Roberto McFerrino - atminimą.

Negali tvirtai sakyti, kad tai, ką šiandien atlieka B. McFerrinas, yra grynasis džiazas, tačiau ir pats Bobby ragina vengti stiliaus klišių.

„Netikiu muzikos žanrų ribomis, mano akimis jie visi yra susimaišę, tačiau daug kas mane vis tiek laiko džiazo dainininku. Norėjau parodyti, kaip smarkiai mėgstu kitus stilius, garsus ir tradicijas. Tada visos šios idėjos susimaišė ir tai atrodė logiška“, - „Lietuvos rytui“ pasakojo Bobby.

Pasirodymą Vilniuje stebėjo per 4 tūkstančius žiūrovų. Dainininko pageidavimu dalis arenos buvo atitverta, likusioje erdvėje sukuriant jaukesnę, teatrą primenančią atmosferą.

„Tiek žiūrovų ir tikėjomės, toks skaičius įrašytas sutartyje. Tiesa, JAV dabartinės Bobby programos koncertus stebi ir 10, 15 tūkstančių žmonių, tačiau jis iš esmės nėra labai arenas mėgstantis atlikėjas.

Nepriekaištinga akustika buvo vienas pagrindinių Bobby reikalavimų, todėl salę paruošėme taip, kad beveik nebūtų galimybės girdėti aidą. Galiu drąsiai pasakyti, kad taip skambančios „Siemens“ arenos dar neteko girdėti“, - sakė koncertą surengusios viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ vadovas Remigijus Merkelys.

Susirinkusiai publikai jis vis dėlto pademonstravo ir tai, kas jau tapo šio atlikėjo vizitine kortele.

Ranka į krūtinę mušdamas ritmą, keletą programos fragmentų B. McFerrinas atliko vienas - sukeldamas audringas ovacijas. Pavyzdžiui, pademonstravo, kaip „The Beatles“ daina „Blackbird“ skamba ir atliekama su grupe, ir tik jo – antrasis variantas buvo kur kas įspūdingesnis.

Publiką pakerėjo ne tik virtuoziškas Bobby dainavimas, bet ir jo elgesys. Atrodė, kad viską, ko imasi, Bobby dar su ypatingu lengvumu, o jo šypsena - tokia, tarsi atlikėjas apskritai nežinotų, kas yra pyktis ar irzlumas.

Įpusėjus renginiui, jis atliko „firminį“ savo triuką – suskirstė publiką į dvi dalis ir pavertė dviem skirtingas frazes dainuojančiais darniais chorais.

Kitame šou epizode atlikėjas į salę ištiesė antrą mikrofoną ir pakvietė dainuoti kartu – prie salės metėsi būriai norinčių, keliolikai iš jų teko išbandyti sėkmę, improvizuojant kartu su vokalo meistru. Sekėsi skirtingai – vieni sulaukė plojimų, kiti – sukėlė gardaus juoko.

Koncertą dainininkas baigė bisui atlikta ramia melodija, padėkojo Dievui, pasirašė autografus ant keleto plokštelių ir pamojavęs atsisveikino.

Jei besiskirstančių žiūrovų po koncerto būtų paklausta, ar Bobby yra muzikos burtininkas, didžioji dalis jų būtų atsakę "taip". B.McFerrino koncertu „Vilniaus festivaliai“ paminėjo savo dešimtmetį. Anot R.Merkelio, daugybę metų populiaraus atlikėjo vizitas buvo geriausias būdas tai padaryti.

Dainininko elgesys jį pakvietusiems organizatoriams paliko įspūdį. "Jis labai ramus ir malonus. Pakeliui iš viešbučio į areną pusvalandžiui įstrigome spūstyje, bet jis nė kiek nesinervino.

Jis turėjo laiko pasivaikščioti po miestą, visur ėjo su knyga rankose. Toks įspūdis, kad yra visada paskendęs kūrybiniuose sumanymuose - kol važiavome į koncertą, skambino į Niujorką, dėliojo planus, su savo kūrybos draugais kalbėjosi apie dainas. Jis atrodo labiau menininkas nei šou žvaigždė.

Bet nėra ir visiškas rimtuolis - su muzikantais nuolat pokštauja", - apie trečiadienį į Vilnių atvykusį ir viešbutyje "Stikliai" apsistojusį dainininką pasakojo R. Merkelys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.