Skulptorius K. Musteikis aptiko varžovų nuodėmių

Nors jau paskelbti konkurso laisvės kovotojų atminimui įamžinti nugalėtojai, rezultatai dar gali būti pakeisti. To siekia skulptorius Kęstutis Musteikis, rašo „Lietuvos rytas”.

Pirmą vietą šiemet laimėjusi skulptūrinė kompozicija „Tautos dvasia” jau yra dalyvavusi kitame konkurse 2008 metais (nuotr. dešinėje).
Pirmą vietą šiemet laimėjusi skulptūrinė kompozicija „Tautos dvasia” jau yra dalyvavusi kitame konkurse 2008 metais (nuotr. dešinėje).
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Jul 25, 2013, 8:21 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:25 PM

Laisvės kovotojų atminimo įamžinimas Lukiškių aikštėje vėl kelia aistras.

Vakar šio konkurso dalyvis skulptorius K. Musteikis kreipėsi į kultūros ministrą Šarūną Birutį protestuodamas dėl rezultatų.

Skulptorius reikalauja diskvalifikuoti pirmos ir antros vietos laimėtojus, nes jų pateikti kūriniai jau dalyvavo kituose anksčiau vykusiuose konkursuose. Jo manymu, taip buvo pažeistas autorių slaptumo principas.

Proteste teigiama, kad pirmą vietą laimėjusi skulptūrinė kompozicija „Tautos dvasia” (autoriai Vidmantas Gylikis, Vytenis Hansellis ir Ramunė Švedaitė) jau yra dalyvavusi 2008 metais Vilniaus savivaldybės skelbtame konkurse ir nieko nelaimėjusi.

Antra vieta buvo paskirta projektui „Šviesa” (autoriai Kęstutis Antanėlis, Dalius Regelskis ir Gintautas Tiškus), tačiau ši skulptūrinė kompozicija jau yra dalyvavusi 2008 metais Lukiškių aikštės konkurse ir taip pat nepateko tarp laureatų.

Savo teiginius K. Musteikis iliustravo nuotraukomis.

Kultūros ministerijos vyriausioji specialistė Janina Krušinskaitė, organizavusi viešųjų pirkimų konkursą dėl Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje, vakar dar nebuvo gavusi K. Musteikio protesto.

Pasak valdininkės, konkurso rezultatai dar negalutiniai, šiuo metu tikrinami dokumentai.

Dėl skulptoriaus proteste pateiktų duomenų nuspręs penkių žmonių komisija.

K. Musteikis „Lietuvos rytui” teigė, kad konkurse buvo ir daugiau dalyvių, kurie tą patį darbą nešė į kelis konkursus – esą jei vienur nelaimi, gal kitur laimėsi.

Skulptoriaus manymu, tai nėra teisinga: vieni konkurso dalyviai pateikė naują kūrinį, o kiti tiesiog pristatė jau po kitus konkursus panešiotus projektus.

Pats K. Musteikis šiam konkursui pristatė darbą, labai panašų į prizus, kuriuos gavo Lietuvoje vykusio pasaulio kiokušin karatė čempionato nugalėtojai.

Tuomet jis teisinosi netikėtai pusantro mėnesio nukeltu konkursu. Jis ketino figūrą su saule pirmiausia pateikti Lukiškių aikštės konkursui. Tik jam pasibaigus būtų vykęs čempionatas. Tačiau dėl valdininkų kaltės atsitiko atvirkščiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.