Trakų salos pilyje atidaroma paroda „Trakai numizmatikoje“

Penktadienio vakarą Trakų salos

Trakų pilies lankytojų laukia nauja paroda ir paveikslas.<br>V. Ščiavinskas
Trakų pilies lankytojų laukia nauja paroda ir paveikslas.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:23 PM

Pasak Trakų istorijos muziejaus direktoriaus Virgilijaus Poviliūno, Trakai - nedidelis, bet labai svarbus Lietuvos istorijai ir kultūrai miestas - gana plačiai atspindėtas medaliuose, ženkluose, žetonuose, plombose ir ženkliukuose.

„Daug faleristikos ir numizmatikos eksponatų, kuriuose vienaip ar kitaip atspindimi Trakai, saugomi Trakų istorijos muziejaus rinkiniuose. Jų pagrindu surengta paroda „Trakai numizmatikoje“, rengiamas katalogas, kuriame užfiksuota daugiau kaip 800 monetų, banknotų, medalių, apdovanojimų, ženkliukų, žetonų, plombų ir mokėjimo kortelių su žodžiu „Trakai“, Trakų vaizdais ar Trakų herbu. Seniausias eksponatas - XVII amžiaus švininė plomba su Vyčiu ir lotyniškomis raidėmis WT, naujausi - medaliai ir ženkleliai, išleisti 2013 metais“, - sako V. Poviliūnas.

2013 metai Trakų istorijos muziejui išskirtiniai - liepos 28 d. sukanka 65 metai. Lietuvos muziejininkystės istorijoje muziejus pasižymi sena ir turtinga praeitimi, gausiais rinkiniais, aktyvia veikla, dinamiškomis ekspozicijomis, gyvosios istorijos renginiais, dideliu mūsų šalies bei užsienio turistų susidomėjimu. Jubiliejaus išvakarėse vieno iš muziejaus objektų - Trakų salos pilies ekspozicija pasipildė dar vienu unikaliu eksponatu - tapytojo G. Kazimierėno dovanota drobe „Vytautas, laukiantis karūnos“.

Vytautas Didysis, gimęs Senuosiuose Trakuose apie 1350 metus, tapęs Lietuvos valdovu 1392 metais, Trakų salos pilyje reziduodavo dažniausiai. Pilis ir miestas klestėjo. 1430 metų spalio 27 dieną Trakuose kunigaikštis mirė, taip ir nesulaukęs vainikavimo Lietuvos karaliumi.

„Prie stalo tarsi prie altoriaus stovinčio Vytauto figūrą gaubia raudona mantija - visas gyvenimas paaukotas Lietuvai, tačiau viltys matyti savarankišką ir galingą savo valstybę žlunga. Vytauto likimo katastrofą išreiškia liepsnojanti Trakų Madona“, - sako G. Kazimierėnas.

Tapytojo G. Kazimierėno drobė „Vytautas, laukiantis karūnos“ tampa nuolatinės Trakų salos pilies ekspozicijos dalimi.

Trakų salos pilyje paroda „Trakai numizmatikoje“ bus eksponuojama iki spalio 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.