Bardų festivalis „Purpurinis vakaras“ – tradicinis, bet kitoks

Jau šeštą kartą nacionalinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras“, skirtas maestro Vytautui Kernagiui atminti, kviečia į Anykščius rugpjūčio 15-17 dienomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2013, 8:49 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:18 PM

Festivalis jau beveik tradicinis, tačiau vis dar pasiūlo įvairių naujovių. „Purpurinis vakaras“, įprastai trukdavęs dvi dienas, šiemet dainuojamosios poezijos mylėtojus pakvies atvykti anksčiau ir net tris vakarus klausytis mėgstamos muzikos.

Pirmąjį vakarą, rugpjūčio 15-ąją, aikštėje prie Anykščių kultūros centro festivalį atidarys aktorius Giedrius Arbačiauskas su žmona Agne ir jaunaisiais anykštėnais. Po jų bus pristatomas jaunųjų kino menininkų projektas „16mm“ bei vyks visų ankstesnių metų „Purpurinio vakaro“ vaizdo įrašų peržiūra. Atėjusieji pasižiūrėti galės ne tik prisiminti, bet ir susipažinti su festivaliu, dainuojamosios poezijos tradicija Lietuvoje.

Bus ir dar vieno filmo peržiūra, pakviesianti pasivaikščioti istorijos puslapiais: paskutinę festivalio dieną bus galima pamatyti filmą „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, susitikti su jo režisiere Giedre Žičkyte, dalyvauti diskusijoje.

Penktadienį, rugpjūčio 16-ąją, festivalio lankytojai  kviečiami apsilankyti Anykščių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešojoje biliotekoje, kurioje bus pristatoma dailininko Viktoro Šato tapybos darbų paroda „Žali paveikslai“. Dailininkui savo darbus pristatyti padės menotyrininkė Gražina Gurnevičiūtė. Vėliau festivalio lankytojų tradiciškai lauks koncertas Dainų slėnyje.

Į koncertus penktadienį ir šeštadienį veš autobusas, kuris kursuos ir naktimis. Penktadienį scenoje pasirodys jaunieji bardai, kuriems  „Purpurinis vakaras“ yra proga būti išgirstiems. Kartu tai proga jiems prisidėti prie V.Kernagio muzikinio palikimo išsaugojimo ir sklaidos, nes į savo programą jie įtraukia bent po vieną maestro dainą. Tą vakarą, be jaunųjų muzikantų, bus galima išgirsti teatro ir kino aktorių Vidą Petkevičių, žinomą muzikantą Virgį Stkėną, Ainį Storpirštį su grupe „Vandenynas“ bei Domantą Razauską ir draugus. Scenoje pasirodys ir užsienio svečias iš Bulgarijos – ViktorasMakarovas, kuriam, kaip pats sako, didelę įtaką padarė nuo mažens girdėta džiazo ir klasikinė muzika.

Per „Purpurinį vakarą“  bus paminėti ir tarmių metai. Ta proga Ankščių koplyčioje įvyks tarmiški vidurnakčio skaitymai. Antano Strazdo ir Pauliaus Širvio kūryba dalysis aktorius Algirdas Latėnas. Vėliau visi nemiegantys ir mylintys poeziją bus kviečiami į jaunųjų poetų naktinius skaitymus „O už lango Šventoji“, vyksiančius L. ir S.Didžiulių viešojoje bibliotekoje. Sulaukusieji ryto bus kviečiami kartu su fakelais nuo bibliotekos keliauti į Dainuvos slėnį ir ten prie laužo pasitikti saulę. Sulaukusieji saulėtekio bus vaišinami arbata ir kareiviška koše.

Rugpjūčio 17-ąją pusvalandį po vidurdienio Anykščių kultūros centre įvyks aktoriaus Andriaus Kaniavos monospektaklio „Tūla ir kiti“ premjera. Festivalio lankytojai turės išskirtinę progą pabūti pirmaisiais žiūrovais ir įvertinti A.Kaniavos interpretuojamą Jurgio Kunčino kūrybą. Pats aktorius sakė, kad „Tūla ir kiti“ yra senas sumanymas, o laikas pasirinktas spektaklio premjerai irgi ne atsitiktinis, nes „Purpuriniame vakare“ renkasi būtent ta publika, su kuria norisi pasidalyti kūryba.

Paskutinį festivalio vakarą 18 valandą Dainų slėnis prisipildys tikros bardiškos muzikos garsų, nes jame įvyks didysis festivalio pabaigos koncertas. Koncertuos bei savo jausmais, išgyvenimais ir tekstais dalysis Vytautas V. Landsbergis su žmona Ramune, Ieva Narkutė, Kostas Smoriginas, Andrius Kaniava ir Sigitas Mickis, Andrius Kulikauskas su gitaristu Gintaru Šulinsku, Gediminas Storpirštis su sūnumi Ainiu, Aidas Giniotis bei kiti. Klausytojus džiugins ne tik gražūs balsai ir muzika, bet ir pritariantis Anykščių šilelio ošimas, gamtos apsuptis ir ramybė, kurios taip stinga didmiesčiuose.

Ne tik koncertai vyks Dainų slėnyje – jame nemokamai bus galima įsikurti palapines pasiėmusiems festivalio lankytojams. Dieną  slėnyje veiks pramogų zona, kurioje tiek vaikai, tiek vyresni ras ką veikti. Penktadienį ir šeštadienį bus galima atsigaivinti ledais, pasimėgauti žolelių arbata arba kava ar įsigijus paragauti „Anykščių vyno“ produkcijos.

Ką veikti ras net tie, kurie domisi Rytų kultūra, mat šeštadienį 10 valandą įvyks praktinė taiči paskaita. Ją ves Wee Kee Jinas – mokytojas iš Naujosios Zelandijos, kuris yra gerbiamas dėl  kovos menų laimėjimų, talento, žinių ir aiškaus bei atviro mokymo būdo.

Festivalio „Purpurinis vakaras“ meno vadovas, aktorius ir bardas G.Stropirštis Anykščius drąsiai pavadino literatūrine meka. Tačiau festivalio programa liudija, kad poezija dera su muzika, teatru ir daile. Todėl Anykščiai – ne tik literatūrinė meka, bet tikra visų menų oazė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.