Didingame amfiteatre gaudė V.Urmanos ir P.Domingo balsai

Netrukus V.Urmanos laukia dar vienas susitikimas su P.Domingo Veronos amfiteatre: legendinis dainininkas diriguos „Aidą“, kurioje Violeta dainuos Amneris.

Solistai P.Domingo ir V.Urmana koncerte po atviru dangumi dainavo gražiausias G.Verdi ir R.Wagnerio operų arijas. Koncertą dirigavo D.Hardingas.<br>F.Ennevi („Fondazione Arena di Verona“) nuotr.
Solistai P.Domingo ir V.Urmana koncerte po atviru dangumi dainavo gražiausias G.Verdi ir R.Wagnerio operų arijas. Koncertą dirigavo D.Hardingas.<br>F.Ennevi („Fondazione Arena di Verona“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2013-08-16 20:20, atnaujinta 2018-03-01 22:01

Netrukus V.Urmanos laukia dar vienas susitikimas su P.Domingo Veronos amfiteatre: legendinis dainininkas diriguos „Aidą“, kurioje Violeta dainuos Amneris.

Pasuko panašiais keliais

„P.Domingo dalyvavimas iškilmėse suteikė joms ypatingos reikšmės“, -  V.Urmana. Tik ką gydęsis Madride plaučių emboliją maestro neilgai ištvėrė ramybę. Veronos festivalyje jis dalyvauja net keturiuose projektuose kaip dainininkas ir kaip dirigentas.

„Mes panašūs su P.Domingo. Po ilgos tenoro karjeros jis dabar dainuoja daugelyje G.Verdi operų baritono partijas. O aš pradedu grįžti prie mecosoprano vaidmenų“, - atskleidė Violeta.

Minėtame koncerte legendinis solistas priminė gerbėjams šlovinguosius Parsifalio ir Zygmundo vaidmenis ir kartu dainavo baritonu keliose „Simono Bokanegros“ scenose. Violeta ne tik spindėjo ryškiomis soprano vaidmenų - Izoldos ir Zyglindos - arijomis, bet ir atliko prieš aštuonerius metus dainuotos Eboli ariją „O Don Fatale“.

„Man tai tarsi įžanga į naują sezoną - netrukus vėl dainuosiu šią puikią partiją Vienos ir Berlyno teatruose“, - džiaugėsi V.Urmana.

Paklus P.Domingo mostui

Susitikimas su P.Domingo „Aidoje“ solistę jaudina ne tik dėl neįprasto kolegos amplua.

„Man jis ne naujiena, - tikino Violeta. - Placido jau stovėjo prie dirigento pulto, kai dainavau Vienoje Toską, koncertavau Valensijoje. Tai buvo maloni patirtis: dainuoti diriguojant tokiam vokalo žinovui labai patogu.“

V.Urmana dažniau bendravo su P.Domingo scenoje - jie kartu dainavo„Parsifalyje“ Niujorko „Metropolitan Opera“, Barselonos, Ravelo, Sankt Peterburgo scenose, filmavosi Tony Parkerio juostoje apie „Parsifalį“.

Dabar ilgamečių scenos partnerių laukia ypatingas spektaklis. Artėjanti „Aida“ - sugrąžinta 1913-ųjų pastatymo versija. Ją 1982-aisiais atgaivino italų teatro patriarchas Gianfranco de Bosio.

Būtent šis spektaklis prieš 100 metų senovinį romėnų amfiteatrą iš istorinio monumento pavertė didžiausia pasaulyje scena po atviru dangumi. Taip anuomet tenoras Giovanni Zenatello kartu su impresarijumi Ottone Rovato sumanė paminėti G.Verdi 100-metį.

Tai įvyko rugpjūčio 10-ąją. Šiais metais tą pačią dieną Veronos arenoje pirmąsyk buvo parodyta istorinė „Aida“ su V.Urmana. Tąkart festivalio orkestrui dirigavo Danielis Orenas, po savaitės diriguos P.Domingo.

Veronos vasaros karalienė

„Aida“ - tobuliausia šiai erdvei opera!“ - dalijosi spektaklio įspūdžiais V.Urmana. Arenoje, be orkestro, tilpo 164 dainininkai, 200 statistų, 60 šokėjų, 35 kostiumuoti muzikantai, vaikų būrys, keturi balti arkliai.

„Triumfo scenoje mane, kaip ir faraoną, įnešė soste ant neštuvų. Jaudinausi, kad nešikams nekryptelėtų koja, - juokėsi Violeta. - Aš scenoje turėjau įveikti didžiulius nuotolius - laimė, sugebėjau visur atsidurti reikiamu momentu ir net suradau išėjimą iš scenos!“

Dainininkė įžengė į legendinį spektaklį be repeticijų - negalėjo prieš pasirodymą net pasivaikščioti po sceną. Tai nesutrukdė Violetai pajusti užburiančios arenos atmosferos.

„Ko gero, mes dabar dažniau matome stilizuotą Egiptą, Aidą kur nors fabrike ar įkūnijančią kokią valytoją. O istoriniame spektaklyje viskas buvo savo vietose: Aida - į nelaisvę patekusi Etiopijos princesė, Amneris - Egipto faraono dukra. Publikai tai labai patiko“, - pasakojo dainininkė.

„Aida“ vadinama Veronos vasaros karaliene. Tai populiariausia šio festivalio opera, per 100-metį parodyta 600 kartų. Vien istorinis spektaklis rodytas jau 18 sezonų. Jame atgijo pirmojo „Aidos“ scenografo Ettore Fagiuoli eskizų detalės.

Grįžta seni vaidmenys

„Trylika metų nedainavau Amneris - jaučiausi, lyg būčiau pirmą kartą atlikusi šį vaidmenį“, - prisipažino V.Urmana.

Be to, ši solistė nepratusi dainuoti operų ir atvirose aikštėse - tai ji darė vos kelis kartus, dažniausiai sugundyta įdomių menininkų.

„Opera po atviru dangumi turi ne tik žavesio, bet ir trūkumų, - neslėpė dainininkė. - Debiutuodama Veronoje jaučiau nerimą, kaip skambės orkestras ir mano balsas. Pirmasis įspūdis šokiravo, bet po poros frazių perpratau keistą dainavimo lauke efektą. Po pirmojo krikšto galiu pagalvoti apie grįžimą į šią sceną, kurios anksčiau vengdavau.“

Veronoje Violeta pravėrė dar vienas kūrybos duris. Pasaulyje ji žinoma kaip įspūdingos Aidos kūrėja - dainavo šią heroję „La Scala“ ir „Metropolitan Opera“ teatruose, Japonijoje, Izraelyje, Vienoje.

Netrukus V.Urmana leisis į turnė su „Arena di Verona“ trupe dainuoti Amneris Japonijoje. Vėliau šiuo vaidmeniu lietuvė grįš į Niujorko „Metropolitan Opera“ sceną.

Paminklas G.Verdi

„Arena di Verona“ - romėniškas amfiteatras, pastatytas I amžiuje. Senovėje jame tilpdavo per 30 tūkst. žiūrovų. Dabar tai tarptautinės reikšmės operos scena.

Iki rugsėjo 8 d. Veronos operos festivalyje bus parodyti 58 operos spektakliai ir surengti keturi koncertai. Festivalis vyksta jau 91 kartą. Šiemet jis skirtas G.Verdi 200-osioms gimimo metinėms. Kasmet Veronos operos festivalyje apsilanko per pusę milijono žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.