„Menų spaustuvė“ kviečia pažinti intelektualųjį cirką

Pirmąjį rugsėjo savaitgalį sostinės  „Menų spaustuvė“ ir vėl skirs cirko menui, bet nei meškučių ant dviračių, nei klounų su raudonomis nosimis, nei pigaus juokinimo ar stebinimo rugsėjo 3 - 9 dienomis Vilniuje vyksiančiame festivalyje „Naujojo cirko savaitgalis“ nebus. Po "Menų spaustuvės" stogu jau aštuntą kartą įsikurs kitoks – naujasis – cirkas, turintis ne tik ką parodyti, bet ir ką pasakyti, galintis ne tik pralinksminti, bet ir skatinantis susimąstyti.

Šiuolaikinio cirko trupė „Gandini Juggling“ (Didžioji Britanija) viešės Lietuvoje.
Šiuolaikinio cirko trupė „Gandini Juggling“ (Didžioji Britanija) viešės Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-18 20:04, atnaujinta 2018-03-01 21:24

„Cirkas ne vaikams“ – būtent tokiu šūkiu šiemet festivalis kviečia pažinti pasaulyje sparčiai populiarėjantį šiuolaikinį cirką. „Naujojo cirko savaitgalio“ dalyviai drąsiai laužo nusistovėjusius tradicinio cirko standartus ir kuria naujas šios meno šakos formas. Jiems cirkas – ne tik galimybė stebinti žiūrovus įstabiais triukais, bet ir, pasitelkiant žmogaus kūno bei proto įgūdžius, pasakoti istoriją taip, kaip to nepadarytų niekas kitas. Šiuo festivaliu bus pradėtas ir naujasis "Menų spaustuvės" sezonas.

Pasak "Menų spaustuvės" vadovo Audronio Imbraso, Lietuvos ir jos sostinės publika vis dar neturi galimybės matyti kai kurių ryškių pasaulinės kultūros įdomybių – šią spragą ir stengiamasi užpildyti. Šiuolaikinis cirkas yra vienas naujausių reiškinių, kuris formavosi pastaruosius porą dešimtmečių, jis apima daugelį kitų meno sričių – vaidybą, judesį, šokį, muziką, literatūrą. Tai įvairialypis, margaspalvis menas, galintis būti visoks – ir siužetinis, literatūrinis, ir abstraktus ar konceptualus, ir trumpo, ir ilgo metražo, liūdnas, ir linksmas, lengvas pramoginis ar mąstymą bei vaizduotę lavinantis. Per septynerius metus „Naujojo cirko savaitgalis“ jau pristatė ne vieną dešimtį šiuolaikinio cirko trupių. Dabar ateina laikas naujai kokybei ir įvairovei.

Šiemet „Naujojo cirko savaitgalis“ truks kone visą savaitę. Tradiciškai įžanga į spektaklių programą taps rugsėjo 3 d. prasidėsianti turininga edukacinė programa. Jau keletą metų per festivalį vykstančiomis dirbtuvėmis ir seminarais siekiama tobulinti mūsų šalies cirko profesionalų meistriškumą ir žadinti jų aktyvumą, taip pat populiarinti naująjį cirką visuomenėje.

Seminarus profesionalams rugsėjo 3 - 5 d. ves Suomijos trupės „Clunker Circus“ artistai. Rugsėjo 7 d. savotišką socialinio seminaro formą pristatys Olandijos ir Belgijos aukštųjų cirko mokyklų studentus jungianti „CirqueGebouw“ trupė – žiūrovai po jų pasirodymo galės patys išmėginti artistų ką tik pristatytas šiuolaikinio cirko disciplinas. O rugsėjo 9 d. šiuolaikinio cirko žvaigždės iš „Gandini Juggling“ (Didžioji Britanija) surengs tobulinimosi kursus Britų tarybos su partneriais Lietuvoje vykdomos „Kūrybinių partnerysčių“ programos vedėjams.

„Naujojo cirko savaitgalio“ pasirodymų programoje, kaip ir kasmet, – margaspalvės trupės iš viso pasaulio. Nuo pasaulinėmis žvaigždėmis tapusių cirko profesionalų iki šiuolaikinio cirko ateities – dar tik žengiančių pirmuosius žingsnius cirko meno artistų.

Festivalio pasididžiavimas – kone tiesiai iš tarptautinio Edinburgo teatro festivalio „Fringe“ atvyksiantis „Gandini Juggling“ kolektyvas iš Didžiosios Britanijos. Per 20 karjeros metų „Gandini Juggling“ apkeliavo daugiau negu 40 pasaulio šalių ir surengė daugiau negu 5000 įspūdingų pasirodymų. Žiūrovus jų spektakliai vilioja meistrišku žongliravimu ir kvapą gniaužiančia choreografija.

Pasaulinės šlovės sulaukęs britų kolektyvas rugsėjo 8 d. "Menų spaustuvės" Juodojoje salėje pristatys scenos gurmanų vertą spektaklį „Dūžiai“. Tai sensacingas žmogaus įgūdžių ir teatrališkumo derinys, įkvėptas garsiosios vokiečių choreografijos žvaigždės Pinos Bausch kūrybos. Per spektaklį žiūrovai įsitikins, kad net paprasčiausias obuolys talentingo žonglieriaus rankose gali tapti kerinčiu meno objektu, o įstabią istoriją gali papasakoti ne tik dramos aktoriai, bet ir cirko artistai. Nostalgiškos ir kinematografiškai įtraukiančios pasirodymo scenos atskleis konfliktų seriją, kurioje – įtempti santykiai, prarasta meilė ir gardi popietės arbatėlė.

Lietuvių laukia ir smagi suomių režisieriaus bei vieno garsiausių cirko meno puoselėtojų Europoje Maksimo Komaro globojamos jaunų cirko artistų trupės „Clunker Circus“ premjera  „Pūkuotų kauliukų cirkas“. Jis Suomijoje buvo pristatytas tik šią vasarą, tad lietuviai bus vieni pirmųjų šio pasirodymo žiūrovų. "Menų spaustuvės" kiemas virs siautulinga praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio stiliaus aikštele, kurioje trys artistai atliks akrobatinius triukus, stebins šokiais su riedučiais, visa tai skambiai pagardinę disko muzika.

Vilniuje, Maironio gatvėje, „Naujojo cirko savaitgalio“ dienomis išdygs naujas akcentas – Cirko skveras. Jo centre jaukią palapinę, o tiksliau – jurtą, pasistatys „Cirque Plein d’Air“ – trupė iš Limožo (Prancūzija). Po visą Prancūziją nuolat keliaujantis ir niekada viešbučiuose negyvenantis šiuolaikinių klajoklių ansamblis pristatys „Gyvenimų traukinį“ – du akrobatai ir muzikantas pasakos trijų prieš Antrąjį pasaulinį karą susitikusių jaunuolių likimo istoriją. Šis pasakojimas - tai nostalgiškai romantiškas meilės trikampis.

Šviesia cirko ateitimi tapti pretenduojantys talentingi studentai iš prestižinių CODARTS ir ACaPA cirko akademijų Olandijoje bei ESAC akademijos Belgijoje į Vilnių atveža „Atviros scenos“ pasirodymą, kuriame žiūrovų laukia serija cirko etiudų, nenuglaistytas sceninis humoras, dauguma žinomų šiuolaikinio cirko technikų, o pabaigoje – interaktyvus susitikimas su artistais. Įdomi detalė: šios programos, jungiančios artistus iš skirtingų pasaulio kampelių – Olandijos, Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Portugalijos, Meksikos, Venesuelos, Brazilijos, Argentinos – protagonistė yra lietuvaitė Monika Neverauskaitė, buvusi vilnietė, šiuo metu studijuojanti garsiojoje CODARTS akademijoje Roterdame, turbūt būsima pirmoji lietuvių šiuolaikinio cirko profesionalė.

Prieš tai vykę „Naujojo cirko savaitgalio“ festivaliai savo spektaklių imtis ar bent jau programas atnaujinti įkvėpė ir lietuvių cirko profesionalus. Vilniečių cirko bendruomenė numato dalyvauti Cirko skvero atidaryme pirmąją renginio dieną, o kauniečiai, „Ugnies rato“ ir „Teatrono“ artistai, šių metų festivalyje pristatys premjerinį pasirodymą „Maja“, kuris pirmąkart parodytas buvo birželio mėnesį Kaune.

Kone per visą festivalį „Menų spaustuvės“ fojė bus rodomi ir trumpametražiai naujojo cirko filmai, kuriuos sukūrė suomių cirko pažibos – trupė „Circo Aereo“ ir režisierė Sanna Silvennoinen.

Daugiau informacijos: Agnė Tuskevičiūtė/ Viešųjų ryšių koordinatorė, Menų spaustuvė/ Tel. +370 686 01326 agne@menuspaustuve.lt www.menuspaustuve.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.