Valdovų rūmų muziejuje - dvi papildomos gidų paslaugos patraukliose erdvėse

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų lankytojams nuo šiol siūlomos dvi papildomos gidų paslaugos - „Apžvalgos aikštelė“ ir „Galerija“, leisiančios susipažinti su dar nematytomis ir labai patraukliomis Valdovų rūmų erdvėmis, jų istorija, taip pat pasimėgauti rūmų bei Vilniaus senamiesčio vaizdais.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2013, 2:05 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:05 PM

„Valdovų rūmų bokšto apžvalgos aikštelė ir kiemo galerijos - tai erdvės, kurių lankymui taikomi tam tikri žmonių skaičiaus, saugumo ir mikroklimato palaikymo apribojimai. Siekiant, kad žmonės čia galėtų apsilankyti, taip pat pasiklausyti dar negirdėtų pasakojimų apie rūmų buitį, pavyzdžiui, krosnių kūrenimą, vidinio kiemo aktyvų gyvenimą - čia vykusius žvėrių pjudymus, įvairias šventes, ceremonijas ir kt., nutarta siūlyti papildomas gidų paslaugas“, - teigia Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas.

Papildomas gidų paslaugas (abi arba po vieną) bus galima užsisakyti tik su Valdovų rūmų muziejaus gido vedama ekskursija į nuolatines rūmų ekspozicijas, į ją būtina iš anksto registruotis.

Pasak muziejaus Edukacijos ir lankytojų centro Informacijos grupės vadovės Birutės Šulinskienės, užsisakyti gidų paslaugas „Apžvalgos aikštelė“ ir „Galerija“ galės ne tik naujai į ekskursijas besiregistruojantys lankytojai, bet ir tie, kurie jau užsisakė ekskursiją ir laukia paskirto laiko atvykti į Valdovų rūmus.

„Tiesa, į galeriją bus galima patekti ribotą laiką, nes šaltuoju sezonu, žiemą, ši papildoma gido paslauga nebus teikiama dėl mikroklimato palaikymo būtinybės“, - teigia B. Šulinskienė.

Valdovų rūmų kiemo atviros galerijos - tai architektūrinis elementas, atsiradęs statant vėlyvosios gotikos ir Renesanso laikų rūmus. Gotikos laikotarpiu Vilniaus rūmų galerijos dar galėjo būti medinės. Tokios galerijos bus atkurtos antrajame Valdovų rūmų atkūrimo etape prie rytų korpuso.

Šiuo metu lankytojai bus kviečiami aplankyti prie pietų korpuso prisišliejusią antrojo aukšto galeriją, kuri atkurta renesanso stiliaus formomis. Tokios galerijos buvo itin būdingos Pietų Europos kraštų rezidencijoms, ypač Italijos, Ispanijos renesanso rūmams. Galerijos jungė tame pačiame aukšte esančias patalpas ir jų grupes. Į skirtingus aukštus dažnai būdavo galima patekti laiptais, įrengiamais specialiai pristatytuose laiptinių bokštuose.

XVI a. viduryje ir Vilniaus rūmų kiemo pietryčių kampe buvo pastatytas laiptų bokštas, jungiantis gotikinę Rytų korpuso bei renesansinę Pietų korpuso galerijas ir užtikrinęs komunikaciją tarp aukštų. Šiame bokšte dabar ir yra įrengta apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria kerintis vaizdas į Vilniaus senamiestį. Dėl bokšto aukščio matomi ne namų stogai, o bažnyčių fasadai, frontonai, įspūdingos panoramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.