Menininkai provokavo Kauno bienalės publiką

Tai instaliacijos, objektų serijos, videodarbai, performansai.

Kaune prasidėjo 9-oji bienalė „Unitekstas“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune prasidėjo 9-oji bienalė „Unitekstas“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Sep 13, 2013, 9:19 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:29 AM

Šiandien M.Žilinsko dailės galerijoje atidaryta pagrindinė konkursinė bienalės paroda ir paskelbti jos nugalėtojai. Jais tapo lietuvis skulptorius Andrius Janušonis ir menininkė iš italijos Silvia Giambrone.

A.Janušonis sukūrė keramikos skulptūrų kompoziciją „Epizodai“. Juose žiūrovai gali atpažinti politiką A.Kubilių, pamatyti tikrą poeto Pauliaus Širvio parašą, paliktą knygoje „Poezijos pavasaris“ bei daug kitų įvairių atpažįstamų su kasdienybe susijusių objektų.

„Tai įvairiais metais sukurti darbai. Man įdomu buvo juos sukomponuoti į vieną junginį. Taip iš praeities ir dabarties darbe susiformavo mano požiūris į ateitį“, - sakė A.Janušonis.

S.Giambrone pristatė 5 minučių vaizdo filmą „Anatominis teatras“. Ne visi parodos lankytojai ramiai stebėjo, kaip ant menininkė kaklo odos siuvama nunerta apykaklė.

Konkursinės parodos laimėtojai įgijo teisę surengti personalines savo darbų parodas kitos Kauno bienalės metu.

Kauno bienalės kuratorė ir meno vadovė Virginija Vitkienė sakė, kad dalyvauti pagrindinėje konkursinėje parodoje norėjo 447 menininkai iš 65 pasaulio šalių. Komisija atrinko 22 meno kūrinius.

Tai instaliacijos, objektų serijos, videodarbai, performansai.

M.Žilinsko galerijoje įvyko ir kviestųjų menininkų parodų pristatymas.

Kviestųjų programoje dalyvauja pasaulinio garso menininkė Patricia Piccinini iš Australijos, kurianti hiperrealistines, o kartu ir siurrealistines skulptūras.

Pakviesta ir praėjusios bienalės nugalėtoja fotografė Gao Yuan iš Taivano. Kai kuriuos pristatomo ciklo kūrinius ji sukūrė pernai Kaune.

Savo kūrybą pristatė ir Lietuvos menininkių duetas - Monika Žaltauskaitė-Grašienė ir Bronė Neverdauskienė. Jų didelių apimčių tekstilės instaliacija „Absoliuti lygybė“ yra garsinusi Lietuvą reikšmingose parodose svetur - Maskvos ir Liulėjos bienalėse.

Brazilė Maia Rubiane surengė performansą „Spalvų tetralogija“. Kinė Chun Hua Dong - politinio meno projektą-performansą „Dvigubas“, kuriame dalyvavo 20 pusnuogių lietuvių moterų dirbtinėmis pražiotomis raudonomis lūpomis. Pasirodyme buvo analizuojami feministiniai būties aspektai.

Kauno paveikslų galerijoje šiandien prisistato jaunieji menininkai. 17 jaunųjų kūrėjų specialiai bienalei sukūrė fotografijas, tapybos darbus, skulptūras, instaliacijas ir performansus.

Šeštadienį M.Žilinsko dailės galerijoje, Kauno paveikslų galerijoje bei A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje lydinčiųjų parodų ir projektų kategorijoje bus pristatomi Lietuvos ir užsienio menininkai, ilgamečių ir naujų partnerių projektai, personalinės ir grupinės parodos.

Vyks interaktyvūs Kęstučio Grigaliūno ir tarptautinio kūrėjų trio - Modrio Tenisono, Armando Strazdo ir Vytauto Tumėno projektai.

Specialiai bienalei sukurtus darbus pristatys Lina Jonikė, Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, Giedrė Kriaučionytė.

Kūrybinius Felikso Jakubausko ir Zinaidos Vogelienės laimėjimus atspindės šių menininkų darbų ekspozicijos.

Bienalės kuratorė V.Vitkienė sakė, kad kas dvejus metus vykstančioje bienalėje persipina įvairios šiuolaikinio meno formos.

„Šių metų programos raktinis žodis „Unitekstas“ skelbia universalios kalbos paieškas šiuolaikiniame mene. Iki šiol kultūros lauke nenaudota sąvoka „Unitekstas“ jungia penkias Kauno bienalės programas. Unitekstas - universali meno kalba, gebanti apjungti skirtingas žmogaus patirtis“, - sakė V.Vitkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.