Tikros istorijos – vėl ekrane

Rugsėjo 19 d. prasidedantis 10-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) šiais metais vyks ne tik „Skalvijos“, bet ir „Pasakos“ kino teatre. Rengėjai pastebėjo, kad žiūrovai dažnai teiraujasi, koks buvo tolesnis filme matyto žmogaus likimas. Todėl šiųmečio festivalio šūkis – „Tikros istorijos nesustoja“. Šia tema žiūrovai po seansų galės kalbėtis su kūrėjais – lietuvių dokumentininkais Audriumi Stoniu, Giedre Beinoriūte, Maratu Sargsyanu, filmo „Antonas čia šalia“ režisiere Liubove Arkus, lenkų dokumentikos meistru Pawelu Lozinskiu, kuris į pagrindinę festivalio programą atveš juostą  „Tėvas ir sūnus“. P.Lozinskis joje filmavo savo tėvą garsų dokumentininką Marcelį Lozinskį.

Švedų filme „Mocartas ir kitos manijos“ įamžinta keistuolė fortepijono virtuozė – 87 metų A.M.Froier.
Švedų filme „Mocartas ir kitos manijos“ įamžinta keistuolė fortepijono virtuozė – 87 metų A.M.Froier.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė ("Lietuvos rytas")

Sep 15, 2013, 3:40 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:43 AM

Keisti reiškiniai ir manijos

Pagrindinėje VDFF programoje – aštuoni filmai. Vieną jų galima pamatyti seanse prieš atidarymą. Tai danų režisieriaus Kasparo Astrupo Schrderio juosta „Išsinuomok šeimą“ – apie 44 metų japoną Ruičį, kuris turi firmą „Pakelsiu tau ūpą“. Joje galima išsinuomoti patį Ruičį kaip šeimos narį, draugą ar bendradarbį. Filme rodoma Ruičio darbo diena, jo rūpesčiai ir jo laisvalaikis su šeima – žmona ir sūnumi.

Bus smagu leistis į kelionę po naktinį Naująjį Orleaną ir jo muzikinius barus. Būtent tokias trijų brolių klajones užfiksavo JAV režisieriai Billas ir Turneris Rossai filme „Čiopitulas gatvė“.

Keisčiausių manijų paradą galima pamatyti programoje „Tas beprotiškas beprotiškas pasaulis“. Filme „Vyriškumas“ Jungtinių Valstijų režisierius Morganas Spurlockas sąmojingai tiria, kiek vyrams svarbi jų išvaizda, ūsai, šukuosenos, ir kas sudaro vyriškumą.

Įdomu pažinti keistuolę pianistę 87 metų Ann Mari Froier – nevaldomo temperamento damą, muzikantę virtuozę, kuri sumanė vėl viešai pakoncertuoti su orkestru. Filme „Mocartas ir kitos manijos“ ją  įamžino Švedijos režisierė Marie Lundber.

Filmavo patys herojai

„Senoji dokumentika naujai“ – tai lietuviškos dokumentinio kino klasikos programa, sudaryta iš „Meno avilio“ suskaitmenintų ir restauruotų filmų.

Programoje – Roberto Verbos „Senis ir žemė“ (1965 m.) ir „Šimtamečių godos“ (1969 m.), Almanto Grikevičiaus „Laikas eina per miestą“ (1966 m.), Henriko Šablevičiaus „Kelionė ūkų lankomis“ (1973 m.), Arūno Matelio „10 minučių prieš Ikaro skrydį“ (1990 m.), Audriaus Stonio „Neregių žemė“ (1992 m.), Algimanto Maceinos „Juoda dėžė“ (1994 m.).

Festivalis parodys naują Janinos Lapinskaitės filmą  „Vakar bus rytoj“. Jis sukurtas stebint globos namų gyventojus. Filmavimo kamerą režisierė šįkart įdavė tų namų darbuotojui Tomui Eigertui. J.Lapinskaitė sakė norėjusi, kad globos namų žmonės patys būtų jos akys ir rankos.

„Kas, jeigu jie patys filmuotų? Ir tada man tarytum Dievas nuleido du žmones. Tai Tomas, jaunas socialinis darbuotojas. Kitas žmogus – Antanas, to pensiono gyventojas. Gyvenimą galima fiksuoti ir širdimi, tada kamera paklūsta. Visada būdavo gražu žiūrėti nufilmuotą medžiagą ir įsivaizduoti, kaip ją montuosi, koks bus filmas“, – kalbėjo J.Lapinskaitė.

Penktadienį, rugsėjo 20 d., 19 val. „Skalvijoje“ – šio pusvalandinio filmo premjera.

Tarp Indonezijos žvaigždžių

Ypač laukiamas VDFF svečias – olandų režisierius Leonardas Retelas Helmrichas. Režisierius ne kartą įvertintas prestižiniais kino apdovanojimais. Tarp jų – Sandanso festivalyje ir net dukart – Amsterdamo tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje IDFA.

L.R.Helmricho filmai apie Indoneziją – šalį, kurioje gimė jo tėvai, vertinami labiausiai. Per vienos šeimos kasdienį gyvenimą režisierius parodė, kaip žlunga diktatūra, kokių pokyčių atsirado religijoje ir ekonomikoje.

Žiūrovai įsiminė anksčiau festivalyje rodytą L.R.Helmricho filmą  „Tarp žvaigždžių“, priklausantį Indonezijos trilogijai.

Šįkart L.R.Helmrichas pristatys retrospektyvą, kurioje, be Indonezijos trilogijos, – „Saulė aukštybėse“ (2001 m.), „Mėnulio pavidalas“ (2004 m.), „Tarp žvaigždžių“ (2010 m.), bus parodyti „Judantys objektai“ (1991 m.) apie unikalų teatro žanrą ir naujausias filmas „Šviežia silkė“ (2013 m.).

Festivalyje režisierius surengs atviras meistriškumo dirbtuves ir pirmininkaus konkursinės festivalio programos vertinimo komisijai. Konkursinę programą sudaro įdomiausi 2012–2013 metų lietuvių, latvių, estų dokumentininkų filmai.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis vyks rugsėjo 19–29 d. kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“. Bilietų kaina suaugusiajam – 12–14 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.