Varpas primins „Varpo“ ir Sąjūdžio gimimą

Sekmadienį Marijampolės centre, J.Basanavičiaus aikštėje, ant istorinio

Atminimo lentą pašventino kun. A.Šidlauskas<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Atminimo lentą pašventino kun. A.Šidlauskas<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Sep 22, 2013, 4:41 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:31 PM

Ant Marijampolės pašto yra anksčiau pakabinta istorinė lenta, rasta per karą sugriauto pastato vietoje. Joje iškalta: „Šiuose namuose 1888.VI.29 įvyko slaptas lietuvių inteligentų suvažiavimas dalyvaujant dr.V.Kudirkai ir buvo nutarta leisti laikraštį „Varpas“.

„Šioms datoms atminti ir miestiečiams priminti radosi Marijampoliečių bendrijos iniciatyva pakabinti simbolinį varpą toje vietoje, kurioje daugiau nei 100 metų generuojamos laisvės, savivaldos ir nepriklausomybės idėjos“, - sakė Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Paulius Uleckas, 1988-aisiais organizavęs pirmąją Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio grupę Marijampolėje.

Jis pasakojo, jog varpas į Marijampolę atkeliavo iš uždarytos Vytėnų mokyklos.

„Šis varpas mus labai įpareigoja. Jis gimė kartu su brolių saleziečių švietėjiška veikla kitapus Nemuno ir skambėjo daugiau nei 80 metų, Maironio žodžiais kviesdamas Vytėnų mokinius paimti „arklą, knygą, lyrą ir eiti Lietuvos keliu“. Tas kelias yra mūsų kelias.

Marijampolės miestas yra geriausias Vytėnų varpo prieglobstis ir naujoji tėvynė“, - pasakojo P.Uleckas apie relikviją, atkeliavusią iš anuomet brolių saleziečių įkurtos mokyklos. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.