L.Geniušas kuria pirmąją sezono sensaciją

Šeštadienį ir sekmadienį Vilniaus Kongresų rūmuose pianistas Lukas Geniušas su Gintaro Rinkevičiaus diriguojamu Valstybiniu simfoniniu orkestru atliks visus Ludwigo van Beethoveno fortepijoninius koncertus.

L.Geniušas pažvelgs į paskutinio Vienos klasiko muzikos ir sielos gelmes.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
L.Geniušas pažvelgs į paskutinio Vienos klasiko muzikos ir sielos gelmes.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

2013-10-05 06:00, atnaujinta 2018-02-21 11:33

Per du vakarus paskambinti daugiau kaip 20 metų periodą aprėpiantį Vienos klasiko kūrinių ciklą – titaniškos ištvermės ir brandos reikalinga užduotis, rašo „Lietuvos rytas“.

Pats L.van Beethovenas buvo virtuoziškas pianistas, todėl solistui jo sukurtos partijos – itin sudėtingos.

Be to, fortepijoniniai koncertai – nuo jaunatvišku optimizmu trykštančio Pirmojo iki jau kurstančio kompozitoriaus parašyto herojiškojo Penktojo – žymi L.van Beethoveno stiliaus pokyčius ir asmenybės lūžius.

Traukia dideli ciklai

Tačiau 23 metų L.Geniušas – ne pagal metus įžvalgus, išsilavinęs ir patyręs menininkas.

Jis jau ne kartą lietuvių publiką nustebino savo užmojais: per vieną vakarą yra atlikęs 24 Fryderyko Chopino etiudus, tris jo sonatas, 24 Sergejaus Rachmaninovo preliudus.

„Mažai kas ryžtasi groti tokius didelius ciklus, – pripažino Lukas. – Tačiau man pačiam labai įdomu šitaip apžvelgti kūrėjų evoliuciją. Be to, tai stimulas kiekvieną dieną dirbti daug ir su malonumu.“

Idėją vienu atokvėpiu paskambinti penkis L.van Beethoveno koncertus pianistui pasiūlė italų impresarijus.

Tiesa, jo pasiūlyta užduotis buvo dar drastiškesnė už Vilniaus projektą.

Vasaros pradžioje L.Geniušas jau atliko L.van Beetoveno koncertų ciklą Genujos Carlo Felice teatre su šio teatro orkestru, diriguojamu italo Pietro Borgonovo. Tačiau jaunasis pianistas visus kūrinius paskambino per vieną dieną.

Atidėjo visus kitus darbus

L.van Beethoveno koncertai fortepijonui per vieną vakarą pavasarį nuskambėjo ir Lietuvoje, festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“, tik juos atliko penki jauni lietuvių pianistai, suvažiavę į Klaipėdą iš skirtingų šalių.

Tąkart tokią programą pasiūlė L.Geniušas, skambinęs vakare tiktai Penktąjį „Imperatoriškąjį“ koncertą.

Tai buvo naujas jo repertuaro kūrinys. Tiktai šį pavasarį su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (LVSO) Lukas pirmą kartą atliko L.van Beethoveno Trečiąjį koncertą.

„Dėl L.van Beethoveno ciklo atsisakiau daugelio kitų pasirodymų“, – atskleidė atlikėjas, sėkmingai derinantis solinę karjerą su studijomis Maskvos P.Čaikovskio konservatorijoje.

Groja keliuose žemynuose

L.Geniušas ypač išpopuliarėjo po 2010-ųjų F.Chopino konkurso Varšuvoje, kuriame jis laimėjo antrąją vietą ir specialųjį prizą.

Nuo tada jo gyvenimas iš esmės pasikeitė. Jau kitąmet po konkurso muzikas surengė apie 70 koncertų – grojo ne tik Europoje, bet ir JAV, Brazilijoje. Pernai koncertų maršrutai iš Senojo žemyno jį nuvedė į Kanadą ir Japoniją.

Laimėjusio daugybę tarptautinių konkursų L.Geniušo profesinis šuolis pernai buvo įvertintas ir prestižiniu vokiečių apdovanojimu „German Piano Award“.

Nuo šio rudens pianistas studijuoja Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos aspirantūroje. Artimiausiu metu jo laukia daug atsakingų koncertų, tarp jų – Frankfurto „Alte Oper“ ir Paryžiaus „Salle Gaveau“.

Tačiau pianisto Petro Geniušo sūnus neabejoja, kad Lietuvos publikai laiko jis visada suras.

L.Geniušas su G.Rinkevičiaus diriguojamu LVSO pirmuosius tris L.van Beethoveno koncertus fortepijonui atliks Vilniaus Kongresų rūmuose spalio 5 d. 19 val., o brandžiuosius – Ketvirtąjį ir „Imperatoriškąjį“ – spalio 6 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.