„Vilnius Jazz” pristatys jaunimą ir žymiausios džiazo mokyklos profesorių D.Fiuczynski

Spalio 13 d. 15 val. sostinės Rusų dramos teatre įvyks tradicinis 8-asis „Vilnius Jazz Young Power“ konkursas. Jame savo džiazo kompozicijas pristatys dvi mišrios sudėties sostinės mokyklų grupės „Kaff“ ir „Legentet“ bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kolektyvas „R.A.D.D.“, Vilniaus kolegijos trio „In Albedo“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 11, 2013, 8:13 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:07 AM

Pasak konkurso sumanytojo “Vilnius Jazz” prodiuserio Antano Gusčio, kasmet vis sunkiau suburti varžyboms “Vilnius Jazz“ scenoje po pasaulį išsibarstančius jaunus muzikantus. Tačiau būtent „Vilnius Jazz Young Power“ juos skatina kurti naujas grupes ir išbandyti savo kūrybinius gebėjimus. Šis konkursas i6skirtinis tuo, kad žiuri jame vertina ne tik konkursantų parengtas privalomų džiazo standartų interpretacijas, bet ir originalias kompozicijas bei jų pateikimą.

Grupės „Legentet“ ir „R.A.D.D.“ susikūrė tik prieš šiemetį konkursą. “Kaff” debiutavo pernykščiame „Vilnius Jazz Young Power“, tapo jo finalininke ir pelnė prizą už brandžiausią standarto interpretaciją. “In Albedo” taip pat turi sceninės patirties – gyvuoja nuo 2011 metų, pasirodė tarptautiniame festivalyje VOLT Vengrijoje.

Konkurso Didžiojo prizo laimėtoją iš šių grupių rinks A.Gusčio vadovaujama konkurso žiuri kartu su publika.

Šiemet konkursą savotiškai pratęs „Vilnius Jazz“ ir Edinburgo džiazo festivalių bendras projektas – Škotijos ir Lietuvos jaunimo, susibūrusio į „Euan Stevenson Vilnius Quintet“, muzika. „Vilnius Jazz Young Power“ atskleidė daug talentų, šiandien sėkmingai tęsiančių džiazo karjeras. Vienas jų – saksofonininkas Juozas Kuraitis, grosiantis šiame kvintete ir savo muziką. Festivalis kasmet pakviečia pasirodyti „Vilnius Jazz Young Power“ finale svečio teisėmis su konkursu susijusią grupę.

„Euan Stevenson Vilnius Quintet“ debiutavo šią vasarą Tarptautiniame Edinburgo džiazo festivalyje. „Nėra geresnio būdo pristatyti užsienyje nežinomus lietuvių atlikėjus, o Lietuvoje - mums nežinomus užsieniečius, kaip kuriant bendrą jų projektą“, - sakė vienas šios grupės iniciatorių A.Gustys, žadantis tęsti kūrybinio bendradarbiavimo su kitais festivaliais tradiciją.

Vakarinis sekmadienio koncertas 19 val. Rusų dramos teatre pristatys Bostono „Berklee College of Music“ profesoriaus, vieno ryškiausių dabarties džiazo ir roko gitaristų Davido Fiuczynski ilgamečių paieškų rezultatą – projektą „Planet Microjam“.

D.Fiuczynski – vienas pirmųjų gitaristų, susidomėjusių mikrotonine kūryba, grojančių specialiai jam pagamintais mikrotoniniais instrumentais. Ši teritorija anksčiau buvo atvira tik stygininkams ir pūtikams.

Gitaristas tyrinėja mikrotonais grindžiamas turkų, arabų, kinų ir kitų tautų melodijas, naudoja jų elementus savo kompozicijose. Jis skatina ir savo studentus kurti naujovišką muzikinę kalbą jungiant skirtingas muzikines kultūras, supažindina juos su Vakarų mikrotoninės muzikos istorija, vadovauja koledže „Microtonal Groove” institutui.

D.Fiuczynski instrumentai skamba beveik 100 albumų, įrašytų su kūrybingiausiais planetos muzikantais, tarp jų – Johnu Medeski, Johnu Zornu, Ronaldu Shannonu Jacksonu, Jacku Walrathu, Donu Pullenu, Billy Hartu, Meshellu Ndegeocello‘u, Rudreshu Mahanthappa.

Daugelį šio gitaristo albumų galima priskirti keliems žanrams. Ne veltui jis save apibūdina kaip džiazmeną, kuris nenori groti vien tik džiazo. „Noriu kurti spalvingą muziką kaip P.Gaugino paveikslai“, - yra prisipažinęs menininkas.

D.Fiuczynski bendradarbiavo su Cuong Vu, Hiromi Uehara, Dennisu Chambersu, Jacku DeJohnette, Marcusu Milleriu, Bernie Worrellu ir kitais novatoriais. „Man patinka visi muzikos stiliai ir visus juos naudoju savo muzikoje“, - teigia gitaristas, aistringai ieškantis naujų skambesių.

D.Fiuczynski dalyvaus ir „Vilnius Jazz Young Power“ žiuri darbe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?