Dirigentas S.Sondeckis – reanimacijoje

Vienas moralinių Lietuvos autoritetų profesorius Saulius Sondeckis penktadienį švenčia 85-ąjį gimtadienį. Jį sveikinti pasiryžę kolegos ir gerbėjai - nežinioje. Maestro S.Sondeckis ne pirmą dieną vienoje Vilniaus ligoninėje gydomas reanimacijoje.

Maestro S.Sondeckis ne pirmą dieną vienoje Vilniaus ligoninėje gydomas reanimacijoje.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Maestro S.Sondeckis ne pirmą dieną vienoje Vilniaus ligoninėje gydomas reanimacijoje.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 11, 2013, 10:06 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:41 AM

„Reikia kantriai laukti. Jis susirgo, ir tiek, - aiškino Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė. - Kai žmogui 85 metai, kiekviena liga gali būti rimta ir sudėtinga.“

Ji tikisi išvysti maestro spalio 25 dieną, kai planuojamas koncertas, kuriame jis turėtų diriguoti.

„Nebuvo jokio konkretaus įvykio, po kurio jis atsidūrė ligoninėje“, - tvirtino A.Žigaitytė-Nekrošienė.

Moteris su maestro kalbėjo telefonu, vieną kartą aplankė. „Visuomet tikiu iki paskutinės akimirkos. Kol žmogus alsuoja, tol turime vilties. Iki paskutinės sekundės esu optimistė“, - sakė muzikų sąjungos vadovė.

Ji prašė žiniasklaidos netrukdyti artimųjų klausimais: „Pasveikinkim gražiai ir su viltimi, kad spalio 25 d. jis diriguos koncertui. Tokio lygio žmonių mes neturime šiandien.“

S.Sondeckis yra apdovanotas Gedimino 1-ojo ir 5-ojo laipsnio ordinais, Sausio 13-osios medaliu, Austrijos, Estijos, Lenkijos šalių apdovanojimais, yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Šiaulių universiteto garbės daktaras.

Per 40 veiklos metų prof. S.Sondeckis su savo vadovaujamais orkestrais sukaupė milžinišką visų epochų ir stilių kūrinių repertuarą, įrašė daugybę plokštelių ir kompaktinių diskų Lietuvoje ir užsienyje.

1960-aisiais S. Sondeckis įkūrė Lietuvos kamerinį orkestrą, garsinusį Lietuvą visame pasaulyje. Su orkestru muzikavo daugybė garsių pasaulio solistų. Orkestras yra pasaulyje garsių autorių kūrinių premjerų atlikėjas.

1988 metais prasidėjo dar vieno pasaulyje šlovę pelniusio S.Sondeckio vadovaujamo kolektyvo biografija - įsteigtas orkestras „Camerata Sankt Peterburg“. Šiandien - tai oficialus garsiojo Ermitažo muziejaus orkestras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.