Muzikantai kviečia pakeliauti po Italiją

Gidono Kremerio vadovaujamas kamerinis orkestras „Kremerata Baltica” ir garsus violončelininkas Mario Brunello parengė Italijos dvasia alsuojančią programą. „Mes su „Kremerata Baltica” esame pasirengę groti bet kokią muziką aukščiausiu lygiu”, – teigė M.Brunello prieš kelionę į Rygą. Maestro šiame mieste penktadienį pradėjo repetuoti su G.Kremerio vadovaujamu Baltijos šalių muzikantų kolektyvu naują programą „Itališkos kelionės”, kurią pirmoji išgirs Latvijos, o pirmadienį – ir Lietuvos publika Vilniaus Kongresų rūmuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė ("Lietuvos rytas")

Oct 25, 2013, 12:56 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:39 PM

Naujas operos kūrėjo veidas

Solistą su „Kremerata Baltica” sieja ilgametė kūrybinė draugystė. „Esame drauge groję daug įvairių programų. Neabejoju, kad naujoji patiks ir muzikantams, ir publikai”, – teigė virtuozas, atliksiantis ir dirigento vaidmenį.

Anot M.Brunello, svarbiausias būsimo koncerto kūrinys – operų kūrėjo Giuseppe Verdi Styginių kvartetas e-moll. Šią keturiems instrumentams parašytą kompoziciją gros visas orkestras.

Išgirsti šį kūrinį Vilniuje – retas įvykis. Mat G.Verdi kvartetą skyrė namų muzikavimui ir netgi neleido jo griežti viešai, kad kūrinys „nebūtų be reikalo sureikšmintas”.

Kompozitorius buvo įsitikinęs, jog kvartetas – tai „svetimas Italijos klimatui augalas”. Tačiau, nepaisant G.Verdi santūrumo, jo kūrinys sulaukė pripažinimo toli už Italijos ribų.

Instrumentui – 400 metų

M.Brunello pagrieš su orkestru solo kito operų genijaus Gioachino Rossini žaismingas variacijas „Une Larme” bei šiuolaikinio italų kompozitoriaus ir violončelininko Giovanni Sollimos kūrinį itališka tema „Viaggio in Italia”.

„Šie kompozitoriai panašūs savo muzika, kuri pulsuoja gyvybe ir kartu yra kupina itališko melodingumo”, – aiškino solistas.

M.Brunello muzikos grožį padės atskleisti puikus 400 metų instrumentas, pagamintas italų meistro Giovanni Paolo Maggi.

Prikels pamirštą genijų

„Kremerata Baltica” nuo seno garsėja retomis kūrinių aranžuotėmis ir gebėjimu atrasti nepelnytai pamirštus autorius, iškelti naujus talentus.

Pirmadienį kolektyvas supažindins klausytojus ir su užmirštu XX amžiaus genijumi, artimu rusų kūrėjo Dmitrijaus Šostakovičiaus bičiuliu – lenkų kilmės kompozitoriumi Mieczyslawu Weinbergu (1919–1996).

Šio kūrėjo muzika spinduliuoja nebūdingu šiuolaikinei klasikai grožiu ir šiluma, alsuoja sakralumu.

Išgyvenęs praėjusio šimtmečio karus ir politines negandas M.Weinbergas sugebėjo pakilti virš žlugdančios realybės, skleisti savo muzika viltį ir tikėjimą.

Vakare skambės šio kompozitoriaus „Sinfonietta” Nr.2.

Kamerinio orkestro „Kremerata Baltica” ir violončelininko M.Brunello koncertas. Spalio 28 d. 19 val. Vilnius, Kongresų rūmai.

Susitiks asmenybės

Įdomią programą sumanęs M.Brunello garsėja kaip itin kūrybingas, mėgstantis eksperimentus menininkas. Savo projektuose jis sieja muziką ir literatūrą, teatrą, filosofiją. Atlikėjas pelnė apdovanojimų už tradicinius klasikos įrašus, pirmasis iš italų tapo P.Čaikovskio tarptautinio konkurso Maskvoje nugalėtoju.

M.Brunello nesitenkina geriausių Italijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Japonijos, Prancūzijos orkestrų ir dirigentų partneryste – yra įkūręs savo kamerinį orkestrą „Orchestra d’Archi Italiana”, diriguoja ir kitiems kolektyvams.

Su „Kremerata Baltica” negali koncertuoti, jai diriguoti bet kas – tik bendraminčiai. Tai asmenybių, kurias vienija panašūs muzikiniai idealai, kolektyvas. 1997-aisiais įkurtą orkestrą iš kitų išskiria gyvas ir subtilus skambesys.

„Kremerata Baltica” programose yra dalyvavusios tokios pasaulinės žvaigždės kaip sopranas Jessye Norman, violončelininkai Yo-Yo Ma, Borisas Pergamenšikovas, Miša Maiskis, pianistas Jevgenijus Kisinas, dirigentai Simonas Rattle’as, Esa Pekka Salonenas, Kentas Nagano, Vladimiras Aškenazis ir kitos.

Orkestras yra pelnęs „Grammy”, „Echo” ir „Praemium Imperiale” apdovanojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.