Klaipėdoje – poetų Grajauskų literatūrinis džiazas

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai lapkričio 4-ąją turės išskirtinę galimybę pirmą kartą vienoje scenoje išgirsti savo kūrybą skaitančius Gintarą Grajauską ir jo sūnų – jaunąjį poetą Dovydą Grajauską. Iki šiol juodu į bendrą sceną žengė tik kaip muzikantai – kartu groja bliuzroko grupėje „Kontrabanda“. Tačiau šiuokart geros poezijos mylėtojai išgirs tėvo ir sūnaus kūrybinį dialogą, kurį subtiliai papildys garsaus džiazo pianisto profesoriaus Sauliaus Šiaučiulio bei Klaipėdos universiteto Menų fakulteto muzikantų improvizacijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2013, 9:58 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:13 PM

Vakarą Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje ves Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė.

„Literatūrinis džiazas“ pretenduoja tapti tradiciniu I. Simonaitytės bibliotekos renginiu. Biblioteka atvira – garsui, žodžiui, literatūrai ir muzikai, meno bendrystei.

Džiazuojanti poezija ir poetiškas džiazas vėjuoto rudens Klaipėdai atneš įsiklausymą, susimąstymą, romantiką ir polėkį. Pati menų susiliejimo idėja turi savo žavesio ir net savotiško erotizmo, – pastebi G.Grajauskas. Šiais metais drauge su G.Grajausku savo kūrybą skaitys ir jo 17-metis sūnus Dovydas – kelių „Poetinio Druskininkų rudens“ konkursų laureatas.

„Apie džiazą ir poeziją: taigi ieškodami kelių į poezijos ir muzikos sintezę turėtume mąstyti ne apie inovacijas, o veikiau apie ilgą grįžimą atgal – kai poetas ir dainius (beje, ne tik dainuojantis, bet ir rečituojantis) buvo vienas ir tas pats. Homeras pristato “Odisėjoje” autobiografinį personažą – dainių Demodoką, kuriam mūzos suteikė bloga ir gera: “šviesą akių jam užtemdė, o suteikė dievišką balsą“. Galima tik spėlioti, kodėl šiedu menai, muzika ir poezija, kažkadaise buvę viena nedaloma visuma, išsiskyrė. Galų gale tai nėra svarbiausia. Mums liko du šių menų sintezės modeliai – melodinis, kai vyrauja muzika, ir rečitatyvinis, kai vyrauja tekstas. Jais mes iki šiol vienaip ar kitaip naudojamės. Ko gero čia, muzikos ir poezijos sąlytyje, galima ieškoti ir grynosios poezijos – lyrinės bei epinės – ištakų. Tokiu atveju galima būtų ištarti ir tokią įžūlią frazę: eilėraštis yra tekstas muzikiniam kūriniui, kurio partitūroje – ištisinės pauzės“, - apie džiazą ir poeziją rašė G. Grajauskas.

„Literatūrinis džiazas” Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje - lapkričio 4 d. (pirmadienį) 17 val. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.