„Adelės gyvenimas“ – universali nepažintos meilės istorija

Kanuose sensacingai „Auksinę palmės šakelę“ nuskynusi juosta „Adelės gyvenimas: I ir II skyrius” neužtruko keliaudama į Lietuvos kino ekranus. Ji pradėta rodyti „Skalvijos“ ir „Pasakos“ kino teatruose.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Meidutė

Nov 1, 2013, 11:28 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:31 PM

„Žaviuosi Adelės personažu. Tai laisva, drąsi, atsidavusi ir stipri moteris“, – apie savo filmo heroję atsiliepia Tuniso kilmės režisierius Abdellatifas Kechiche‘as.

Adelė (akt. Adèle Exarchopoulos) – vienuoliktokė. Tokia, kaip ir jos bendraamžės. Rytais ji vejasi autobusą į mokyklą, užsisvajoja per nuobodžias pamokas mokykloje, mėgsta paplepėti su draugėmis. Kartu jos atvirai aptarinėja simpatijas priešingos lyties atstovams, flirtuoja ir dalijasi pikantiškomis detalėmis.

Netikėta linkme Adelės gyvenimas pasisuka, kai vieną dieną ji gatvėje prasilenkia su Ema (Léa Seydoux). Mėlynplaukė lapiškų akių menininkė neišeina jai iš galvos. Kitą kartą jos susiduria lesbiečių bare. „Patekau čia atsitiktinai“, – tikina Adelė, nors tai ne visai tiesa.

Pasak kino kritikų, jaudina filmo režisieriaus A.Kechiche‘o gebėjimas įtaigiai papasakoti universalią meilės ir iniciacijos istoriją. Prieš žiūrovų akis įvyksta Adelės virsmas. Paprasta, kuklias ambicijas puoselėjanti moksleivė tampa atsakinga, išdidžia, daug patyrusia jauna moterimi.

Stambūs filmo herojų portretai, atviras žvilgsnis į jų kasdienybę ir vidinę dramą sukuria asmeniškos ir tikros istorijos pojūtį. Anot A.Kechiche‘o, labiausiai jam rūpėjo patyrinėti, kaip asmeninis moters gyvenimas, jos meilė, netektys, išsiskyrimai veikia profesinę sėkmę; kaip pasinaudojama teise laisvai mylėti tą, kurį pamilai; kaip santykių eigą veikia socialiniai skirtumai.

„Socialinis sluoksnis apriboja abi mano herojes. Tai savotiškas jų santykių blokas, kuris vėliau sugriauna jų ryšį. Būtent socialiniai dalykai lemia jų asmeninius pasirinkimus“, – teigia A.Kechiche‘as.

Adelės tėvai yra buržua, o mėlynplaukės dailininkės Emos šeima – bohemos atstovai. Vienuose namuose įprasta vakarienei rinktis spagečius, kituose gardžiuojamasi austrėmis ir šampanu. Vienur šeimyniniai pietūs neatskiriami nuo televizoriaus, kuris išvaduoja nuo būtinybės kalbėtis. Kitur mezgasi intelektualūs pokalbiai, dalijamasi ambicijomis ir ateities planais.

Maistas, tiksliau mėgavimasis juo, turėjo nemenkos įtakos ir A.Exarchopoulos pasirinkimui Adelės vaidmeniui.

„Surengėme didžiulę atranką ir aš pasirinkau Adelę vos tik ją pamatęs. Nusivedžiau ją papietauti. Ji užsisakė citrininio pyrago. Pamatęs, kaip ji valgo, pamaniau – tai ji!“, – atradimu dalijosi režisierius.

O štai naująja Catherine Deneuve pakrikštytą L.Sedoux, atlikusią Emos vaidmenį, režisierius teigia pasirinkęs iš karto. Sutapo jų santykis su pasauliu, sužavėjo aktorės intelektas ir vidinė laisvė. Tokį aktorių pasirinkimą įvertino ir šiųmetė Kanų kino festivalio žiuri. Pirmą kartą pagrindinis prizas skirtas ne tik filmo režisieriui. Išimties tvarka „Auksine palmės šakele“ apdovanotos ir abi talentingos filmo aktorės.

Filmas „Adelės gyvenimas“ sukurtas pagal prancūzų rašytojos Julie Maroh komiksą „Žydra spalva – šilčiausia“ („Le Bleu est une couleur chaude“).

Sukūręs šį filmą, režisierius A.Kechiche gretinamas su žymiausiais prancūzų Naujosios bangos autoriais ar kultiniu amerikiečiu Johnu Cassavetes‘u. Pastarojo filmai pasižymi itin realistišku, skvarbiu žvilgsniu. Beje, J.Cassevetes‘o restrospektyvą  „Skalvija“ planuoja parodyti gruodžio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.