J.Basanavičiaus premija - architektams M.Purviniui ir M.Purvinienei

Už etninės architektūros, Mažosios Lietuvos kultūros tyrimus ir populiarinimą Jono Basanavičiaus premija skirta architektams Martynui Purviniui ir Marijai Purvinienei.  Architektus premijai pristatė Lietuvos reformacijos istorijos ir kultūros draugija.  Šiam sprendimui per antradienį vykusį posėdį pritarė Vyriausybė.

Premija už darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, pavadinta tautos patriarcho J.Basanavičiaus vardu.<br>Nuotr. iš "Wikipedia"
Premija už darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, pavadinta tautos patriarcho J.Basanavičiaus vardu.<br>Nuotr. iš "Wikipedia"
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-05 14:53, atnaujinta 2018-02-20 14:22

Premijos teikėjų teigimu, M.Purvinas ir M.Purvinienė savo darbais daug prisidėjo, kad Mažosios Lietuvos kultūros paveldo rekonstravimas būtų paremtas faktais, o gaivinama ir tęsiama tradicija būtų autentiška.

2010 m. išleista tyrėjų parengta monografija „Mažosios Lietuvos kapinės ir antkapiniai paminklai. I knyga“. 2011 m. pasirodė M.Purvino knyga „Mažosios Lietuvos etnografiniai kaimai“, parengta Mažosios Lietuvos enciklopedija. Mokslininkai daug prisidėjo ir prie simbolinio Mažosios Lietuvos panteono kūrimo - 1990 metais M.Purvinienė sumanė pastatyti simbolinį paminklą iškiliausiems Mažosios Lietuvos žmonėms ir kartu su vyru bei kitais bendraminčiais ėmė kurti Bitėnų-Rambyno kapinaičių panteoną.

Šiuo metu tyrėjai rengia antrąsias „Mažosios Lietuvos kapinių ir antkapinių paminklų“ bei ciklo „Lietuvos kaimų istorinė raida“ knygas.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija įsteigta 1992 metais. Ji skiriama už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

Premija, kurios dydis šiemet - 65 tūkst. litų, M.Purviniui ir M.Purvinienei bus įteikta lapkričio 22 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.