J.Domarkas ruošiasi neeiliniam koncertui Sankt Peterburge

Visame pasaulyje minint garsaus kompozitoriaus Richardo Wagnerio gimimo 200-ąsias metines, nuošalyje nelieka ir Lietuvos talentai. Pagerbti šiam kompozitoriui lapkričio 10 d. Sankt Peterburgo filharmonijoje rengiamas įspūdingas koncertas, kuriame diriguos Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausias dirigentas Juozas Domarkas. Pasak maestro, tai didelė garbė ir jo darbų bei patirties įvertinimas.

Dirigentas J.Domarkas.<br>M.Raškovskio nuotr.
Dirigentas J.Domarkas.<br>M.Raškovskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2013, 7:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:54 PM

„Prieš 50 metų šiame krašte baigiau Leningrado konservatoriją, todėl kiekvienas apsilankymas Sankt Peterburge man yra svarbus, siejasi su prisiminimais, kelia nostalgiją, kiekvieną kartą čia smagu sugrįžti. Bet artėjantis koncertas išskirtinis ne tik dėl to, – sako prof. J. Domarkas. – Pasaulyje nedaug renginių, kai gali įžengti į vieną prestižiškiausių muzikos scenų ir atlikti genialaus kompozitoriaus kūrinius.“

Sekmadienį Sankt Peterburgo filharmonijos scenoje skambės ištraukos net iš 7 žinomiausių R. Vagnerio kūrinių: operų „Skrajojantis olandas“, „Lohengrinas“, „Valkirija“, „Niurnbergo meisterzingeriai", „Tristanas ir Izolda“ bei kitų. Koncerte maestro pasirodys su atlikėju iš Vokietijos, ne vieno prestižinio apdovanojimo laimėtoju bosu-baritonu Ralfu Luku.  J.Domarkas teigia, kad koncerto programa nebus lengva: „Toks koncertas reikalauja išankstinio pasirengimo bei kūrinio supratimo. Be to, įpareigoja ir pati scena, kurią galima palyginti su Niujorko "Metropolitan Opera" namais ar Vienos „Musikverein“ auksine sale.“

Maestro Sankt Peterburgo filharmonijos scenoje pasirodys ne pirmą kartą: jis jau yra dirigavęs Sankt Peterburgo filharmonijos orkestrui, tad čia nėra naujokas. Jam pažįstama ne tik scena, bet ir publika, kuri, pasak J.Domarko, kiek skiriasi nuo lietuviškos: „Rusijoje panašaus muzikos stilių koncertų yra gerokai daugiau nei Lietuvoje, todėl ten į koncertą atėję žmonės žino, ko tikėtis. Gilios tradicijos ir išprusimas jiems leidžia pasirinkti tai, kas labiausiai atitinka jų skonį bei poreikius. Ir jų tikrai neapgausi. Be to, nėra ko lyginti ir dviejų šalių publikos dydžio: Lietuvoje į Filharmonijoje rengiamą koncertą susirenka 600 klausytojų, o ten jų būna apie 2 tūkstančius“.

Per savo karjerą prof. J. Domarkas yra turėjęs ne vieną kelionę, tad šią pasitinka ramiai, bet labai atsakingai. Paklaustas, ko publika gali tikėtis koncerte, jis tik retoriškai atsako: „Prognozuoti galiu, bet ar to reikia?“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.