Kauniečiai nepanoro sunaikinti Senio Išminčiaus

Veiklą Kaune šį savaitgalį baigiančio menų inkubatorius „Fluxus ministerija“ nariai šiandien surengė performansą „Senelis Išminčius ir balti dažai“. Jo metu menininkai ketino uždažyti buvusios gamyklos „Lituanica“ fasado sieną kelis mėnesius puošusį didžiulį piešinį, vaizdavusį pypkę traukiantį vyrą. Tačiau tam pasipriešino miestiečiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Nov 8, 2013, 8:28 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:15 PM

Šį savaitgalį veiklą Kaune baigia menų inkubatorius „Fluxus ministerija“. Todėl penktadienį buvo surengtas performansas „Senelis Išminčius ir balti dažai“. Jo metu menininkai ketino baltai uždažyti ant menininkų rezidencijos buvusiame fabrike „Lituanica“ fasado nupieštą vyrą rūkantį pypkę.

Kauniečiai žavėjosi nuo liepos apleistą pastatą puošusiu piešiniu ir nerimavo, kad menininkai savo sumanymą įgyvendins.

Šiandien vakare su nupieštu senoliu atsisveikinti susirinko per 100 kauniečių. Menininkai paklausė, ar jie tikrai nori, kad originalus meno kūrinys išnyktų.

Miniai pradėjus prašyti piešinį palikti, idėjos sunaikinti fasado puošmeną atsisakyta. Senelis ir toliau puoš pastato fasadą.

„Fluxus ministerijos“ projekto vadovas Edgaras Stanišauskas sakė, kad lapkričio 8 dieną performansą ketinta surengtas ne atsitiktinai. Lapkričio 8-ąją minimas garsaus menininko, „Fluxus“ judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno gimtadienis.

260 kvadratinių metrų dydžio piešinį ant pastato, kuriame veikė „Fluxus ministerija“ liepą nupiešė menininkai Žygimantas Amelynas ir Tadas Šimkus.

Nors kauniečiai tokiu merdinčio pastato papuošimu žavėjosi, senio su pypke atvaizdas iš karto nepatiko Kauno vicemerui Stanislovui Buškevičiui. Jis piktinosi, neva menininkai propaguoja rūkymą. Šie tai neigė ir net pareiškė, kad Kaune jaučiasi nepageidaujami.

Prieš šiandieninį renginį E.Stanišauskas ironizavo, kad tiek piešinio uždažymas, tiek projekto baigiamieji renginiai turėtų ypač patikti S.Buškevičiui.

Senolį ant fabriko sienos išsaugojus, šiandien vakarą „Fluxus ministerijoje“ tęs grupės „The Fits“ koncertas. Vėliau pasirodys ir dainininkė Jurga Šeduikytė.

„Fluxus ministerijoje“galima pamatyti ir dailininko Eugenijaus Varkulevičiaus tapybos darbų ir kitų menininkų kūrybos parodas.

Rytoj „Fluxus ministerija“ veiks paskutinę dieną. Vakare koncertą kauniečiams dovanos grupė „Saulės kliošas“.

Menų inkubatorius „Fluxus ministerija“ Kaune veikė nuo praėjusių metų gegužės. Prieš tai projektas pusantrų metų veikė Vilniuje, buvusioje Sveikatos apsaugos ministerijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.