III Vilniaus fortepijono festivalyje žvilgsnis kryps į moteris

Lapkričio 16–30 dienomis Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyks III Vilniaus fortepijono muzikos festivalis. Šis 2009 m. prasidėjęs ir kas dvejus metus vykstantis fortepijono muzikos forumas nuo pat pradžių puoselėja misiją Lietuvos publiką supažindinti su stipriomis fortepijono asmenybėmis, rodyti aukščiausią pianistų meistriškumą ir skirtingų fortepijono mokyklų patirtį.

Fortepijono festivalio sumanytoja ir meno vadovė M.Rubackytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Fortepijono festivalio sumanytoja ir meno vadovė M.Rubackytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:33 AM

Festivalio sumanytoja ir meno vadovė – Ferenco Liszto pianistų konkurso Budapešte nugalėtoja ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Mūza Rubackytė. Kupina originalių idėjų ir reikli renginio programos kokybei menininkė siekia, kad festivalis į klausytoją prabiltų viena ar kita aktualia tema. Pavyzdžiui, pirmasis festivalis buvo skirtas Lietuvos tūkstantmečio minėjimui ir Fryderyko Chopino gimimo 200-ajai sukakčiai; antrasis buvo skirtas F.Liszto gimimo 200-osioms ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties 100-osioms metinėms; o šiųmečio festivalio moto „Mūzų palytėtos...“ byloja, kad publikos žvilgsnis sutelkiamas į menininkes moteris.

III Vilniaus fortepijono muzikos festivalyje skambėsiantys šeši koncertai pristatys aukščiausios klasės fortepijono virtuozes, atliekančias pasaulio klasikinės muzikos aukso fondo opusus.

Išgirsime tris rečitalius: lapkričio 20 d. skambins fortepijono filosofe vadinama Čilės pianistė Edith Fisher, lapkričio 23 d. – Vokietijoje gyvenanti lietuvių kilmės pianistė Guoda Gedvilaitė ir lapkričio 27 d. – žymiausia bulgarų kilmės pianistė ir 2007 m. Karalienės Elžbietos konkurso Briuselyje II vietos laureatė Plamena Mangova.

Tradiciškai Vilniaus fortepijono muzikos festivalį atvers, o ir iškilmingame uždarymo koncerte gros Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas). Festivalio pradžios koncerte lapkričio 16 d. su orkestru muzikuos festivalio meno vadovė prof. M.Rubackytė ir žymus Čilės dirigentas Maximiano Valdes, o programoje daugiausia dėmesio ketinama skirti lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio, kurio 80-mečiui šis vakaras ir skiriamas, kūrybai. Nuskambės dešimties dalių (be pertraukos) K.Pendereckio koncertas "Resurrection fortepijonui ir orkestrui".

Uždarymo koncerte lapkričio 30 d. su lietuvių kolektyvu ir maestro Robertu Šerveniku pasirodys bene ryškiausia Turkijos pianistė, prestižinėse pasaulio salėse koncertuojanti Gülsin Onay. Ji fortepijono meno paslapčių sėmėsi iš tokių legendinių pedagogų kaip Nadia Boulanger, Pierre’as Sancanas ar Monique Haas Paryžiaus konservatorijoje. Įspūdinga šios pianistės karjera prasidėjo laimėjus prizines vietas tokiuose svarbiuose konkursuose kaip Marguerite Long-Jacques Thibaud Paryžiuje ar Ferruccio Busoni Bolcano mieste.

Festivalyje įsigali tradicija scenoje pristatyti jaunosios kartos atlikėjus, įvairių konkursų nugalėtojus. Antrajame festivalyje 2011 m. rudenį buvo surengtas įspūdingas koncertas-projektas „Liszto naktis 2011“. Vieno vakaro programoje pasirodė net trys prestižinių F.Liszto pianistų konkursų nugalėtojai. Šįkart festivalio scenoje – jaunieji talentai, 2012 m. vykusio Tarptautinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso laureatai. Tai smuikininkas Daņiilas Bulajevas (Latvija), smuikininkė Rūta Mažolytė (Lietuva) ir japonų pianistė Yukine Kuroki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.