Prasidėjo moksleivių odisėja su A.Juzėno „Ekskursante“

6 tūkstančiai kilometrų namo per Rusijos taigas ir miškus pasikliaujant tik savimi ir atsitiktinai sutiktųjų malone. Alkis, šaltis, prievarta. Tai menkos kliūtys Marijai, ką tik pabėgusiai iš Sibiran gabenančio traukinio. Tokią istoriją filme „Ekskursantė“ rodo režisierius Audrius Juzėnas, nusprendęs sukurti pirmą lietuvišką filmą apie trėmimus į Sibirą. Jos žiūrėti 6-12 klasių moksleivius kviečia „Skalvijos“ kino centras Vilniuje bei kino centras „Garsas“ Panevėžyje.

Kadras iš filmo "Ekskursantė".
Kadras iš filmo "Ekskursantė".
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 14, 2013, 11:22 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:27 AM

Sugrįžti į 1948-uosius, patį trėmimų įkarštį, A.Juzėną pastūmėjo reali 11-metės iš Lietuvos istorija. Vežta į tremtį su šeima ir šimtais kitų lietuvių mergaitė sugebėjo pabėgti. A.Juzėnas, nusprendė atkurti nelengvą jos kelionę namo ir kartu – vieną skaudžiausių netolimos Lietuvos praeities įvykių. Tai jis daro nevardydamas istorinių faktų, neskaičiuodamas, kiek tūkstančių lietuvių buvo ištremta į atšiaurų Altajaus kraštą. Daug svarbiau jam perteikti atskiro tremtinio, šiuo atveju – Marijos, likimą. Jos vaidmenį jis patikėjo talentingai moksleivei Anastasijai Marčenkaitei.

Kartu su pedagogais „Ekskursantės“ seansuose apsilankę moksleiviai kviečiami neskubėti po filmo namo. Kino sričių specialistai siūlo po peržiūros pasilikti pokalbio ir kartu pasvarstyti, kiek filme vaizduojami įvykiai yra reikšmingi jiems patiems, jų šeimoms, pasikalbėti apie jų įtaką šiandieniam gyvenimui, apie kino meno jėgą atkurti ir perteikti istorines realijas.

„Ekskursantė“ skatina prisiminti ryškiausius sovietmečio veikėjus, jų vaidmenį Marijos ir ano meto Lietuvos įvykiuose, atsargiau žvelgti į pastarųjų skirstymą į „geriečiais“ ir „blogiečiais“. Filme vaizduojami rusai nebūtinai yra žiaurūs persekiotojai ir baudėjai, o lietuviai – vieningi, artimu besirūpinantys gyventojai.

„Ekskursantės“ režisierius pateikia kur kas įvairesnį jų tarpusavio santykių spektrą, kalba apie žmogiškumą, kuris neturi tautybės. Matome, kaip filmo heroję Mariją priglaudžia ir globoja vienkiemyje gyvenanti baba Nadia, kaip gelbėja prasigėręs sunkvežimio vairuotojas, kaip įskundžia traukinio bendrakeleiviai, patekusią į sovietinės dvasios užnuodytą lagerį engia ir vaikai, ir prižiūrėtojai. Tačiau čia – tik pusiaukelė. Dar jos laukia susidūrimas su NKVD majoru, su lietuviais stribais ir kitais tolimos kelionės liudininkais.

Juos filme suvaidino garsūs lietuvių (Nelė Savičenko, Margarita Žiemelytė, Darius Meškauskas, Eglė Mikulionytė) bei rusų aktoriai (Igoris Savočkinas, Raisa Riazanova, Aliona Ivčenko, Sergejus Garmašas).

Užsisakyti „Ekskursantės“ peržiūrą mokyklos kviečiamos svetainėje www.mokausiiskino.lt nurodytais kontaktais.

„Ekskursantės“ anonsas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.