Klaipėdos bibliotekose - pripažintų ir kylančių kūrėjų balsai

Klaipėdos apskrityje visą savaitę vyko įdomus tradicinių renginių ciklas

R.Rastauskas skaito savo prozą.<br>E.Maciaus nuotr.
R.Rastauskas skaito savo prozą.<br>E.Maciaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Nov 16, 2013, 9:49 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:08 AM

„Jokie tyrimai nenustatė, kad prozą verčiau skaityti rudenį, tad šios literatūros šventės pavadinimas tėra provokacija, šiek tiek dvelkianti teisybe - juk sutrumpėjus dienai, anksti temstant, pati gamta tarsi šnabžda, kad reikia atsiversti gerą knygą ir ją skaityti“, - kalbėjo rudens renginius organizuojančios Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorius ir rašytojas Juozas Šikšnelis.

Net dvidešimt dalyvių pateikė savo kūrinius trumpųjų prozos kūrinių konkursui. Jie buvo viešinami internete, ten pat už juos buvo galima ir balsuoti.

Klaipėdos apskrities bibliotekoje atvėrė duris „teksto dirbtuvės“, kurioms vadovavo rašytoja Nijolė Kepenienė.

Literatai pasklido po apskritį - prozos kūriniai buvo skaitomi Šilutės rajono savivaldybės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos Švėkšnos filiale, Klaipėdos rajono J.Lankučio viešojoje bibliotekoje.

Renginių lankytojai išgirdo vilniečių Birutės Jonuškaitės, Vido Morkūno, klaipėdiečių Daivos Molytės-Lukauskienės ir Juozo Šikšnelio, svečių iš Kaliningrado srities Olego Gluškino ir Viačeslavo Karpenkos skaitomus kūrinius. Klaipėdos apskrities bibliotekos H.Gerlacho palėpėje vyko muzikinių improvizacijų prozos tekstais vakarai. Juose savo kūrybos atspalvius, pasitelkę muzikantus, mėgino perteikti patys autoriai.

Literatūros performansus pamėgęs poetas, eseistas, dramaturgas ir vertėjas Rolandas Rastauskas (Rora) žaismingai perskaitė savo fantasmagorišką novelę apie tai, kaip kažkada su režisieriumi Andrijumi Žoldaku Rumunijoje, Sibiu miesto teatre, statė „Otelą“.

Šįkart jam talkino ne tokių prozos performansų partneris, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, o kitas bičiulis - klavišininkas, pasivadinęs „dr.M“.

„Ten nėra nieko išgalvota, visa, kas aprašyta ir perskaityta, vyko iš tikrųjų. Aš apskritai neturiu vaizduotės, tikiuosi, kad ją turi mano skaitytojai“, - dievagojosi geriausiu skaitovu tarp rašytojų, ko gero, pagrįstai tituluojamas žodžio ekvilibristas R.Rastauskas, už žaismingos ir ironiškos estetikos būtį pasaulyje, sakinio elegantiškumą pelnęs Nacionalinę meno ir kultūros premiją.

Melodingosios prozos skaitymai sudomino dar vieną prozininką - dvi kadencijas praleidusį Seime, o dabar Klaipėdos vicemeru dirbantį Vytautą Čepą.

Pernai išleidęs didelio populiarumo sulaukusį erotinį romaną „Vienišų moterų meilė“ politikas nesiryžo pats skaityti intymių meilės scenų aprašymų - patikėjo šią misiją vienai jaunai režisieriaus Valentino Masalskio uostamiestyje įkurto teatro „Trupė P.S.“ aktorei. Perteikdama pikantiškiausias detalės mergina keliskart suklupo.

„Nevadinčiau šio kūrinio erotiniu. Tų intymių scenų, mano galva, ten nėra per daug. Gal kiek kitaip viskas aprašyta - aštriau, natūraliau. Ir Ričardo Gavelio, ir Jurgos Ivanauskaitės romanuose panašių dalykų buvo nemažai. Ir gana vaizdingų. Aprašinėti intymias scenas sunku tik pirmą kartą, čia juk - ne lietus, rūkas arba medis. O paskui jau įsijungia vaizduotė“, - kūrybos paslaptimis dalijosi V.Čepas.

Klausytojai išgirdo V.Čepo balsą, kai jis skaitė ištraukas iš savo naujausio prozos rinkinio „Plepalai“, kuris netrukus pasirodys knygynuose. Grožinei literatūrai neabejingam politikui meistriškai akomponavo klaipėdietis džiazo pianistas Saulius Šiaučiulis. Šiam klavišinių virtuozui melodijų, prozos ir poezijos dermė nėra naujiena.

Baigiamajame ciklo „Proza skaitoma rudenį“ renginyje pagerbti laureatai - Vieno banknoto (su rašytojo Vydūno atvaizdu) premijos įteiktos literatūros konkurso nugalėtojoms Ritai Latvėnaitei-Kairienei ir Liepai Vozgirdaitei (skatinamoji). Mindaugui Urbonui atiteko Europremija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.