Fortepijono festivalio savaitės akiratyje – trys rečitaliai

III Vilniaus fortepijono muzikos festivalyje – trys fortepijono rečitaliai per savaitę. Juose prie fortepijono išvysime tris žavias pianistes, vienoje programų nuskambės ir moterų kūryba. Tai – šiųmečio festivalio moto

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 8:04 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:21 AM

Lapkričio 20 d. programą „Fantazija ir variacijos“ skambins Edith Fisher. Savo didžiuoju mokytoju Claudio Arrau laikanti pianistė Vilniaus scenoje atliks dviejų iškiliausių kompozitorių – Johanno Sebastiano Bacho ir Ludwigo van Beethoveno fortepijoninius šedevrus. Skambės J. S. Bacho Chromatinė fantazija ir fuga d-moll, BWV 903 bei L.van Beethoveno Variacijos A.Diabelli tema, op. 120.

„Jos skambinimo grožis turėtų sužavėti muzikos mėgėjus visame pasaulyje“, – apie Čilėje gimusią atlikėją yra pasakęs Claudio Arrau, o pianistė, surengusi tūkstančius koncertų visuose žemynuose, tai jau įrodė, kaskart klausytojams pateikdama įspūdingą bet kurio kūrinio interpretaciją.

Lapkričio 23 d. Filharmonijos scenoje išvysime Vokietijoje gyvenančią ir dirbančią pianistę lietuvaitę Guodą Gedvilaitę. Į klausimą, kas jai yra įkvėpimo šaltinis ir akstinas groti, G.Gedvilaitė nedvejodama atsako: „Prigimtis. Supratinga ir palaikanti antroji pusė. Publika. Pati Muzika.“

Tai byloja ir festivalyje skambėsianti Guodos sudaryta originali fortepijoninių kompozicijų programa, kurioje Maurice‘o Ravelio, Claros Schumann, Alberto Ginasteros, Astoro Piazzollos ar Sergejaus Rachmaninovo muzikos garsais prabylama apie ne tik šiai atlikėjai, bet ir visiems menininkams svarbius dalykus, įkvepiančius kurti ir niekada nesustoti. Būtent G.Gedvilaitės rečitalyje išgirsime moterų kūrybos fortepijonui – skambės Claros Schumann opusai ir pačios Guodos aranžuotos A.Piazzollos kompozicijos.

Lapkričio 27-osios vakaro viešnia – solistė Plamena Mangova. Ši bulgarų pianistė ne tik skambina garsiausiose Europos ir pasaulio scenose – Amsterdamo „Concertgebouw“, Zalcburgo Mozerteume, Liuksemburgo filharmonijoje, Nacionaliniame Madrido teatre, Luvro salėje Paryžiuje, bet yra ir Belgijos karalienės Elžbietos muzikos konkurso nugalėtoja. Šis konkursas, gyvuojantis nuo 1937 metų, buvo įkurtas kompozitoriui Eugene'ui Ysaÿe atminti ir yra skirtas smuikininkams, pianistams (nuo 1938), kompozitoriams (nuo 1953) ir vokalistams (nuo 1988). Pasaulyje jis laikomas itin prestižiniu. Tarp jo nugalėtojų – tokie meistrai kaip Davidas Oistrachas, Leonidas Koganas, Emilis Gilelsas. Greta jų ir garsiosios bulgarės P.Mangovos pavardė – jos temperamentas ir skambanti muzika Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje nepaliks abejingų.

Tikėtina, kad pianistė klausytojus apdovanos išties karališkais potyriais. Subtili ir bravūriška, giliamintė ir virtuoziška šio koncerto programa sudaryta iš žinomiausių fortepijoninės muzikos autorių opusų. Skambės L. van Beethovenas, Johannesas Brahmsas, Fryderykas Chopinas, Ferencas Lisztas ir Isaacas Albénizas.

Rečitaliai Nacionalinės filharmonijos scenoje Vilniuje vyks lapkričio 20, 23 ir 27 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją