Fortepijono muzikos festivalyje - Turkijos pianistė G.Onay

Užveriant šiųmečio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio duris, lapkričio 30 d. 19 val. Filharmonijoje su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir dirigentu Robertu Šerveniku pasirodys bene ryškiausia Turkijos pianistė, prestižinėse pasaulio salėse koncertuojanti Gülsin Onay. Programoje skambės Edvardo Griego Koncertas fortepijonui ir orkestrui a-moll ir Felixo Mendelssohno Simfonija Nr. 3 a-moll, op. 56 („Škotiškoji“).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 26, 2013, 11:51 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:47 AM

Pasak Vilniaus fortepijono muzikos festivalio meno vadovės Mūzos Rubackytės, G.Onay prie fortepijono jaučiasi tarsi žuvis vandeny, klausytis jos – didžiulis malonumas. G.Onay fortepijono meno paslapčių sėmėsi iš legendinių pedagogų Nadios Boulanger, Pierre’o Sancano ar Monique Haas Paryžiaus konservatorijoje. Paryžiaus konservatoriją ji baigė šešiolikos metų ir buvo įvertinta "Premier Prix du Piano". Įspūdinga šios pianistės karjera prasidėjo laimėjus prizines vietas tokiuose svarbiuose konkursuose kaip Marguerite Long-Jacques Thibaud Paryžiuje ar Ferruccio Busoni Bolcano mieste.

G.Onay yra surengusi pasirodymų beveik 70-yje pasaulio šalių. Virtuozė bendradarbiavo su garsiais dirigentais,  2007 m.  pelnė Lenkijos apdovanojimą už išskirtines Fryderyko Chopino muzikos interpretacijas. Taip pat pasaulyje G.Onay yra plačiai žinoma kaip viena ryškiausių kompozitoriaus Ahmedo Adnano Sayguno kūrinių atlikėjų, šio autoriaus muziką ji įtraukia į savo pasirodymus, garso įrašus.

G.Onay diskografijoje – daugiau kaip 20 albumų. 2007 m. įrašyti Piotro Čaikovskio ir Sergejau Rachmaninovo fortepijoniniai koncertai buvo palankiai įvertinti kritikų už ypač virtuozišką atlikimą, 2008 m. plačiai pasaulyje pasklido dviejų A.A. Sayguno fortepijoninių koncertų įrašas. JAV kompanija VAI išleido pianistės vaizdo įrašą, kur ji groja Edvardo Griego ir Camille'io Saint-Saënso koncertus, 2011 m. pasirodė jos rečitalio Majamio fortepijono festivalyje vaizdo įrašas. Tarp naujausių G.Onay garso įrašų – jos rečitalių, kuriose skamba Josepho Haydno, Ferenco Liszto, Franzo Schuberto muzika, kompaktinės plokštelės („Dorian Sono Luminus“). Nemaža G.Onay pasirodymų gyvai transliuoja Europos, JAV radijas ir televizija.

G.Onay suteiktas Turkijos valstybinio artisto vardas, ji yra Ankaros prezidentinio orkestro solistė, Bilkento universiteto Ankaroje reziduojanti artistė. Garbės daktaro vardus jai yra suteikę Bosforo universitetas Stambule ir Hacetepės universitetas Ankaroje. 2007 m. G.Onay pelnė muzikos fondo „Sevda-Cenap And“ garbės aukso medalį, 2011 m. buvo nominuota Gaetano Donizetti klasikinės muzikos apdovanojimams ir buvo išrinkta Metų pianiste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.